Totodată, șefa de la Sănătate a subliniat că tratamentul și testul pentru depistarea coronavirusului este achitat din contul statului, dacă pacientul a fost testat la laboratul public și se tratează în staționar. Ministra susține că tratamentul la domiciliu presupune un minim de medicamente, însă nu a precizat cine îl achită.
„Orice persoană care este diagnosticată în cadrul unul laborator public, ei sunt testați gratuit din banii publicii. Noi am avut pe platfoma Ministerului Sănătății, Comisia de specialitate care a examinat atent ce tratament se recomandă. Vreau să vin cu o explicație de rigoare. Acasă rămân pentru a fi tratați pacienții care au forme ușoare. De regulă medicamentele care se recomandă este paracetamol, care se administrează atunci când persoana are febră”, a declarat ministra.
În cazul în care starea de sănătate a persoanei infectate cu COVID-19 se agravează, Dumbrăveanu dă asigurări că pacientul este internat de urgență în spital.
„Dacă persoana continuă să aibă febră, dacă are nevoie de tratament, cum sunt preparatele antibiotice, nu poate fi vorba de tratament la domiciliu. Aici e vorba de internare în spital. Noi nu ne-am schimbat abordarea. Copii, femeile gravide și persoanele de peste 60 de ani sau care au anumite probleme de sănătate sunt tratate în instituții spitalicești în mod obligatoriu”, a adăugat șefa de la Sănătate.
Ministra Sănătății a venit cu un mesaj, în contextul în care unii pacienți ajung în stare foarte gravă la spital din cauza adresării tardive la medic.
„Nu recomdăm autotratament. Noi avem tendința negativă pe care o avem prin administrarea autotratamentelor. Noi avem persoane care au decedat, iar cauza de deces este anume adresarea tardivă la medic”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.
Totodată, reprezentanții ministerului anunță că 9.382 de persoane s-au tratat de infecție, iar 545 au decedat din cauza COVID-19.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.