În debutul ședinței, Odnostalco a avut o idee. „Propun să excludem de pe ordinea de zi subiectul moțiunii simple. Să o amânăm pentru ședința următoare, ca să o examinăm când va fi timpul”, a spus deputatul.
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, aflat în comisie pentru a-și prezenta un proiect, a opinat că acest lucru e contrar regulamentului. „Regulamentul Parlamentului spune că moțiunea se dezbate în săptămână următoare depunerii”. Odnostalco l-a contrazis: „Scrie în timp de 14 zile de la depunere”.
Deputații au așteptat opinia consultanților juridici. Potrivit acestora, care au citat din Regulamentul Parlamentului, „moţiunea simplă se supune dezbaterii fiind însoţită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se va face în termen de de pînă la 7 zile lucrătoare de la data depunerii moţiunii”.
„Fiecare deputat are voie să propună includerea sau retragerea de pe ordinea de zi a unui subiect. Rog să încetăm discuțiile și să punem la vot”, a spus atunci socialistul.
„Este regulamentul Parlamentului, nu puteți să-l ignorați. Este lege! Una că asta face plenul, prin votul a 51 de deputați, alta e când încercați să faceți asta în comisie”, s-a opus deputatul PAS, Dan Perciun.
„Eu de specialitate sunt medic. Cetățenii noștri se uită cu gurile căscate ce facem noi azi. Sunt riscuri enorme. Ca să excludem de pe ordinea de zi, nu știu. Juriștii să spună, ochii stau pe mine azi ca medic”, a comentat, la rândul său, președintele comisiei, democratul Ghenadie Buza.
„Ceea ce ați încercat acum să faceți - ați încercat să găsiți o soluție elegantă pentru ca să nu reușim să discutăm propunerea de demitere a doamnei ministru”, a spus Perciun, afirmație care a degenerat într-un adevărat scandal în care Odnostalco l-a întrebat de opozant dacă a fost vreodată într-un spital.
Amintim că pe data de 18 iunie curent, grupul parlamentar Pro Moldova a înregistrat și a prezentat o moțiune simplă contra politicilor în domeniul sănătății. Aceasta a fost transmisă la avizare. Potrivit deputatei Ruxanda Glavan, care a prezentat moțiunea, „oamenii nu sunt testați masiv, nici cadrele medicale, nici populația”. Mai mult, Glavan susține că e nevoie de un nou ministru al Sănătății, care să fie medic.
Totodată, PSRM a anunțat că nu va susține moțiunea. În schimb Platforma DA menționează că va susține o moțiunea simplă depusă pe numele ministrei Sănătății și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.
Pe final, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a spus va veni în Parlamentul R. Moldova. Șefa de la Sănătate a precizat la emisiunea „Puterea a patra” că este pregătită să vină la ședința de plen pentru a răspunde la întrebările deputaților.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.