Numărul abuzurilor sexuale online asupra minorilor, în creștere. Părinţii, atenţionaţi să supravegheze cum îşi petrec copiii timpul în mediul online

Numărul abuzurilor sexuale online asupra minorilor, în creștere. Părinţii, atenţionaţi să supravegheze cum îşi petrec copiii timpul în mediul online

Numărul abuzurilor sexuale online asupra minorilor în primul semestru al anului curent, a crescut de 3 ori în raport cu perioada similară a anului trecut, arată datele colectate de Organizația La Strada. Astfel, milioane de încercări de vizualizare online a conținuturilor ce reprezintă abuzuri sexuale ale copiilor au fost blocate pe durata perioadei de izolare. Zeci de mii de astfel de conținuturi au fost încărcate pe Internet de pe teritoriul Republicii Moldova. Cu toate acestea, în primul semestru al acestui an, specialiștii „La Strada Moldova” au înregistrat doar 36 de cazuri de acest fel.

Unul dintre cazurile reprezentative în acest sens este situația beneficiarei A, în vârstă de 13 ani. Copilul a fost abordat de abuzator pe o rețea de socializare și, la doar o oră de la inițierea comunicării, i-au fost expediate conținuturi cu caracter sexual explicit și i s-a cerut foarte insistent, agresiv chiar, să producă și să expedieze conținuturi similare.

O altă beneficiară a Programului Copii povestește că a fost șantajată cu fotografiile și filmulețele pe care le expediase unei persoane cu care a făcut cunoștință online în toamna anului 2019 și cu care considera că se afla într-o relație de iubire. După o comunicare care a durat câteva luni, iubitul acesteia a „dispărut”, pentru ca să-i scrie din nou în aprilie curent și să-i ceară să expedieze noi conținuturi intime explicite. Atunci când minora a refuzat, a fost amenințată de abuzator cu distribuirea materialelor pe care i le expediase anterior.

Potrivit „La Strada”, numărul abuzurilor sexuale online asupra minorilor, înregistrate în primul semestru aacestui an, a crescut de trei ori în raport cu perioada similară a anului trecut. În mare, copiii singuri au cerut ajutorul sau doar au vrut să vorbească despre problema cu care se confruntau.

Până acum, cele mai multe cazuri de abuz asupra copiilor au fost raportate de persoane terțe, în special de prietenii sau colegii de școală ai copilului. Mai multe detalii despre specificul cazurilor preluate de echipa specialiștilor SigurOnline în primul semestru al anului 2020 găsiți aici.

Producerea conținuturilor interzise cu implicarea copiilor din Republica Moldova, pentru a fi încărcate și comercializate pe net, este o preocupare mai veche a specialiștilor din domeniu. În 2019, Linia Fierbinte a NCMEC a înregistrat 10 516 materiale de abuz sexual al copilului încărcate online din Republica Moldova. Indicatorii sunt comparabili cu cei raportați din Austria (10,217) sau Angola (10,163), dar mai alarmanți decât cifrele raportate la Cybertipline din Elveția (8,567), Norvegia (8,031), Slovacia (6,769), Slovenia (6,890), Georgia (6,157) sau Finlanda (4,850).

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal