
Este Gațcan, nu-i Gațcan: Cronologia evenimentelor de la A la Z, până la această oră (CARDURI)
A părăsit o fracțiune, a aderat la alta. Ar fi demisionat și a rămas „alături” de formațiunea din care a făcut parte inițial. A dispărut, a apărut. A fost sechestrat? A părăsit Republica Moldova? Dacă încă nu ți-ai dat seama, este vorba despre noutățile care au curs gârlă în ultimile două zile despre Ștefan Gațcan. În cazul în care nu ai mai ținut pasul cu amalgamul de evenimente, vezi mai jos cronologia, de la A la Z, a tot ce s-a întâmplat până la această oră, pe marginea acestui subiect.
・
Socialistul Ștefan Gațcan aderă la Pro Moldova
În dimineața zilei de 30 iune curent, Gațcan a anunțat, pe pagina s-a de Facebook, că părăsește fracțiunea socialiștilor. Acesta a afirmat că a luat decizia în urma „ greșelilor de management, luptele politice, lipsa de curaj și admiterea falsurilor în gestionarea crizei COVID-19” admise de PSRM.
În același timp, Ștefan Gațcan s-a arătat impresionat de „curajul, abnegația și forța cu care noul partid politic Pro Moldova se luptă pentru interesele cetățenilor și țării”.
„Parlamentul nu are nevoie de o prostituată politică”
PSRM a cerut imediat demisia neîntârziată a lui Gațcan: „Dacă mai aveți un pic de principiu, depuneți-vă mandatul și plecați. Nu aveți nicio justificare. Parlamentul nu are nevoie de încă o prostituată politică”, i s-a adresat Vlad Batrîncea.
Totodată, socialistul Corneliu Furculiță a declarat că va depune o sesizare la Procuratura Generală. Potrivit lui, Gațcan ar fi fost ofertat cu 500 de mii de euro pentru a părăsi fracțiunea socialiștilor.
Socialiștii, foc și pară
30 iunie, ora 13:38 Câteva ore mai târziu, deputații socialiști, în frunte cu Vasile Bolea, Vlad Batrîncea, Grigore Novac și alții, au protestat în fața maternității „Extramed”, fondată de Ștefan Gațcan. Protestatarii au scandat „Vrem depunerea mandatului”, „Trădător!”, „Rușine”, dar și alte lozinci.
Mai mult, socialiștii au agățat de poarta instituției o coroană funerară pe care scria „azi ți-a murit cinstea”. Gestul a fost intens discutat, dar și criticat în spațiul public.

„Decizia de a adera la Pro Moldova îmi aparține”
30 iunie, ora 14:23 Gațcan a afirmat, în cadrul unui breifing de presă, că decizia de a părăsi fracțiunea PSRM nu a fost influențată de nimeni, fiind una asumată.„Decizia mea de a părăsi PSRM este o decizie personală, neinfluențată de nimeni, motivată de situația din societate.(...) Stimez colegii din PSRM, vă rog să nu veniți cu atacuri la adresa mea, a rudelor mele, a prietenilor, asta nu mă va motiva să iau alte decizii. Sper că cu Pro Moldova vom realiza promisiunile față de alegători. Decizia îmi aparține mie, orice decizie care va fi de aflare în Parlament sau de părăsire a Parlamentului o voi lua doar personal. Vă rog, nu are sens să intimidați membrii familiei, rudele, prietenii sau alegătorii care m-au votat”, a spus Gațcan.
Intimidări și presiuni?
30 iunie, ora 16:35 Deputații din Pro Moldova au publicat un filmuleț care, potrivit lor, demostra că asupra lui Gațcan, dar și al formațiunii s-au aplicat presinuni și intimidări.
„În drum spre centrul medical privat pe care l-a fondat, domnul Gațcan a fost intimidat și oprit abuziv de unii participanți în trafic, aflați în mașina de model BMW X6. După ce automobilul la volanul căruia se afla deputatul Gațcan a fost tras pe dreapta, în mașina acestuia a urcat un personaj în civil cu care au avut loc discuții neamicale”, au scris membrii Pro Moldova.
„Au urcat în automobilul lui Gațcan, l-au intimidat și amenințat inclusiv cu răfuiala fizică și l-au presat să-și depună mandatul”, au mai spus cei din Pro Moldova.
PSRM anunță: Gațcan și-a depus mandatul
La 1 iulie, președintele fracțiunii socialiștilor, Corneliu Furculiță, a anunțat că Ștefan Gațcan și-a dat demisia din funcția de deputat. La mesaj, acesta a anexat și o cerere care ar fi fost semnată de Gațcan. În același text, postat în numele lui Gațcan, Furculiță scrie că cel din urmă „rămâne parte a echipei PSRM”.
Gațcan, sechestrat?
1 iulie, ora 14:19 Mai mulți deputați ai Pro Moldova, printre care Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Corneliu Padnevici, au apărut într-o transmisiune LIVE de la porțile președinției. Aceștia au afirmat că Ștefan Gațcan e de negăsit timp de mai multe ore și ar fi fost sechestrat și ținut la Președinție. Membrii Pro Moldova au stat zeci de minute în șir la poarta Președinției solicitând verificarea mașinilor care ies din curtea instituției. Totodată, aceștia insistau să intre în clădire „pentru a vedea dacă Gațcan e bine și nu e în bucățele”. Ora 16:10 Președinția a emis un comunicat în care susține că deputatul Ștefan Gațcan nu se afla în incinta instituției, contrar celor afirmate de deputații Pro Moldova.
Plângerea la Procuratura Generală
Între timp, cei de la Pro Moldova au publicat o plângere care, potrivit lor, a fost depusă de Ștefan Gațcan la Procuratura Generală. În document se reclamă „hărțuirea, intimidarea și șantajul” la care a fost supus la 30 iunie din partea unui grup de deputați PSRM.


Dintr-o plantație de vie, Gațcan dă semne că e bine mersi
1 iulie, ora 16:41 În timp ce colegii săi din Pro Moldova au încercat preț de câteva ore să afle care este starea sa, bănuind că acesta ar fi sechestrat, Gațcan a apărut într-un filmuleț video în care susține că este bine și nu va comunica cu nimeni un timp, așa cum are nevoie de reabilitare.

Demisia lui Gațcan, pe ordinea de zi a Comisiei juridice
Nu a trecut mult timp că pe ordinea de zi a Comisiei Juridice a apărut un proiect de hotărâre cu privire la demisia lui Ștefan Gațcan.Sergiu Litvinenco, membru al Comisiei, a afirmat că acceptarea demisiei lui Gațcan nu poate fi examinată fără a ști că cererea a fost depusă de însuși Gațcan.
Ștefan Gațcan „și-a făcut bagajele”?
În seara zilei de 1 iulie, în jurul orei 21:00, Renato Usatîi a afirmat că Gațcan a părăsit teritoriul Republicii Moldova. Deputatul ar fi fost „evacuat”, iar la acea oră se afla, potrivit lui Usatîi, la 142 km de la frontieră.Totodată, informația că parlamentarul ar fi plecat din Republica Moldova a fost vociferată la mai multe posturi TV și de deputații din Pro Moldova.Solicitată, Poliția de Frontieră nu a venit cu o reacție în acest sens, încă.
Este mașina, nu-i mașina
Automobilul lui Ștefan Gațcan, despre care am scris mai sus că a rămas în parcarea Parlamentului, a dispărut peste noapte. Despre asta a anunțat în dimineața zilei de 2 iulie deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Socialistul Corneliu Furculiță a explicat că mașina deputatului a rămas la Parlament și că Gațcan ar fi plecat însoțit de serviciul de pază. „Am solicitat pentru Gațcan, din considerente de securitate pentru el, pază de stat. Serviciul Pază de Stat a procedat conform unui protocol”, a precizat acesta.
Se cere investigarea circumstanțelor demisiei lui Gațcan
2 iulie, ora 09:50 Pro Moldova a cerut crearea unei Comisii de Anchetă care ar urma să investigheze circumstanțele în care Ștefan Gațcan și-a depus mandatul de deputat. „Considerăm că cele întâmplate cu adevărat arată mizeria la care am ajuns în Moldova. Noi, cei din Pro Moldova vom cere în plenul Parlamentului investigarea acestui caz prin constituirea unei comisii parlamentare de anchetă. Cu siguranță se vor identifica multe lucruri, începând cu imaginile video din Parlament, de la Președinție, comportamentul socialiștilor și locul în care se află acum Gațcan și de cine este supravegheat. Vom trimite demersuri către toate ambasadele acreditate la Chișinău, vom trimite scrisoris la Consiliul Europei, UE, OSCE”, a declarat liderul foermațiunii, Andrian Candu.
„Gațcan nu știa că aderă la Pro Moldova”
Este declarația socialistului Vlad Batrîncea. Deputatul susține că există probe care, de altfel, au ajuns la Procuratură. Acestea ar demonstra că Gațcan ar fi fost presat să părăsească fracțiunea socialiștilor, susține Batrîncea.
La o terasă stilată, cu șampanie în pahare și cu desert pe masă
Cam așa a avut loc discuția dintre deputatul Ștefan Gațcan și membrii partidului Pro Moldova, în ziua în care Gațcan a decis să se alăture formațiunii. O fotografie atmosferică a fost publicată de liderul Pro Moldova, Andrian Candu, pe pagina sa de Facebook. Pentru comparație, deputatul a publicat încă o imagine care arată atmosfera în care au avut loc discuțiile dintre Gațcan și socialiști, cu o zi mai târziu.

Demisia lui Gațcan, aprobată
2 iulie, ora 17:00 Cererea de demisie a deputatului Ștefan Gațcan a fost apropată de Comisia Juridică. Proiectul de hotărâre a fost votat cu cinci voturi pro și patru contra. „Au votat pro patru socialiști și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc”, a spus Sergiu Litvinenco.
Țîrdea face forward de la Dodon: Gațcan apare într-un nou video
2 iulie 21:55 Gațcan apare într-o nouă secvență video. „Nu am fost și nu sunt sechestrat. Am nevoie de reabilitare”, spune Gațcan. Din imagini, însă, se observă că fostului deputat îi fuge privirea într-o parte, ceea ce sugerează că cele vociferate ar putea fi citite.
Mai mult, detaliile de publicare a acestui video ridică anumite semna de întrebare. Remarcăm că imaginile video au apărut inițial pe canalul de telegram al deputatului socialist Bogdan Țîrdea. Filmulețul a fost redirecționat de pe contul președintelui Igor Dodon. Pentru orice eventualitate AGORA a comparat numărul de telefon de care dispunem a președintelui și cel înregistrat pe acel cont. Acestea coincid. Totuși, la scurt timp Țîrdea a refăcut mesajul așa încât informația a dispărut.

Dodon confirmă ieșirea lui Gațcan din țară
3 iulie, ora 09:35 Președintele Igor Dodon susține că politicianul și medicul Ștefan Gațcan a părăsit țara, așa cum afirma mai devreme Renato Usatîi. Șeful statului spune că Gațcan a beneficiat de pază de stat până la graniță, iar ulterior a părăsit hotarele țării. Dodon n-a vrut să spună însă în ce direcție ar fi plecat fostul deputat PSRM. „Eu îl cunosc pe Gațcan destul de mult timp, ceea ce s-a întâmplat cu el eu regret mult. Și-a șifonat destul de tare imaginea. Am discutat cu el ceva timp în urmă, el a venit la mine într-o zi, speriat, și a spus că a venit o rudă de-a sa, nănașii fiicei sau nu știu ce, de la Violeta Ivanov, și i-a pus pe masă 500.000 de euro. A venit mie și mi-a spus asta. A spus că nu vrea să meargă la Procuratură să depună denunț. Ce s-a întâmplat cu el acum câteva zile – nu știu, eu n-am discutat cu el. Dar eu pot să înțeleg și poziția colegilor mei de partid, pentru victoria sa la Hîncești au lucrat toți deputații din PSRM, au trecut casă cu casă. Înțeleg emoțiile unor colegi, dar stimați colegi din PSRM, eu total nu accept așa acțiuni precum coroane, familia... sunt unele limite”, s-a pronunțat Dodon.
Alo, Procuratura?
3 iulie, ora 10:00 Procuratura Generală anunță că a recepționat plângerea deputatului Ștefan Gațcan privind pretinsele presiuni și intimidări din partea anumitor persoane pentru a-l determina să renunțe la mandat.
În baza plângerii lui Gațcan, dar și a demersului Partidului Pro Moldova, Procuratura Generală a declanșat un proces-penal în care urmează a fi stabilite toate circumstanțele cazului. „Procurorii urmează să efectueze o serie de investigații pentru a se decide dacă există în acțiunile celor implicați o bănuială rezonabilă cu privire la elementele constitutive ale vreunei infracțiuni”, se arată într-un comunicat al instituției.
Dodon se arată surprins de plecarea lui Gațcan din PSRM
3 iulie, ora 19:37 Igor Dodon susține că decizia lui Ștefan Gațcan de a pleca din rândul PSRM l-a surprins. Asta în condițiile în care îl cunoștea personal și a apelat anterior și la serviciile medicale acordate de medic. Mai mult, la alegerile locale din Hânceștii „s-a lucrat serios, cu toată fracțiunea”.
„Îl cunosc de mult timp. Nu știu dacă merită să deschid așa paranteze, dar nașterea copiilor mei le-a primit Gațcan. Noi ne vedeam cu familiile. Și când Organizația Teritorială raională i-a propus candidatura, am gândit că-i doctor și regiunea e interesantă, unde noi nu am câștigat niciodată și e nevoie de o persoană mai inteligentă. Și l-am propus. Dar de ce am fost surprins? Pentru că am lucrat serios acolo. Toată fracțiunea. De aceea undeva înțeleg și supărarea colegilor socialiști. Cu două zile înainte am stat împreună cu toată fracțiunea”, a spus șeful statului fiind întrebat dacă într-adevăr a avut încredere când l-au ales candidat la alegerile parlamentare din Hâncești pe Ștefan Gațcan. Dodon a ținut să menționeze că acțiunea de protest în fața maternității a fost exagerată în sensul depunerii coroanelor funerare. „Consider că aici au exagerat. Dar protest la locul de muncă consider îndreptățit. Cel de acasă tot e discutabil. Pentru că politica e politică, dar familia și copii trebuie lăsați într-o parte”, a spus Dodon.
Cazul Gațcan ajunge și la CC
4 iulie, ora 14:22 Membrii partidului Pro Moldova au sesizat Curtea Constituțională, cerând să se expune pe marginea independenței mandatului de deputat, în contextul evenimentelor politice ce-l vizează pe Ștefan Gațcan.
„Vom sesiza Curtea Constituțională în privința cazului lui Ștefan Gațcan și vom cere înaltei Curți să verifice în regim de urgență acest caz, ceea ce ține de independența mandatului de deputat, ce ține de exercitarea de presiuni față de deputatul Ștefan Gațcan. În privința mandatului vom solicita CC să ne spună dacă oare un deputat este în serviciul poporului sau al unui partid și este o simplă marfă a unui partid”, a spus într-un live pe Facebook , aflându-se în fața CC, deputatul Sergiu Sîrbu.
Gațcan își retrage plângerea depusă la Procuratura Generală
6 iulie, ora 09:56 Medicul și politicianul Ștefan Gațcan a apărut într-o nouă înregistrare video. De această dată, Gațcan a anunțat că își retrage plângerea depusă la Procuratura Generală (PG), în care reclamă „hărțuirea, intimidarea și șantajul” la care ar fi fost supus la 30 iunie din partea unui grup de deputați PSRM.
PG nu a recepționat cererea lui
6 iulie, ora 19:57 Procuratura Generală (PG) nu a recepționat cererea de retragere a plângerii lui Ștefan Gațcan. Solicitată de AGORA, reprezentanta PG, Maria Vieru, a precizat că procesul penal continuă.
„Nu sunt sechestrat”, le-a spus Gațcan polițiștilor români
7 iulie, ora 17:20 Deputatul Ștefan Gațcan s-ar afla în România și le-ar fi spus polițiștilor români că nu a fost sechestrat, scrie Ziarul de Gardă. Sursa citată a solicitat informații de la autoritățile române referitor la sechestrarea lui Gațcan. Drept răspuns, Inspectoratul de Poliție Județean Iași a spus ca l-a contactat pe Gațcan, iar acesta a declarat ca nu este sechestrat.
„O să vorbesc în Parlament”
8 iulie, ora 08:38 Jurnaliștii români afirmă că l-au găsit ieri pe deputatul Ștefan Gațcan. Acesta s-ar fi aflat într-un hotel din Iași, împreună cu familia, spunând că a plecat într-o vacanță, nu a fugit, şi nu s-a simţit ameninţat în vreun fel, scrie ziaruldeiasi.ro.

„O să fac declaraţii complete în Parlamentul din Republica Moldova. Sunt multe speculaţii, nu am fost răpit, am ales să plec de bunăvoie. Am venit în România deoarece pot veni şi aici, nu mă opreşte nimeni. Am stat câteva zile în România, sunt bine, după cum vedeţi”, a precizat Gațcan pentru presa din România, el având şi cetăţenie română.
Celebri în presa internațională
Cazul deputatul Ștefan Gațcan, care ar fi fost sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Astfel, mai multe publicații străine publică ample articole la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt furați deputații pentru a nu admite destrămarea unei coaliții. Citește mai mult aici.
A renunțat să mai renunțe la mandat
8 iulie, ora 18:36 Proiectul privind demisia deputatului Ștefan Gațcan din Parlament nu se mai regăsește pe ordinea de zi a ședinței plenare a Legislativului, preconizată pentru ziua de 9 iulie. Mai mult, aceasta nu mai figurează nici în ordinea de zi de pe 2, 3 sau 6 iulie, atunci când au avut loc tentativele eșuate de întrunire a deputaților.

CC a respins sesizarea lui Sîrbu
8 iulie, ora 19:55 Curtea Constituțională (CC) s-a pronunțat asupra sesizării deputatului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu. Acesta a cerut Înaltei Curți să suspende procedura de declarare a funcţiei vacante ori chiar să suspende intrarea în vigoare a proiectului de Hotărâre a Parlamentului prin care acesta renunţă la mandat. CC a respins solicitarea deputatului.
„Curtea notează că spre deosebire de tratatele internaționale sau de legi, Hotărârea Parlamentului menționată de autorul sesizării intră în vigoare la data adoptării. Prin urmare, în lipsa unui interval de timp între adoptarea Hotărârii Parlamentului și intrarea acesteia îi vigoare, autorul sesizării nu poate solicita controlul a priori al Hotărârii menționate. În plus, Curtea nu deține competența de a suspenda acțiunea sau intrarea în vigoare a unui act neadoptat”, a punctat Înalta Curte.
Parlamentul nu poate furniza imaginile video din ziua „dispariţiei”
„Înțeleg că prin Parlament sau prin jurul lui poți face orice”. Este reacţia deputatului PAS Dumitru Alaiba, după ce secretaritatul Legislativului i-a transmis că anumite defecțiuni tehnice fac imposibilă furnizarea imaginilor video din ziua în care parlamentarul Ştefan Gaţcan „a dispărut”.
„Înțeleg că prin parlament sau prin jurul parlamentului poți face orice, că informația nu se stochează nici măcar timp de o zi. Nici măcar din sala de ședințe. Asta reiese din răspunsul secretariatului parlamentului. Absurd, desigur”, a scris Alaiba.
Potrivit răspunsului oferit de secretariatul Parlamentului, supravegherea video a instituției are loc doar prin monitorizarea online, datele nefiind stocate. Totodată, în răspuns se arată că echipamentul de monitorizare video se află la balanța Ministerului Economiei și Infrastructurii.

„Cucu bau”. Gațcan a venit la ședința Parlamentului
9 iulie, ora 10:25 Deputatul Ștefan Gațcan, care renunțase la mandat, și-a retras cererea. Acesta s-a prezentat, astăzi, la Parlament, în tribuna PSRM, asigurând cvorumul pentru desfășurarea ședinței. Asta chiar dacă fusese criticat dur de socialiști, atunci când anunțase că părăsește fracțiunea și aderă la Pro Moldova. „Chiar dacă luasem decizia de a părăsi politica, nu puteam să stau indiferent când am văzut ce haos, debandadă și populism s-a creat în Parlament. De aceea am luat decizia că prezența mea în Parlament este necesară cel puțin atâta vreme cât ea ajută ca țara să nu intre în instabilitate și blocaj. Rămân însă la ideea de a mă retrage din politică, atunci când retragerea mea nu va avea consecințe grave asupra oamenilor și a țării”, a scris Ștefan Gațcan pe Facebook. Deputatul a adăugat că „absolut nimeni” nu l-a presat să ia vreo decizie. „Sunt un om liber să decid ce e mai bine pentru alegătorii care mi-au dat votul. Îmi pare rău dacă am avut un comportament politic derutant pentru alegătorii mei, îmi asum această greșeală și trag învățămintele necesare din asta. Fac apel la încetarea oricăror speculații privind deciziile mele, cred că sunt subiecte mult mai importante acum asupra cărora politicienii ar trebui să-și îndrepte atenția, indiferent că sunt la guvernare sau în opoziție, oamenii au nevoie de ajutorul nostru, nu de certuri politice”, a mai spus acesta.
Prezența lui Gațcan în Parlament = discuții aprinse
Revenirea deputatului Ștefan Gațcan în fracțiunea PSRM a provocat discuții aprinse la ședința Parlamentului din 9 iulie. Deputata Platformei DA Maria Ciobanu l-a întrebat: „Aveți toți dinții în gură? Sunt reduceri la mall?”. Nu a primit însă un răspuns de la Gațcan, ci a avut parte de replici acide de la socialiști.