Medicii atenționează: COVID-19 îi afectează pe copii la fel ca și pe adulți (VIDEO)

Medicii atenționează: COVID-19 îi afectează pe copii la fel ca și pe adulți (VIDEO)

Febră, dificultăți de respirație, tuse seacă și oboseală. Sunt simptomele care ar trebui să-i atenționeze pe părinți că copii lor au contractat noul coronavirus. Până acum, circa 820 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit de COVID-19. Micii pacienți sunt tratați în Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii din Chișinău.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii face față cu greu numărului mare de solicitări. Spitalul de pe strada Mihail Lomonosov este unul ferit de ochii lumii. Însă viața continuă dincolo de ușa instituției, unde se dă lupta la minut cu COVID-19. Din luna martie, sunt internați copiii bolnavi. Pe coridoare vezi doar medici grăbiți, care aleargă dintr-un salon în altul. Micii pacienți sunt deja obișnuiți să le urmăresc mișcările prin geamurile boxelor de spital.

Medicii spun că COVID-19 îi afectează pe micii pacienți la fel ca și pe adulți. Coronavirusul îi poate pune în pericol, în special, pe cei care suferă de alte afecțiuni și cu imunitatea scăzută.

„Instituția noastră este 100 de paturi, iar noi la moment avem 127 de pacienți. Virusul afectează toate organele interne, inclusiv plămânii, rinichii, inima. Copii fac pneumonii, nefrite toxice, infecții ale căilor urinare. Ne este greu, deocamdată, să spunem ce urmări ar putea avea boala. Sunt cazuri de patologii post -COVID-19, precum Boala Kawasaki, o maladie foarte rară. Deocamdată, nu se știe cum virusul afectează fătul”, spune medicul infecționist-pediatru, Olesea Olevschi.

Publicitate

https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprotectiesocialamoldova%2Fvideos%2F320783059087058%2F&show_text

Până acum, Olevschi a ajutat mai mult de 100 de minori să învingă coronavirusul. Cel mai mult a marcat-o lupta pentru viață a unei copile de 12 ani.

„Micuța avea pneumonie bazală pe stânga. Boala s-a manifestat mai mult prin tuse seacă. I s-a făcut radiografia aproape zilnic. Practic, copilul a stat 25-26 de zile în spital. Tratamentul pneumoniei a durat 14-15 zile, plus perioada de reabilitare și testarea finală. A fost un caz complicat”, spune medicul.

„Unii pacienți se vindecă în 14-15 zile. În cazul altora, tratamentul poate dura și 38 de zile. „În ultima perioadă avem o creștere a numărului de îmbolnăviri și de spitalizări”, afirmă medicul infecționist, Diana Vlad.

Medicii îndeamnă părinții să fie responsabili de sănătatea celor mici, să le pună măști, să evite locurile aglomerate și terenurile de joacă.

„Rugăm mamele să fie atente, să nu iasă cu copii în locurile unde se adună mai mult de trei persoane, să evite contactul cu oamenii străini, cu orice persoană din familie care manifestă un semn clinic de infecție respiratorie. Se recomandă cât mai des spălarea mâinilor, dezinfectarea spațiilor, aerisirea încăperilor. Dacă nu vom respecta regulile și recomandările, riscăm să ne ciocnim cu un colaps cauzat de lipsa locurilor în instituțiile medicale”, atenționează Diana Vlad.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal