„Noi avem Constituției, este articolul 106 prim, în care Guvernului i se oferă posibilitatea de a-și angaja răspunderea pe declarații, politici și proiecte. Așa am considerat reieșind din câteva raționalmente:
1. Noi suntem un guvern minoritar. În așa cazuri instrumente de genul angajării răspunderii sunt cele mai recomandate.
2. Suntem la început de iulie. Nu mai știu cât Parlamentul va mai lucra în sesiunea dată. O procedură standard înseamnă rectificare, elaborarea proiectului, avizare câteva săptămâni prin Guvern, ministere, apoi se trimite la Parlament, comisii cel puțin o săptămână.
Urmează prima lectură, apoi sunt renumitele amendamente ale deputaților care zic că aici mai mult aici mai puțin. Deci durează o lună. Dacă ne uităm la conținut observăm că sunt acțiuni urgente. Și Guvernele din ultimii 10 ani a făcut aceste exerciții”, a explicat Chicu.
Premierul a ținut să sublinieze că Parlamentul, fiind organ suprem legislativ, deopotrivă are la dispoziție instrumentele pentru a interveni în astfel de cazuri.
„Și procedura este foarte clară mai ales după ultima hotărâre a Curții Constituționale.Prim-ministrul vine în Parlament, citește proiectele și mai departe, deputații decid dacă sunt de acord, nu înaintează moțiune de cenzură, iar dacă consideră că acest Guvern „vrăjmaș” a venit cu proiecte în detrimentul societății, moțiune se dezbate timp de 72 de ore și deputații decid dacă „afară Chicu sau mai rămâi și chinui-te””, a adăugat premierul.
În opinia sa, acum parlamentarii ar bloca activitatea Guvernului. Aceasta în condițiile în care nu este nici invitat în Parlament pentru a prezenta proiectele, nici nu se înaintează moțiunea de cenzură.
„La mijoc este o strategie electorală. Remarc că se cam tem să intru în Parlament, să ies la tribună. Pentru că atunci când am acces se cam sting toate apucăturile astea”, spune Chciu.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.