Președintele Igor Dodon pare să susțină cu laude grupul implicat în dosarul elicopterelor de la Criuleni. În emisiunea sa „Președintele Răspunde”, Dodon a opinat că „nu crede că R. Moldova va avea de pierdut dacă va fi o țară care produce elicoptere”. El i-a numit pe figuranții din dosar „talentați” și chiar a spus că va ruga instituțiile de drept să nu fie atât de dure cu cei implicați.
„Eu înțeleg că au încălcat legislația și cei care încalcă trebuie să răspundă, dar într-adevăr sunt foarte talentați. Poate e cazul să le dăm posibilitate legal să activeze. Nu cred că RM va avea de pierdut dacă va fi o țară care produce elicoptere. Dacă ei au reușit să facă asta clandestin, haideți să le dăm voie să o facă legal, să obținem bani în buget, să ridicăm imaginea RM. Mie mi se pare că băieții sunt bravo. Acuș o să mă critice cineva că laud infractorii, dar sunt bravo că au făcut această inițiativă. Trebuie penalizați, dar am să rog instituțiile de drept să nu fie atât de dure și să treacă la activitate legală”, a spus Dodon.
Vineri dimineață, cinci persoane reținute pentru asamblarea clandestină a elicopterelor, descoperite pe data de 30 iunie de oamenii legii, au fost eliberate. Procurorii au constatat că nu e este vorba de o infracțiune.
Cu o zi mai devreme, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu o reacție în care afirmă că investigațiile sunt în plină desfășurare. Procurorii susțineau că, alături de oamenii legii, la fața locului a fost și un expert în aeronautică, care a confirmat că părțile aparatelor de zbor prezentau risc pentru viața oamenilor. PCCOCS a pomenit și despre liderul „afacerii”, care nu este pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova și e un fost angajat al unei structuri statale cu regim special de activitate.
Totul a început la 30 iunie, când oamenii legii au anunțat despre activitatea ilegală a unui grup de persoane specializate în producerea aparatelor de zbor. Potrivit lor, elicopterele, la aspect exterior identice modelului de elicoptere „Ka 26” erau produse în condiții clandestine, urmând a fi exportate ilegal în statele din spațiul CSI.
Pe acest caz, a fost inițiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor, de către două sau mai multe persoane. Pentru aceste acțiuni, legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 la 10 ani închisoare.
Vezi și aceste știri

Cinci persoane reținute în dosarul elicopterelor au fost eliberate: „Nu au avut vreun rol infracțional”

Epopeea elicopterelor de la Criuleni continuă. PC COCS oferă detalii și susține că liderul „afacerii” nu e pe teritoriul controlat de autoritățile R. Moldova

Proprietarul depozitului de elicoptere din Criuleni neagă acuzațiile Procuraturii: Sunt niște machete pe care verificăm piese pentru aparate de zbor

Elicoptere făcute la Criuleni: Un grup de locuitori din stânga Nistrului produceau aparate de zbor pentru a le exporta ilegal în CSI (FOTO, VIDEO)

Germania va livra Ucrainei în iulie primele 15 tancuri antiaeriene
