Ce simboluri prezintă și ce îndemnuri aduce Scuarul Medicilor, lansat de MAIB și Decorații.md în centrul Capitalei (Carduri)

Ce simboluri prezintă și ce îndemnuri aduce Scuarul Medicilor, lansat de MAIB și Decorații.md în centrul Capitalei (Carduri)

Zeci de mesaje de recunoștință adresate medicilor și zeci de desene făcute de copii în semn de apreciere a eforturilor lucrătorilor medicali pot fi găsite în Scuarul Medicilor, pe strada pietonală din centrul Chișinăului. Proiectul a fost inaugurat recent de două companii – Moldova Agroindbank și Decorații.md în semn de respect și recunoștință pentru munca și profesionalismul medicilor în combaterea epidemiei.

„Pentru noi, ei sunt EROI”

Proiectul „Scuarul Medicilor” nu este despre Moldova Agroindbank sau despre Decoraţii.md, ci este despre recunoştinţa celor câteva mii de angajaţi ai acestor două companii pentru profesionalismul, curajul şi lupta continuă pe care o duc medicii noştri împotriva COVID-19, susțin organizatorii proiectului. “Se zice că energia gândurilor pozitive unificate poate întoarce munţi. Noi ne dorim ca energia recunoştinţei noastre, a locuitorilor Republicii Moldova, să ajungă direct la inimile medicilor, să ştie că suntem alături de ei şi că înţelegem şi apreciem sacrificiul pe care îl fac”, a menţionat Stela Recean, Vicepreşedinte al Comitetului de Conducere al MAIB.

Publicitate
...

Ce presupune de fapt Scuarul Medicilor?

Situat în partea inferioară a străzii pietonale Eugen Doga, Scuarul Medicilor este un scuar modern, ale cărui elemente comportă o semnificație simbolică unificată de același subiect – importanța medicilor în lupta cu pandemia, care se regăsește ca un fir roșu în întregul scuar.

...

„Scuarul Medicilor este un omagiu adus vieţii, un proiect de suflet şi cu suflet, pus la dispoziția locuitorilor și vizitatorilor Chișinăului pentru a-și face auzite gândurile de recunoștință pentru medici, dar și pentru a conștientiza mai profund responsabilitatea pe care o are fiecare din noi în stoparea pandemiei”, a specificat Dragoş Musteaţă, Directorul general al Decoraţii.md.

Elementul central al scuarului

Elementul central al proiectului este un cub cu dimensiunea de 2,5 x 2,5 metri. Pe trei laturi ale cubului sunt reprezentați medici cu aripi de îngeri, luptând pentru a stopa virusul, iar pe a patra latură sunt zeci de mesaje de recunoștință față de medici înscrise de locuitorii și vizitatorii Chișinăului. Cubul este înconjurat de semisfere cu diametrul de 12 m și înălțimea de 4m. Acestea simbolizează valurile vieţii, faptul că totul este trecător, totul vine și pleacă, inclusiv pandemia.

...

Simbolurile utilizate în construcție nu sunt deloc întâmplătoare

Ieșind din compoziția cu arcuri, privirile trecătorilor se opresc curioase pe un șir de piese de domino, toate de culoare gri și doar una albă, 6 în poziție verticală, iar 2 înclinate pe diagonală, sprijinindu-se de piesa de culoare albă. Da, ați intuit corect, piesa albă simbolizează angajatul din sectorul medical. Cele două piese gri care se sprijină de piesa albă simbolizează pacienții a căror unică speranță este medicul. Dacă piesa albă va cădea, atunci toate celelalte piese din spate vor cădea și ele. Compoziția denotă importanța angajaților din sectorul medical pentru societatea noastră.

...

...

Expoziția de picturi care însoțește monumentul

Cei de la Moldova Agroindbank și Decorații.md au decis să amplifice mesajul acestui scuar cu o galerie de picturi. Provocarea a fost lansată elevilor care învață la instituții cu profil plastic din municipiul Chișinău, iar în final au fost selectate 40 de lucrări deosebit de colorate și pozitive. Acestea vor fi expuse timp de 2-3 luni în Scuarul Medicilor, după care vor fi donate spitalelor din capitală și suburbii, implicate în lupta cu COVID-19.

...

Mesajele oamenilor adună multă emoție și încurajare

Pietonii şi vizitatorii sunt încurajaţi să lase mesaje de mulţumire medicilor, scriindu-le pe cub. Zeci de mesaje au împânzit deja fila dedicată acestora din Scuar. Trecătorii au scris cuvinte de laudă dedicate cadrelor medicale, încurajări și omagii – toate într-un gând luminat menite să ajungă la inimile tuturor medicilor și cadrelor medicale care lucrează în sistemul din țara noastră.

...

MAIB – în susținerea sistemului de la începutul pandemiei

„Pentru că ne pasă” – este mesajul comunicat de Moldova Agroindbank de la primele semne ale răspândirii COVID-19. MAIB a donat suma de 500 000 lei Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” la scurt timp după ce în țara noastră au fost înregistrate primele cazuri de COVID-19. Suma a fost direcţionată pentru susţinerea materială a personalului medical implicat în lupta împotriva coronavirusului, dar şi pentru achiziţia aparatajului medical vital şi consumabilelor necesare.

„Solidaritatea este cauza care contează cu adevărat pentru societate în astfel de momente. Le mulţumim lucrătorilor medicali pentru profesionalism, dedicare şi pentru că şi-n aceste circumstanţe demonstraţi prin propriul exemplu că dincolo de profesionişti, dincolo de problemele sistemului, aveţi o inimă cât galactica de mare, dedicându-vă totalmente pentru a restabili starea de sănătate a fiecărui pacient! Apreciem maniera responsabilă în care staţi la straja sănătăţii şi îngrijiţi persoanele dragi nouă – cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat Serghei Cebotari, Preşedintele MAIB.

Echipele MAIB și Decorații.md împărtășesc convingerea că prin responsabilitate şi spirit civic vom depăşi pericolul provocat de COVID-19, devenind mai puternici, mai empatici, mai buni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal