Perioada secerișului, periculoasă? Recomandările salvatorilor pentru a evita incidentele neplăcute pe câmp

Perioada secerișului, periculoasă? Recomandările salvatorilor pentru a evita incidentele neplăcute pe câmp

Perioada secerișului este una dintre cele mai riscante perioade atunci când vine vorba de incendiile de vegetație. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI informează  populația despre necesitatea respectării  stricte a regulilor antiincendiare. În special, pompierii vin cu mai multe recomandări către proprietarii, dar și gestionarii terenurilor de cereale din țară.

Specialiștii interzic alimentarea și reparația tehnicii agricole de recoltare a spicoaselor pe suprafețele cu roadă pentru a evita aprinderea și extinderea focului.

Salvatorii atenționează că este strict necesar ca toate combinele și tractoarele să fie dotate cu stingătoare și alte mijloace primare de intervenție în caz de incendii.

Publicitate

Fumatul în lanurile de cereale, miriști sau în apropierea acestora este strict interzis.

Totodată, pompierii avertizează cetățenii că utilizarea focului pentru nimicirea paielor, miriștii sau altor resturi vegetale pe terenuri agricole sau în nemijlocită apropiere de acestea nu se admite.

Mai mult, în scopul evitării răspândirii arderii în caz de incendii pe spații extinse, lanurile cu cereale trebuie să fie separate cu fâșii arate de-a lungul drumurilor, căilor ferate adiacente şi fâşiilor forestiere.

În condiții de umiditate redusă și temperaturi înalte flăcările se răspândesc cu repeziciune și pot afecta terenuri pe suprafețe mari provocând prejudicii materiale semnificative.

Angajații IGSU îndeamnă cetățenii să fie prudenți în perioada secerișului prin respectarea strictă a normelor antiincendiare.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe parcursul anului 2019 în Republica Moldova au fost înregistrate 59 de intervenții ale salvatorilor și pompierilor la lichidarea arderii miristii uscate. Focarele au compromis peste 280 ha de terenuri agricole. În acest sens, pompierii îndeamnă oamenii să sune de urgență Serviciul 112 în cazul în care observă incendii în lanurile cerealere, sau pe alte suprafețe agricole.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal