O nouă încercare: Luni, deputații sunt chemați la ședință plenară. Ordinea de zi rămâne neschimbată

O nouă încercare: Luni, deputații sunt chemați la ședință plenară. Ordinea de zi rămâne neschimbată

Parlamentarii sunt chemați la o nouă ședință a Legislativului pentru luni. Aceasta după ce joi și vineri ședințele au fost boicotate de o parte dintre deputați care nu vor să susțină decizia de angajare a răspunderii de Guvern. Cu toate acestea, ordinea de zi pentru luni rămâne aceeași. Desprea aceasta scrie vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, pe pagina sa de Facebook.

„Argumentele opoziției au fost ignorate la ședința de azi a Biroului Permanent. Curtea Constituțională prin intermediul câtorva decizii, a specificat că țara nu poate fi condusă prin angajări de răspundere din partea Guvernului, că nu poate Guvernul să substituie Parlamentul, mai ales atunci când acesta este funcțional”, și-a exprimat dezacordul Slusari.

Deputatul susține că a propus să fie o adresare din partea Biroului Permanent către executiv cu solicitarea de a-și retrage angajarea. Iar Parlamentul, la rândul său, să examineze modificările propuse în proiectele sociale în decurs de cel mult o săptămână. Totuși, inițiativa, susține Slusari, nu a fost acceptată.

„M-am convins că Guvernul Chicu nu dorește majorări de salarii, pensii și subvenții, ci caută un pretext pentru demisie. Dar nu înțeleg de ce a ales o cale atât de complicată. Admit că domnul Chicu a obosit să fie unealta electorală a lui Dodon și își dorește să fugă de pe corabia care naufragiază. Păi atunci, să iasă și să spună deschis acest lucru, iar după asta - să scrie cerere de demisie!”, a mai adăugat Slusari.

Anterior, ședința Parlamentului a fost planificată pentru 2 iulie. Aceasta, însă, nu a avut loc, după ce a fost boicotată de PAS, Platforma DA, Pro Moldova și Partidul Șor. Pentru ca o ședință să fie deliberativă, e nevoie de prezența a cel puțin 51 de deputați.

Ulterior, o nouă ședință a fost convocată pentru 3 iulie. Nici aceasta nu a avut loc pentru că, din cei 101 de deputați, doar 49 de aleși s-au prezentat în sală. Deputații PAS și cei din Platforma Da au anunțat că vor boicota ședința din cauză că nu susțin decizia de angajare a răspunderii de Guvern. P. Șor și Pro Moldova de asemenea nu s-au prezentat.

Aici precizăm că Guvernul și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, urmașii personalului medical, răpus de COVID-19, vor primi indemnizații financiare. Totodată proiectul dat prevede acordarea unui suport financiar unic, în valoare de 700 lei, beneficiarilor de pensii al căror cuantum nu depăşește 3000 lei, dar și beneficiarilor de alocații sociale de stat.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal