ONG-urile vin cu recomandări pentru redeschiderea grădinițelor: „Testarea periodică a personalului și majorarea salariilor”

ONG-urile vin cu recomandări pentru redeschiderea grădinițelor: „Testarea periodică a personalului și majorarea salariilor”
Foto simbol: lecourrier.ch

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în parteneriat cu AO „Părinți Solidari” consideră că procesul de redeschidere a instituțiilor de educație timpurie și a școlilor, trebuie să fie o prioritate esențială a autorităților. În acest sens, au elaborat un set de recomandări ce se propun a fi integrate în procesul de redeschidere a instituțiilor de educație. Acestea au drept scop reducerea și gestionarea riscurilor de infectare. Autorii setului de recomandări solicită să fie garantat dreptul la educație pentru toți copii, fără excepții.

Printre recomandările propuse de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în parteneriat cu AO „Părinți Solidari” se regăsește elaborarea unui ghid de măsuri privind identificarea, prevenirea și gestionarea riscurilor de infectare cu COVID-19 în IET și evaluarea ex-ante a tuturor riscurilor și remedierea acestora înainte de a deschide grădinițele. 

„Abordarea de identificare, prevenire și gestionare a riscurilor trebuie să vizeze modalitățile de infectare cu noul virus COVID-19: infectare prin contact direct,  infectarea prin aerosol și infectarea în urma contactului cu suprafețele infectate”, se arată în comunicatul de presă.

În vederea prevenirii infectării prin contact direct, se propune: respectare a distanței fizice, utilizarea echipamentului de protecție, organizarea activităților în spații cât mai extinse sau la aer liber, minimalizarea interacțiunii între copiii din grupe diferite.

În ceea ce privește prevenire infectării prin aerosol, recomandă aerisirea sistematică a încăperilor în care se află copii, utilizarea echipamentelor de purificare a aerului, iar în vederea prevenirii infectării în urma contactului cu suprafețele deja infectate – de instalat dozatoare automate de săpun și dezinfectant, dezinfectarea jucăriilor, iar cele care nu se pot prelucra frecvent, să fie excluse, iar, după posibilitatea, minimalizarea contactului fizic cu mânerele ușilor, barelor de sprijin.

O alte recomandare este concentrarea resurselor financiare pentru acomodarea corespunzătoare a grădinițelor în vederea prevenirii infecțiilor cu COVID-19 în rândul copiilor și cadrelor didactice, iar rezultatele evaluărilor ex-ante a riscurilor să servească drept punct de pornire pentru un plan  de investiți și prioritare a resurselor financiare publice.

Resursele financiare trebuie să fie concentrate asupra unui număr mai mare de grădinițe, însă, în imposibilitatea de a amenaja toate grădinițele, deschiderea acestora să fie realizată treptat, prioritar fiind cele care sunt ajustate și echipate în totalitate.

 Autorii propun, totodată,  asigurarea suportului continuu pentru personalul IET și ghidare privind aplicarea măsurilor de prevenire și combatere a virusului COVID-19 în activitatea zilnică. 

„Recomandăm să fie instituită o Celulă de Coordonare și Suport, care va servi drept pârghie pentru a monitoriza situația epidemiologică în cadrul instituțiilor, membrii cărora vor fi reprezentanții APL, reprezentanții ANSP, reprezentanții ANSA, reprezentanții DGETS și alte persoane relevante”, susțin aceștia.

Mai mult, printre recomandări se enumeră testarea periodică la COVID-19 a personalului IET. Aceasta să fie asigurată de autorități, nu mai rar decât o dată la două săptămâni, sau imediat după apariția unei suspiciuni de infectare în rândul copiilor săi.

O altă recomandare este  recrutarea personalului didactic și motivarea celui existent prin majorarea salariilor și sporurilor salariale. 

„În contextul majorării salariilor pentru cadrele medicale, propunem să fie alocate resurse financiare adiționale și pentru salarizarea personalului IET, majorînd salariile cu minim 50% în vederea remunerării sarcinilor adiționale ce le revin în această perioada și compensând expunerea la riscul de infectare”, se arată în textul recomandărilor.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în parteneriat cu AO „Părinți Solidari” propune ca toate activitățile necesare pentru dezvoltarea copilului să fie revizuite și adaptate pentru a oferi maxim siguranță și protecție copilului, dar și diminuarea riscului de infectare în rândul lor.  

O altă soluție propusă ar fi, elaborarea unui nou ghid de activități pe perioada pandemică și implicarea părinților în  prevenirea și combaterea virusului COVID-19 în cadrul IET. 

Ce care au elaboratul setul de recomandări susțin că IET trebuie să comunice încontinuu cu părinții informând și reamintind despre măsurile de prevenire și protecție care trebuie respectate și să comunice părinților orice suspiciune privind infectarea cu noul virus, reciproc valabil și pentru părinți.

Autorii menționează și despre asigurarea dreptului la educație pentru toți copii, fără excepție și solicităm ca APL-ul și toate instituțiile competente să-și asume angajamentul de a redeschide grădinițele absolut pentru toți beneficiarii acestora. 

Potrivit lor, limitarea numărului de copii în grupele care urmează a fi deschise este considerată o practică discriminatorie.

Amintim că, cinci angajați din școlile și grădinițele din Chișinău, un angajat de la o școală sportivă și șase persoane din cadrul liceelor din capitală au fost infectate cu coronavirus. Potrivit viceprimarei Angela Cutasevici, din cauza infectării cu COVID-19, cinci instituții de învățământ au fost plasate în carantină. 

AGORA reamintește că, gădinițele și-au sistat activitatea în luna martie. Recent, mai multe grupuri de părinți au protestat în centrul municipiului Bălți și Chișinău pentru redeschiderea grădinițelor din cauza numărului tot mai mare de copii care mor în timp ce rămân acasă fără supraveghere.

Citește și: Când și în ce condiții grădinițele din capitală și-ar putea relua activitatea. La școli, numărul de elevi în clasă ar putea fi limitat, iar orele - prescurtate

Anterior, președintele Igor Dodon a promis că activitatea grădinițelor din țară ar putea fi reluată din 15 iulie. Președintele a precizat că la baza deciziei va sta situația epidemiologică din țară. Totuși, potrivit lui Dodon, primele vor fi deschise grădinițele din localitățile rurale.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ungaria: Politica de plafonare a prețului la combustibil a dus la o penurie de carburanți în întreaga țară

Ungaria: Politica de plafonare a prețului la combustibil a dus la o penurie de carburanți în întreaga țară

Pentagonul ar fi modificat în secret sistemele HIMARS trimise Ucrainei, pentru a se asigura că nu vor lovi teritoriul Rusiei

Pentagonul ar fi modificat în secret sistemele HIMARS trimise Ucrainei, pentru a se asigura că nu vor lovi teritoriul Rusiei

Maia Sandu a susținut un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție de la Washington (VIDEO)

Maia Sandu a susținut un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție de la Washington (VIDEO)

Advertoriale
Cauți o companie unde să-ți faci stagiul de practică? Microinvest îți oferă 5 motive întemeiate să faci stagiul la ei

Cauți o companie unde să-ți faci stagiul de practică? Microinvest îți oferă 5 motive întemeiate să faci stagiul la ei

EXIMBANK — sponsorul de aur al Târgului Internațional de Caritate 2022

EXIMBANK — sponsorul de aur al Târgului Internațional de Caritate 2022

Ești în căutarea decorațiunilor de Crăciun? Vino la METRO, unde găsești tot de ce ai nevoie (FOTO)

Ești în căutarea decorațiunilor de Crăciun? Vino la METRO, unde găsești tot de ce ai nevoie (FOTO)

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  În R. Moldova s-a anunțat concurs pentru proiectarea şi construcţia unor noi centrale electrice
 • 2
  Alaiba propune modificări la Codul Muncii: Fără amenzi pentru antreprenorii care activează mai puțin de trei ani și fără evidența zilnică a orelor de muncă
 • 3
  „Cam generos, când cetățenii R. Moldova economisesc”. Expert în energetică: Transnistria e asigurată cu 100 de mil de m3 de gaze naturale pentru consum propriu
 • 4
  Atac cu dronă la un aerodrom din regiunea rusească Kursk, aproape de granița cu Ucraina (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.