Pot fi moştenite Creditele Bancare?

Pot fi moştenite Creditele Bancare?
Foto: romaniatv.net

Conform prevederilor legislaţiei în vigoare, şi anume conform prevederilor Codului Civil, moştenirea este definită ca fiind transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate (cel ce a lăsat moştenirea) către succesorii săi”. Aceasta se deschide în urma decesului persoanei fizice sau declarării morţii ei de către instanţa de judecată, la ultimul domiciliu al celui care a lăsat moştenirea, cu excepţiile prevăzute de lege.

Astfel, patrimoniul defunctului poate fi transmis atât prin moştenire legală, cât şi prin moștenire testamentară. Respectiv, putem întâlni şi situaţii în care o parte din patrimoniul defunctului se transmite prin testament, iar cealaltă parte prin moştenire legală, astfel fiind în prezenţa coexistenţei celor două modalităţi.

Patrimoniul succesoral (patrimoniul unei persoane decedate), include atât drepturile patrimoniale (activul succesoral), cât şi obligaţiile patrimoniale (pasivul succesoral), pe care cel ce a lăsat moştenirea le avea la momentul decesului.

În cadrul activului succesoral sunt cuprinse toate drepturile reale sau de creanţă ale celui care lasă moştenirea, cum ar fi: dreptul de proprietate asupra imobilelor; alte drepturi reale principale care au aparţinut defunctului şi care nu se sting la moartea lui, precum şi drepturile reale accesorii (de exemplu ipoteca, gajul). 

În conţinutul pasivului succesoral intră datoriile şi sarcinile moştenirii. Prin datorii succesorale se înţeleg obligaţiile patrimoniale ale defunctului care există în patrimoniul succesoral la data deschiderii moştenirii, inclusiv datoriile defunctului faţă de moştenitori, indiferent de izvorul apariţiei lor (contract, delict, lege). 

Astfel, în cazul în care, succesorul va accepta ca moştenire un bun care este ipotecat sau gajat, acesta îl va prelua cu toate drepturile şi obligaţiile pe care acest bun le implică. 

În acest context, legislația Republicii Moldova indică faptul că moştenitorii debitorului gajist sunt debitori gajişti solidari numai în limitele valorii reale a bunurilor succesorale care au trecut la ei”

Totodată, este necesar să evidențiem că nu reprezintă datorii succesorale obligaţiile care s-au stins prin moartea celui care lasă moştenirea, deci obligaţiile executarea cărora depinde exclusiv de către defunct. Aceste obligaţii nu se transmit prin succesiune.

Astfel, necesită a se cunoaște că, indiferent de forma transmiterii patrimoniului succesoral (forma legală sau testamentară), succesorul va moşteni atât activele (drepturile) cât şi pasivele (obligaţiile) care se includ în acel patrimoniu, inclusive și creditele bancare, care fac parte din patrimoniul acceptat de către moștenitor.

Datoriile pot fi împărțite între mai mulţi moştenitori

În cazul în care există mai mulţi moştenitori, aceştia răspund pentru pasivul succesoral, și anume datorii, sarcini, inclusiv credite bancare, care reies din limitele patrimoniului succesoral, proporţional cu cota parte a fiecărui succesor.

Totuşi, în cazul succesiunii testamentare, diviziunea de drept a pasivului succesoral, poate fi prevăzută de defunct, proporțional cu cota dobândită, însă aceasta nu este o regulă obligatorie, respectiv, defunctul poate menţiona suportarea unei anumite cheltuieli de către un moştenitor în întregime.

Există situaţii în care datoriile nu se moştenesc

O modalitate prin care se poate evita preluarea unei datorii este renunţarea la moştenire, astfel, conform legislației, Moştenitorul poate renunţa la succesiune în termen de 6 luni din data deschiderii succesiunii, chiar dacă a acceptat succesiunea prin intrare în posesiune”.

Renunţarea reprezintă un act juridic unilateral, expres și solemn (formă autentică) prin care succesibilul declară, în termenul prevăzut de legislaţie, ca nu îşi însuşeşte titlul de moştenitor, devenind astfel străin de moştenire".

Respectiv, conchidem că, succesorii celui care lasă moştenirea obţin în cele din urmă atât drepturi cât şi obligaţii care reies din patrimoniul succesoral acceptat. Aceştia prin acceptarea succesiunii nu fac altceva, decât să îl substituie pe defunct în toate raporturile sale juridice născute până la decesul acestuia, care reies din patrimoniul acceptat.

Sergiu Bucataru, Avocat

Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LEXCONSULT

www.lexconsult.md

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Dodon, mesaj din izolator: Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme

Dodon, mesaj din izolator: Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme

Un irakian din SUA a fost arestat după ce ar fi complotat pentru a-l asasina pe fostul președinte american George W. Bush

Un irakian din SUA a fost arestat după ce ar fi complotat pentru a-l asasina pe fostul președinte american George W. Bush

Două persoane au fost ucise într-un schimb de focuri la o școală primară din SUA

Două persoane au fost ucise într-un schimb de focuri la o școală primară din SUA

Advertoriale
Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon
 • 2
  „Remarci neprietenoase”: MAE din Rusia reacționează tăios în adresa Maiei Sandu, după felicitarea lui Putin de 9 mai
 • 3
  Kremlinul consideră situația cu Dodon o chestiune internă a R. Moldova, totuși reprezentanții de la Moscova rămân alarmați
 • 4
  Fostul președinte Igor Dodon a fost escortat de procurori (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.