Pot fi moştenite Creditele Bancare?

Pot fi moştenite Creditele Bancare?
Foto: romaniatv.net


Conform prevederilor legislaţiei în vigoare, şi anume conform prevederilor Codului Civil, moştenirea este definită ca fiind transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate (cel ce a lăsat moştenirea) către succesorii săi”. Aceasta se deschide în urma decesului persoanei fizice sau declarării morţii ei de către instanţa de judecată, la ultimul domiciliu al celui care a lăsat moştenirea, cu excepţiile prevăzute de lege.

Astfel, patrimoniul defunctului poate fi transmis atât prin moştenire legală, cât şi prin moștenire testamentară. Respectiv, putem întâlni şi situaţii în care o parte din patrimoniul defunctului se transmite prin testament, iar cealaltă parte prin moştenire legală, astfel fiind în prezenţa coexistenţei celor două modalităţi.

Patrimoniul succesoral (patrimoniul unei persoane decedate), include atât drepturile patrimoniale (activul succesoral), cât şi obligaţiile patrimoniale (pasivul succesoral), pe care cel ce a lăsat moştenirea le avea la momentul decesului.

În cadrul activului succesoral sunt cuprinse toate drepturile reale sau de creanţă ale celui care lasă moştenirea, cum ar fi: dreptul de proprietate asupra imobilelor; alte drepturi reale principale care au aparţinut defunctului şi care nu se sting la moartea lui, precum şi drepturile reale accesorii (de exemplu ipoteca, gajul). 

În conţinutul pasivului succesoral intră datoriile şi sarcinile moştenirii. Prin datorii succesorale se înţeleg obligaţiile patrimoniale ale defunctului care există în patrimoniul succesoral la data deschiderii moştenirii, inclusiv datoriile defunctului faţă de moştenitori, indiferent de izvorul apariţiei lor (contract, delict, lege). 

Astfel, în cazul în care, succesorul va accepta ca moştenire un bun care este ipotecat sau gajat, acesta îl va prelua cu toate drepturile şi obligaţiile pe care acest bun le implică. 

În acest context, legislația Republicii Moldova indică faptul că moştenitorii debitorului gajist sunt debitori gajişti solidari numai în limitele valorii reale a bunurilor succesorale care au trecut la ei”

Totodată, este necesar să evidențiem că nu reprezintă datorii succesorale obligaţiile care s-au stins prin moartea celui care lasă moştenirea, deci obligaţiile executarea cărora depinde exclusiv de către defunct. Aceste obligaţii nu se transmit prin succesiune.

Astfel, necesită a se cunoaște că, indiferent de forma transmiterii patrimoniului succesoral (forma legală sau testamentară), succesorul va moşteni atât activele (drepturile) cât şi pasivele (obligaţiile) care se includ în acel patrimoniu, inclusive și creditele bancare, care fac parte din patrimoniul acceptat de către moștenitor.

Datoriile pot fi împărțite între mai mulţi moştenitori

În cazul în care există mai mulţi moştenitori, aceştia răspund pentru pasivul succesoral, și anume datorii, sarcini, inclusiv credite bancare, care reies din limitele patrimoniului succesoral, proporţional cu cota parte a fiecărui succesor.

Totuşi, în cazul succesiunii testamentare, diviziunea de drept a pasivului succesoral, poate fi prevăzută de defunct, proporțional cu cota dobândită, însă aceasta nu este o regulă obligatorie, respectiv, defunctul poate menţiona suportarea unei anumite cheltuieli de către un moştenitor în întregime.

Există situaţii în care datoriile nu se moştenesc

O modalitate prin care se poate evita preluarea unei datorii este renunţarea la moştenire, astfel, conform legislației, Moştenitorul poate renunţa la succesiune în termen de 6 luni din data deschiderii succesiunii, chiar dacă a acceptat succesiunea prin intrare în posesiune”.

Renunţarea reprezintă un act juridic unilateral, expres și solemn (formă autentică) prin care succesibilul declară, în termenul prevăzut de legislaţie, ca nu îşi însuşeşte titlul de moştenitor, devenind astfel străin de moştenire".

Respectiv, conchidem că, succesorii celui care lasă moştenirea obţin în cele din urmă atât drepturi cât şi obligaţii care reies din patrimoniul succesoral acceptat. Aceştia prin acceptarea succesiunii nu fac altceva, decât să îl substituie pe defunct în toate raporturile sale juridice născute până la decesul acestuia, care reies din patrimoniul acceptat.

Sergiu Bucataru, Avocat

Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LEXCONSULT

www.lexconsult.md

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Afganistanul, prin ochii Olgăi Cegorean: Cel mai mult îmi e frică să nu mă mai pot întoarce niciodată acolo
 • 2
  Mesaj cu apropo de la Arina Spătaru? „Mi-am luat rămas bun de la Platforma DA. Nu știu de ce am ales să stau într-o mlaștină”
 • 3
  Ultima oră! Procurorii renunță oficial la învinuirile din „dosarul Petrenco”
 • 4
  Vremea se răcește. Meteorologii au emis Cod Galben de îngheț
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.