CC explică, pe scurt, de ce alegerile parlamentare nu pot avea loc concomitent cu cele prezidențiale

CC explică, pe scurt, de ce alegerile parlamentare nu pot avea loc concomitent cu cele prezidențiale

După ce a hotărât că alegerile parlamentare nu pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale, Curtea Constituțională își motivează decizia. Argumentele Înaltei Curți, mai jos. 

Permite Constituția dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui ?

Constituția permite dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului Preşedintelui Republicii dacă în termen de trei luni a fost imposibilă formarea Guvernului. Totuși, Curtea a constatat că acestă interpretare a fost dată anterior doar pentru situația în care președintele Republicii era ales de către Parlament, interpretare care nu este valabilă în prezent, deoarece președintele  este ales de către popor.

Actualmente, este necesară menținerea continuității structurilor statului alese de popor și evitarea suprapunerii campaniilor electorale parlamentare și prezidențiale, Curtea a reținut că interdicția dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui, prevăzută în Constituție, este aplicabilă.

Caracterul acestei interdicții se explică prin articolul care prevede separarea puterilor în stat. Această separare prevede ca autoritățile publice alese de popor să fie constituite într-un mod care să împiedice uniformizarea acestora, astfel oferindu-se soluția separării  campaniilor electorale parlamentare și prezidențiale.

Legea Supremă interzice explicit și în mod absolut dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii și nu prevede excepții de la această interdicție.

Astfel, dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului reşedintelui Republicii Moldova este interzisă în orice circumstanță.

Permite Constituția dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova, în cazul în care acesta demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului?

Curtea a punctat faptul că președintele are dreptul să demisioneze dacă consideră necesar și această decizie comportă un caracter absolut, fiind calificată drept o circumstanță „voluntară și subiectivă” apărută din proprie iniţiativă. Președintele nu poate fi obligat să-și exercite mandatul contrar voinței sale, precizează CC.

Curtea a subliniat că interdicția dizolvării Parlamentului se menține și în cazul  exercitării interimatului funcției de șef al statului. Totul pentru că funcția Președinte al Republicii Moldova nu permite intermitenţe și nu se întrerupe, ci continuă a fi exercitată de Președintele Parlamentului sau de Prim-ministru. 

Așadar, Constituția nu permite dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului Președintelui Republicii în cazul în care în această perioadă acesta demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului.

Permite Constituția organizarea alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale, ordinare sau anticipate, în aceeași perioadă ?

Înalta Curte a notat că Constituția interzice crearea situațiilor în care structurile statului alese de popor să fie lipsite de continuitate. Separarea puterilor presupune ca autoritățile publice alese de popor să fie constituite într-un mod care să împiedice uniformizarea acestora, ceea ce înseamnă interzicerea suprapunerii campaniilor electorale pentru alegerea Parlamentului cu cea pentru alegerea Preşedintelui Republicii. Curtea a observat că în cazul organizării simultane a alegerilor prezidențiale și a alegerilor parlamentare (ordinare sau anticipate) exigențele în discuție nu ar fi respectate.

Prin urmare, Constituția nu permite desfășurarea alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale, ordinare sau anticipate, în aceeași perioadă.

Permite Constituția desfășurarea concomitentă a două scrutine în aceeași perioadă?

Singura interdicție referitoare la desfășurarea concomitentă a două scrutine electorale privește situația desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale fie ele ordinare ori anticipate.  Cât privește desfășurarea altor scrutine electorale în aceeași zi, Curtea a notat că Constituția nu conține prevederi care ar interzice acest fapt.

Așadar, Constituția permite desfășurarea concomitentă a două scrutine în aceeași perioadă, cu excepția desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale, ordinare sau anticipate.

AGORA amitește că Curtea Constituțională a decis, la 7 iulie curent, că alegerile parlamentare nu nu pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale, fie ele ordinare sau anticipate. 

Menționăm că, la 19 mai curent, deputatul socialist Vasile Bolea a depus o sesizare în adresa Înaltei Curți în care întreabă dacă alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. 

Totodată, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a întrebat CC dacă alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu cu alegerile prezidențiale anticipate, dacă președintele țării își dă demisia din funcția de șef de stat.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Vezi și aceste știri
Decizie CC: Alegerile parlamentare NU pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale

Decizie CC: Alegerile parlamentare NU pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale

Povestea bebelușului care s-a născut în timpul exploziilor devastatoare de la Beirut: „A venit pe lume la lumina telefoanelor mobile”

Povestea bebelușului care s-a născut în timpul exploziilor devastatoare de la Beirut: „A venit pe lume la lumina telefoanelor mobile”

Stare de urgență în Liban: Deflagraţiile au afectat 640 de clădiri istorice, din care 60 sunt în pericol de prăbuşire

Stare de urgență în Liban: Deflagraţiile au afectat 640 de clădiri istorice, din care 60 sunt în pericol de prăbuşire

Advertoriale
Victoriabank suplinește stocul promoției: „Ploaia de stele cu STAR Card” cu încă 50 de oferte

Victoriabank suplinește stocul promoției: „Ploaia de stele cu STAR Card” cu încă 50 de oferte

Veste bună pentru amatorii de călătorii: Zboară fără griji cu eAvion!

Veste bună pentru amatorii de călătorii: Zboară fără griji cu eAvion!

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ce detalii fac dintr-un dascăl – #ProfesorCOOL. Interviu cu Tatiana Popa, profesoară de...
 • Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Semnele ce le diferențiază
Cele mai populare
 • 1
  O localitate din raionul Șoldănești se află în regim special. 14 persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19, printre care și primarul
 • 2
  Un tânăr de 25 de ani a murit după ce ar fi fost bătut de forțele de ordine din Belarus. Mama sa: Băiatul meu nici nu a fost la vot
 • 3
  Un polițist de 21 de ani a murit în dimineața zilei de joi. Omul legii a pierdut controlul volanului mașinii pe care o conducea
 • 4
  Doi polițiști din Belarus au refuzat să execute ordinele de reprimare a protestelor. Unul dintre ei a fost reținut
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.