CC explică, pe scurt, de ce alegerile parlamentare nu pot avea loc concomitent cu cele prezidențiale

CC explică, pe scurt, de ce alegerile parlamentare nu pot avea loc concomitent cu cele prezidențiale

După ce a hotărât că alegerile parlamentare nu pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale, Curtea Constituțională își motivează decizia. Argumentele Înaltei Curți, mai jos. 

Permite Constituția dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui ?

Constituția permite dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului Preşedintelui Republicii dacă în termen de trei luni a fost imposibilă formarea Guvernului. Totuși, Curtea a constatat că acestă interpretare a fost dată anterior doar pentru situația în care președintele Republicii era ales de către Parlament, interpretare care nu este valabilă în prezent, deoarece președintele  este ales de către popor.

Actualmente, este necesară menținerea continuității structurilor statului alese de popor și evitarea suprapunerii campaniilor electorale parlamentare și prezidențiale, Curtea a reținut că interdicția dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui, prevăzută în Constituție, este aplicabilă.

Caracterul acestei interdicții se explică prin articolul care prevede separarea puterilor în stat. Această separare prevede ca autoritățile publice alese de popor să fie constituite într-un mod care să împiedice uniformizarea acestora, astfel oferindu-se soluția separării  campaniilor electorale parlamentare și prezidențiale.

Legea Supremă interzice explicit și în mod absolut dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii și nu prevede excepții de la această interdicție.

Astfel, dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului reşedintelui Republicii Moldova este interzisă în orice circumstanță.

Permite Constituția dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova, în cazul în care acesta demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului?

Curtea a punctat faptul că președintele are dreptul să demisioneze dacă consideră necesar și această decizie comportă un caracter absolut, fiind calificată drept o circumstanță „voluntară și subiectivă” apărută din proprie iniţiativă. Președintele nu poate fi obligat să-și exercite mandatul contrar voinței sale, precizează CC.

Curtea a subliniat că interdicția dizolvării Parlamentului se menține și în cazul  exercitării interimatului funcției de șef al statului. Totul pentru că funcția Președinte al Republicii Moldova nu permite intermitenţe și nu se întrerupe, ci continuă a fi exercitată de Președintele Parlamentului sau de Prim-ministru. 

Așadar, Constituția nu permite dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului Președintelui Republicii în cazul în care în această perioadă acesta demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului.

Permite Constituția organizarea alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale, ordinare sau anticipate, în aceeași perioadă ?

Înalta Curte a notat că Constituția interzice crearea situațiilor în care structurile statului alese de popor să fie lipsite de continuitate. Separarea puterilor presupune ca autoritățile publice alese de popor să fie constituite într-un mod care să împiedice uniformizarea acestora, ceea ce înseamnă interzicerea suprapunerii campaniilor electorale pentru alegerea Parlamentului cu cea pentru alegerea Preşedintelui Republicii. Curtea a observat că în cazul organizării simultane a alegerilor prezidențiale și a alegerilor parlamentare (ordinare sau anticipate) exigențele în discuție nu ar fi respectate.

Prin urmare, Constituția nu permite desfășurarea alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale, ordinare sau anticipate, în aceeași perioadă.

Permite Constituția desfășurarea concomitentă a două scrutine în aceeași perioadă?

Singura interdicție referitoare la desfășurarea concomitentă a două scrutine electorale privește situația desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale fie ele ordinare ori anticipate.  Cât privește desfășurarea altor scrutine electorale în aceeași zi, Curtea a notat că Constituția nu conține prevederi care ar interzice acest fapt.

Așadar, Constituția permite desfășurarea concomitentă a două scrutine în aceeași perioadă, cu excepția desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale, ordinare sau anticipate.

AGORA amitește că Curtea Constituțională a decis, la 7 iulie curent, că alegerile parlamentare nu nu pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale, fie ele ordinare sau anticipate. 

Menționăm că, la 19 mai curent, deputatul socialist Vasile Bolea a depus o sesizare în adresa Înaltei Curți în care întreabă dacă alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. 

Totodată, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a întrebat CC dacă alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu cu alegerile prezidențiale anticipate, dacă președintele țării își dă demisia din funcția de șef de stat.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Decizie CC: Alegerile parlamentare NU pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale

Decizie CC: Alegerile parlamentare NU pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale

Spania: scrisori cu conținut pirotehnic a primit și premierul Pedro Sánchez. Încă două adrese, pe lângă plicul explodat la Madrid

Spania: scrisori cu conținut pirotehnic a primit și premierul Pedro Sánchez. Încă două adrese, pe lângă plicul explodat la Madrid

Avocatul Poporului nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului. Ce alte garanții va avea

Avocatul Poporului nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului. Ce alte garanții va avea

Advertoriale
LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm
 • 2
  Unde se pot adresa cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită
 • 3
  78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. Statistică expusă de Dan Perciun
 • 4
  Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna decembrie va fi de 785 de dolari pentru o mie de metri cubi
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.