În Republica Moldova activează în jur de 1.500 de școli, gimnazii și licee, peste 30 de universități care contribuie la crearea unei oști de deținători de studii superioare. Majoritatea luptă pentru note mari, burse și statutul de eminent. Însă un studiu recent arată că, în opinia concetățenilor săi, moldovenii au trecut cu greu de primul examen din viața lor - examenul „celor șapte ani de acasă”, potrivit companiei de consultanță Magenta.
Cercetarea demarată de către Magenta Consulting, le-a cerut respondenților să noteze nivelul educației moldovenilor după o scală de la 1 la 7, unde nota 7 reprezintă toți cei șapte ani de acasă și reprezintă un calificativ „foarte înalt”, iar 1 semnifică numai un an de acasă - calificativ foarte scăzut.
În rezultat, conform acestui sistem de apreciere, moldovenii au luat nota medie 3,9 pentru cei șapte ani de acasă, doar cu 4 zecimi mai mult de jumătate. 27% din intervievați consideră că conaționalii au un nivel mediu de educație.
De asemenea, aproape egal, cu o diferență de doar 2 puncte procentuale, este raportul dintre cei ce cred că moldovenii au toți cei șapte ani de acasă - 33% și cei ce consideră că nivelul educației al concetățenilor ajunge la limita jos - 35%.
Sondajul despre părerea moldovenilor față de cei șapte ani de acasă ai conaționalilor săi a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 02-10 martie 2015.