„Avem mai multe grupuri de militari detașați în diferite regiuni. Unii sunt în misiune în Kosovo, alții în Africa de Sud. Aceste misiuni sunt sub egida NATO sau ONU”, a declarat maiorul Deli Ianăc.
Pentru a deveni militar detașat într-o misiune de pacificare este nevoie de a avea și o anumită pregătire fizică și psihică. „Militarii trebuie să treacă un anumit casting. Aceștia trebuie fac antrenamente speciale, studiază limba engleză și legislația regiunii în care pleacă”, a adăugat comandantul.
Diurna unui militar detașat într-o misiune de pacificare se modifică în funcție de locul unde acesta își desfășoară activitatea. „Unele salarii ale militarilor în misiune ajung până la 30-40 de dolari pentru o zi. Acesta este unul din principalele motive pentru care unii decid să plece în misiuni de pacificare”, a declarat Deli Ianăc.
Menționăm că, scenariul antrenamentelor a fost planificat și organizat de către Batalionul 22 de menținere a Păcii.
Precizăm că, proiectul „Consolidarea capacităţilor jurnaliştilor în reflectarea subiectelor de securitate şi cooperarea practică dintre Republica Moldova şi NATO”, organizat de Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova, împreună cu Ministerul Apărării, se desfăşoară, în perioada martie-iunie curent. Scopul acestui proiect este de a contribui la sporirea gradului de înţelegere de către mass-media din ţara noastră a subiectelor ce vizează problemele de securitate şi apărare în Republica Moldova, parteneriatul dintre NATO şi Republica Moldova: provocări şi beneficii.
Activitatea respectivă se înscrie în Programul Naţional de Implementare a Planului IPAP Republica Moldova-NATO pentru anii 2014-2016, precum şi în Strategia de Informare în domeniul Apărării şi Securităţii Naţionale, adoptată prin Hotărârea de Guvern nr. 569 din 3 august 2012.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.