
Ce aruncă locuitorii capitalei în sistemul de canalizare? Furnizorul ACC vine cu un set de recomandări
De la începutul anului, au fost înregistrate 4.019 cazuri de blocaje la rețelele de canalizare, doar în Chișinău, ceea ce atestă o creștere nesemnificativă față de perioada similară a anului precedent, când au fost înregistrate 3.957 cazuri, arată datele „Apă-Canal Chișinău” (ACC).
・
Pe parcursul executării lucrărilor de înlăturare a blocajelor și de profilaxie la rețelele de canalizare, muncitorii ,,Apă-Canal Chișinău” au depistat că în circa 90% din cazuri blocajele parvin din cauza iresponsabilității unor locuitori.
Aceștia aruncă obiectele solide sau tăioase, vopsea, medicamente, produse cosmetice și de igienă personală, resturi menajere, materialele grosiere (asfalt, beton, nisip, pietriș, materiale de construcții) și alte deșeuri în WC, în căminele de racord și de vizitare.
Autor:
Potrivit celor de la ACC, toate acestea împiedică scurgerea apelor și implicit sunt responsabile de nefuncționarea sistemelor la capacitate maximă.
Furnizorul susține că desfundarea și spălarea frecventă a conductelor de transport a apelor uzate cauzează, deseori, defecțiunea unor echipamente de pompare, a căror costuri de achiziție sunt foarte mari. „În aceste condiții, în zonele unde cetățenii au transformat sistemul de canalizare într-o groapă de gunoi există riscul de a se colmata, provocând, în rezultat, nefuncționarea acestuia”, se menționează într-un comunicat al Apă-Canal Chişinău.
Mai mult, furnizorul a venit și cu câteva propuneri și reguli simple, pentru a proteja sistemul de canalizare:
- În cazul rețelei interioare de canalizare: niciodată să nu aruncați în el resturi de alimente sau orice fel de deșeuri solide.
- Mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în timpul lucrărilor de construcție, reparație sau renovarea locuinței nu are ce căuta în vasul de WC. Lăsați-l să se solidifice și aruncați-l la gunoi.
- Nu se recomandă de aruncat în canalizare cârpe, vată medicinală și produse de igienă intimă. Fibrele lor fine se agață de neregularitățile pereților interni ai conductelor, facilitând formarea dopurilor.
- În urma pregătirii mâncării, vasele murdare de grăsimi trebuie să fie spălate cu apa calda menajeră, în caz contrar, grăsimile, ajungând în conductele de canalizare, formează depuneri de grăsimi, iar secțiunea liberă a tubului se micșorează și se înfunda mai ușor.
- Medicamentele nu le aruncați în toaletă sau în chiuvetă, pentru că substanțele chimice vor ajunge în apă. Vopseaua pe bază de latex o puteți arunca la gunoi, dacă o lăsați să se usuce complet.
- Căminele de racord și de vizitare sunt menite să asigure inspecția și întreținerea rețelei. Niciodată să nu aruncați în ele pietre, moloz sau alte deșeuri.
În cazul rețelelor exterioare principiile de bază sunt aceleași. În urma desfundării conductelor exterioare, depunerile cele mai frecvente sunt: grăsimile solidificate, detergenții, bucățile de lemn, cârpele, pungile și flacoanele din material plastic, cărămizi, pietre, nisip, nămol și resturi alimentare.