După secetă, sfecla de zahăr este amenințată de un alt pericol. Producția ar putea scădea până la 25 de procente

După secetă, sfecla de zahăr este amenințată de un alt pericol. Producția ar putea scădea până la 25 de procente

Virusul îngălbenirii sfeclei este un nou motiv de îngrijorare pentru cultivatorii europeni de sfeclă de zahăr, informează Bloomberg, citat de Agerpres. După ce s-au luptat cu prețurile extrem de scăzute și cu o primăvară secetoasă, care a afectat plantele, cultivatorii de sfeclă de zahăr trebuie să facă față acum unui virus care ar putea reduce producția cu până la 25% în Franța și chiar mai mult în Germania.

Lupta împotriva acestui virus a devenit mai dificilă după ce în 2018 Uniunea Europeană a interzis utilizarea neonicotinoidelor, un insecticid vinovat pentru uciderea albinelor. Virusul îngălbenirii sfeclei riscă să reducă producția de zahăr a UE, pentru al treilea sezon, după ce colapsul prețurilor în urmă cu câțiva ani a dus la diminuarea suprafețelor cultivate și a forțat închiderea unor fabrici.

„Este clar că aceasta va fi o problemă uriașă în Franța și situația este îngrijorătoare. Nu mai putem să ne așteptăm la randamente apropiate de media ultimilor cinci ani. Chiar dacă vom avea vreme bună în iulie și august, asta nu va ajuta sfecla afectată să revină la o condiție normală”, a declarat Timothe Masson, agronom la Asociația cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franța, Timothe Masson.

Publicitate

Chiar dacă impactul variază în funcție de regiune există riscul ca producția de sfeclă de zahăr a Franței, principalul producător european, să scadă cu 25% până la 3,3 milioane tone în sezonul care va începe în octombrie, susține Timothe Masson. Pierderile ar putea ajunge până la 30% în Germania și la 50% în Belgia, susțin asociațiile de cultivatori VSZ și CBB.

„Aceasta este o situație excepțională cu care nu ne-am confruntat în ultimii 30-40 de ani. Consecințele economice pentru cultivatori sunt dramatice”, a declarat Peter Haegeman, secretarul general al asociației cultivatorilor belgieni CBB.

Fermieri au trecut la insecticide alternative pentru a încerca să împiedice răspândirea virusului, dar nu sunt la fel de eficiente precum neonicotinoidele, susține Fred Zeller, director la Asociația cultivatorilor germani VSZ. Deși cultivatorii se așteptau să apară mai multe cazuri de virusul îngălbenirii sfeclei, viteza și amploarea cu care s-a răspândit virusul i-a luat în surprindere pe mulți, a spus Zeller.

Cu toate acestea, o reducere a producției de sfeclă ar trebui să susțină prețurile la zahăr în UE, susține Francois Thaury, analist la firma franceză de consultanță Agritel.

În luna mai producătorul german de zahăr Suedzucker AG prognoza că prețurile în regiune ar urma să crească în următorul an pe fondul deficitului, iar rivalul Nordzucker AG se așteaptă ca piața să se îmbunătățească.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal