Episcopia de Ungheni și Nisporeni cere Ministerului Educației să-și revadă proiectul cu privire la măștile și mănușile purtate de elevi la școală

Episcopia de Ungheni și Nisporeni cere Ministerului Educației să-și revadă proiectul cu privire la măștile și mănușile purtate de elevi la școală

Proiectul Ministerului Educației care propune o serie de măsuri de protecție, împotriva infectării cu coronavirusul de tip nou, pentru elevi a fost discutat intens în societate. Conform proiectului, atât elevii cât și profesorii vor fi obligați să poarte la ore măști și mănuși și să respecte distanța socială. Părinții sunt cei care își vor asigura copiii cu măști, mănuși și dezinfectant propriu pentru a merge la școală. Subiectul a fost discutat în cadrul Centrului Ortodox „Calea, Adevărul și Viața”  din cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni. 

Potrivit pediatrului, Mihai Stratulat, copiii până la 10 ani duc mâna la gură, indiferent dacă poartă sau nu mănuși. Cât despre măști, Stratulat spune că purtarea lor poatre contribui la scăderea nivelului de oxigen în sânge.

„Acestea vor face mai mult rău copiilor, pe termen scurt și lung. Oxigenul ajunge mai puțin la organe, ceea ce poate provoca hipoxia creierului, iar copiii vor leșina în timpul orelor. Este suficientă pe parcursul zilei – igiena după fiecare lecție, igiena mâinilor. Oricum, mai mult din 70% din copii vor trece prin acest virus și deja ajung să ia COVID-19 de la părinți, nu de la joacă sau din curte”, a declarat pediatrul.

Conferențiarul universitar, medicul legist,Ion Cuvșinov, a reiterat ideea că masca reprezintă un obstacol ce nu permite o respirație adecvată și poate duce la hipoxia creierului și la sufocarea copiilor. Medicul este de părere că măsurile nu corespund scopului final dorit, iar ca alternativă, ar trebui să fie organizate studiile în grupuri de copii de până la 15 persoane, cu respectarea condițiilor de igienă.Psihiloga Angela Nicolaou, este de părere că măsurile propuse de Ministerul Educației nu iau în considerare toate aspectele practice la respectarea acestora:

„Astfel copii vor suferi psihologic și emoțional, fiind lipsiți de emoții, discuții și mișcare activă. Nu se exclud că unii copii vor fi discriminați sau abuzați psihologic și verbal dacă vor purta incorect masca sau o vor scoate. De asemenea, într-o situație defavorabilă este pus și profesorul/învățătorul care va avea un rol de jandarm în timpul orelor/pauzelor, și nu de concentrare asupra materialului predat”.

De asemenea, psihologa este de părere că elevii nu sunt pregătiți psihologic și emoțional de a prelungi studiul online, precum a fost în primăvară, de aceea ei ar trebui să-și continue studiile în mod obișnuit, cu respectarea igienei corespunzătoare.

În context, Centrul Ortodox „Calea, Adevărul și Viața” din cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni solicită insistent asigurarea desfășurării orelor de studiu în regim obișnuit, anularea obligativității purtării de măști și mănuși pentru copii, ca măsură ineficientă precum și asigurarea condițiilor de igienă și de dezinfectare a săilor de clase.

AGORA precizează că Ministerul Educației a efectuat o serie de propuneri cu privire la organizarea anului școlar 2020-2021, în contextul pandemiei de coronavirus. Printre propunerile autorităților se numără respectarea distanței sociale, lecțiile ținute într-o singură sală dar și obligativitatea părinților de a asigura elevii, din propriul buzunar, cu măști, mănuși și dezinfectanți.

Toate grădinițele și școlile din țară au fost închise pe 11 martie. Măsura a fost anunțată de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ce au fost confirmate noi cazuri de coronavirus pe teritoriul țării noastre.

Când a devenit clar că măsura impusă de autorități nu are un termen fix, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat Covid-19 drept pandemie, unii profesori și-au revăzut perspectivele și au început să gândească planuri de predare a cursurilor online.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.