Intervențiile pentru reamenajarea rampelor de acces în subteranele din capitală ar presupune modificări în trotuare și pereți de sprijin, iar pentru instalarea ascensoarelor e nevoie de finanțare. Așa comentează reprezentanții Primăriei Chișinău rezultatele evaluării conformității rampei de acces a pasajului subteran de la Viaduct, realizat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.
„În cazul amenajării unor pante de opt grade, conform normelor, panta va începe în subterană și se va termina la 30 de metri pe trecere, ceea ce presupune intervenție în trotuare și pereți de sprijin. Astfel de lucrări contravin normelor de securitate.
Instalarea unor ascensoare pe ambele părți ale străzii ar costa municipalitatea între 30 – 100 de mii de euro pentru un singur lift, fără întreținerea acestora. De menționat că în acest an, resurse financiare în bugetul municipal pentru renovarea pasajelor subterane din capitală, nu au fost prevăzute”, notează autoritățile municipale într-un comunicat.
De altă parte, Primăria Chișinău menționează că în procesul de renovare a trecerilor subterane s-a ținut cont de crearea unor condiții decente în aceste treceri. Și anume - curățenie, iluminare, scurgere pluvială. Totodată, s-a dorit crearea unor condiții de accesibilitate în condițiile specificului tehnic al acestor construcții.
Viceprimarul de ramură, Victor Chironda, a precizat că pe termen lung, Primăria municipiului Chișinău planifică închiderea pasajelor subterane sau dublarea acestora cu treceri pietonale.
„O trecere subterană cu trepte stabile, curată, iluminată și cu o pantă (abruptă) cu balustradă, e mai bine decât o trecere pietonală murdară, întunecată, cu trepte degradate, fără pantă, fără balustradă și plină cu gherete”, a declarat Victor Chironda.
Lucrările de reabilitare a pasajelor subterane, unde nu s-a intervenit niciodată, sunt executate cu suportul unor agenți economici, precizează autoritățile municipale.
Vezi și aceste știri

Pasajele subterane, sub lupa autorităților. Care treceri urmează să fie renovate

Chișinău: Două pasaje subterane din sectorul Rîșcani și Centru sunt în reparație, iar altele trei urmează să fie reabilitate

Un pasaj subteran de la Botanica intră în reparații. Acesta nu a fost reabilitat niciodată

Ceban: În zona istorică a Chișinăului nu vor fi panouri publicitare, iar în pasajele subterane comerțul va fi interzis

Două din cele patru scări de acces spre trecerea subterană de pe Viaduct, aproape gata (FOTO)
