
Modificarea Codului Electoral, aprobată cu dezbateri în prima lectură. Sîrbu, către PSRM: „Ați băgat vreo trei șopârle și l-ați făcut de nimic”
Proiectul care prevede modificarea Codului Electoral a provocat discuții aprinse în Parlament. Principalele nemulțumiri țin de scurtarea programului din ziua votării cu două ore, precum și introducerea unei prevederi potrivit căreia Comisia Electorală Centrală (CEC) poate exclude din cursă un concurent electoral, atribuție care revine în prezent instanței de judecată.
・
„Sunt vreo opt chestiuni unde nu există consens nici la nivelul CEC, nici la nivelul societății civile. Programul din ziua votării propuneți să fie modificat de la 08:00 la 20:00. În contextul pandemiei, care e logica acestui amendament? Alte state, dimpotrivă, impun 2-3 zile de votare, ca să nu se creeze rânduri. Voi propuneți micșorarea zilei de votare”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.
„Din experiența mea proprie, ziua votării pentru membrii biroului electoral începe la 4-5 dimineața și se termină peste 24, câteodată 30 de ore. Acel cetățean care dorește să participe la votare poate să facă înconjurul lumii, să aterizeze la Aeroportul Internațional Chișinău, să vină la secția de votare și să-și exprime votul”, a spus unul dintre autorii proiectului, socialistul Vasile Bolea.
Și deputatul PAS Lilian Carp a propus ca procesul de votare să se desfășoare timp de două zile.
„Închipuiți-vă că în cadrul scrutinului electoral la secția de votare vin maxim 5.000 de buletine. Am avut situații când pe parcursul zilei votării, peste hotare, până la 14:00-15:00 aceste buletine erau epuizate. Ce vom face a doua zi? Pur și simplu o să fie deschisă secția de votare, o să stea 12-14 ore membrii ai secției de votare și pur și simplu o să fie nevoiți să lucreze cu ușile închise. Votarea în mai multe zile presupune și mai multe cheltuieli”, a menționat Bolea.
„Avem experiența României, care are trei zile de vot pentru diasporă. Ultimele alegeri au trecut foarte bine, fără rânduri, fără aglomerație, au ajuns buletine de vot”, a subliniat deputatul Platformei DA Vasile Năstase.
Iar deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu a acuzat că socialiștii „au băgat vreo trei șopârle” și „au făcut de nimic proiectul”.
„Colegii se descurcă la a șantaja, a lua ostatici. Este mai greu să scrii o lege electorală pentru oameni. La finalul zilei de votare, buletinele de vot nefolosite nu vor fi anulate. Ceva cu ele se va întâmpla în baza unui regulament a CEC-ului. Ce facem cu ele? Le mai ștampilăm pe sub masă? Dacă până acum anularea înregistrării concurentului electoral se făcea de instanță, azi se propune de organul electoral format pe criterii politice. Orice televiziune care nu va conveni împăratului în campania electorală va fi închisă. Iată câteva șopârle. Dar să nu jignim această ființă. Murdăria care a nimerit în acest proiect de lege este foarte urâtă”, a declarat Sîrbu.
Mai multe prevederi ale proiectului le puteți vedea AICI.
Menționăm că documentul a fost votat abia în prima lectură.