Peste 30 de copii suspecți și confirmați cu COVID-19, operați în două luni: Medicii lucrează cu trei rânduri de mănuși, iar intervenția durează dublu (VIDEO)

Peste 30 de copii suspecți și confirmați cu COVID-19, operați în două luni: Medicii lucrează cu trei rânduri de mănuși, iar intervenția durează dublu (VIDEO)

În jur de 540 de copii, cu vârsta de până la 10 ani, au fost infectați cu COVID-19 până acum, arată datele Ministerului Sănătății. Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” este instituția unde micuții suspecți și confirmați cu noul coronavirus sunt internați pentru intervenții chirurgicale urgente. Medicii susțin că în ultimele două luni, 30 de astfel de copii au fost operați și vindecați cu succes. Totodată, au fost reprofilate și secții cu profil somatic.

Chirurgii operează echipați cu trei rânduri de mănuși. Operația durează dublu

La începutul săptămânii, echipa de chirurgi au operat de urgență un copil diagnosticat cu peritonită. Fiind suspect că ar fi infectat cu COVID-19, echipa lucrează în condiții de maximă securitate. Aceasta presupune echipament: combinezon, respirator, ochelari, vizieră și trei perechi de mănuși. În așa condiții medicii lucrează ore în șir.

„După operație medicii sunt supraobosiți. O intervenție durează de două ori mai mult decât o operație obișnuită. Din sala de operație medicul iese deja transpirat. Practic pierde și în greutate. Psiho-emoțional este foarte complicat. Câmpul de operație este foarte limitat deoarece operăm cu mască de operație cu vizieră cu ochelari”, afirmă medicul chirurg coordonator, conferenţiar universitar, Iurie Nepaliuc.

În două luni au fost efectuate cu succes 30 de intervenții chirurgicale

Doar în lunile mai și iunie, în spital au fost operați 30 de copii suspecți și confirmați la COVID-19. Cazurile includ diagnoze ca ulcer gastric perforat, ocluzie intestinală sau osteomielită. Totuși,  ele mai fecvente cazuri de urgență la copii sunt apendicitele. 

„La copilul infectat, probabil pe fon de imunodepresie, recuperarea merge mult mai lent, cu complicații în unele cazuri, cu cicatrizare mult mai lentă a plăgii, în unele cazuri cu supurarea plăgii, clar că este diferență. Dacă este confirmat cu COVID-19 sigur că facem suplimentar la terapia de bază, terapia COVID-19”, susține chirurgul. Totuși, toți copii su fost vindecați cu succes, asigură medicii.

În secția de Terapie Intensivă fiecare copil este izolat în spații separate

După operație, copiii sunt transferați în secția de Terapie Intensivă. Fiecare pacient este izolat în încăpere separată.

„Pacientul e în Terapie Intensivă și el permanent trebuie monitorizat de asistenta medicală și de doctor. Purtăm echipamentul până la patru ore, pentru că mai mult e greu, apoi ne străduim să ne schimbăm. Pe perioada caniculară, costumele sunt foarte obositoare”, afirmă medicul reanimatolog, Cristina Leanca.

Potrivit vicedirectorului pe probleme chirurgicale al Spitalul „Valentin Ignatenco”, Vitalie Mihailcean, instituția ar putea să mai reamenajeze trei secții ce ar însemna încă 30 de paturi.

„Noi la partea chirurgicală facem față la ceea ce vine, pe toate profilurile, atât patologic, chirurgical, neurochirurgical și suntem deja pregătiți să preluăm și partea curată cu pacienți programați care într-o perioadă destul de lungă au suferit din cauza epidemie”, spune chirurgul Vitalie Mihailcean.

Zilnic sunt până la 3-4 probe pozitive. Unele secții cu profil somatic au fost reprofilate

Copiii internați la Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco”, confirmați ulterior cu infecția COVID-19, sunt transferați la Spitalul de Boli Contagioase în cazul în care au nevoie doar de tratamentul infecției virale. Alții rămân pentru tratament în secțiile somatice reprofilate. Medicii spun că numărul copiilor este în creștere în ultima lună.

„La moment suntem într-o etapă cât de cât stabilă, cu 17-20 de suspecți pe zi, dintre care 3-4 pozitivi. Cel mult am avut doar vineri șapte probe pozitive. Am avut o perioadă când a fost foarte mare fluxul de internări, cât la Spitalul de Boli Contagioase, cât și la noi și în perioada de trei săptămâni, am avut și am lucrat cu copii confirmați somatici în secția reprofilată COVID pentru cei confirmați”, vicedirectoarea pe profil pediatric a Spitalului „Valentin Ignatenco”, Aurelia Iarovoi.

 În secția Nefrologie, până acum, au fost internați 272 de copii, dintre care 60 au fost confirmați pozitiv. „Acum avem șapte copii, dar așa sunt și 12 și 15 și 17. Copiii care au fost negativi îi trimitem acasă, cei pozitivi - ieri s-au transferat la Spitalul de Boli Infecțioase pentru Copii și deja azi am început să internăm din nou copii”, spune șefa secției „Nefrologie”, Valentina Burianov.

Cel mai mic copil avea trei luni, cel mai mare - 17 ani

„Se internează copii de diferite vârste, începând cu trei luni am avut, până la 17 ani. Da, avem forme ușoare multe, dar sunt și copii care fac forme grave. Mai ales copii care au patologii cronice concomitente. Sâmbătă am externat un copil de 6 ani cu diabet zaharat, apoi sunt copii cu pneumonii sau copii cu patologii renale. Ei fac o formă mai gravă și trebuie monitorizați mai bine”, spune Valentina Burianov.

Micuții sunt izolați zile în șir în saloane, fiindu-le interzis să iasă pe coridoarele secției. Aceștia reacționează diferit, când văd lucrătorii medicali echipați în costume.

„Unii se sperie și încep a plânge, dar alții din contra li-i interesant și vin mai aproape. De obicei încerc să observ ce le place și încerc cu aceasta să încep primul lucru. Vin și primele ore stau liniștiți, dar apoi încep că vor afară. Dar cu ajutorul jocurilor încercăm să-i ținem în salon”, spune asistenta medicală, Nicoleta Topală.

Părinții pot însoți copilul în spital, doar până la o anumită vârstă

 „Noi într-adevăr permitem la părinte să stea cu copiii. Copii mai mari de la 11-12 ani deja stau singuri, dar până la 11 ani stau cu părinții și lor tot li se colectează la Coronavirus”, spune șefa secției.

Totuși, au fost și cazuri când părinții refuzau să creadă în existența acestui virus, spun medicii. „Aveam cazuri când și mama pozitivă și copilul pozitiv și ea insulta și zicea că este aberație, fiind și tata acasă pozitiv și ea nu credea. Până la urmă totuși am convins-o. Mulți copii decurg într-o stare mai ușoară, copilul ei tot așa era, dar e foarte dificil să discuți până să-i convingi”, susține Valentina Burianov.

„Copii mici nu pot purta măști. La ei poate parveni sufocarea”

Pentru a evita suprasolicitarea sistemului medical, doctorii vin cu recomandări: „Aici se include igiena personală, spălatul mâinilor. Purtatul măștilor, în special pentru maturi. Pentru copii de la 8-10 ani, atunci când ei sunt conștienți că poartă o mască - să o poarte. Totuși, copiii mici nu pot purta măști. La ei poate parveni sufocarea, lor le este dificil. Ei sunt cu totul altfel emoțional și comportamental. Dar poate fi evitat contactul nemijlocit cu semenii, la terenul de joacă”, spune Aurelia Iarovoi.

La sfârșitul săptămânii a 17-a de la primul caz confirmat pozitiv în R. Moldova, Ministerul Sănătății raporta un total de 945 de cazuri de infecție în rândul copiilor.

Vezi și aceste știri
Ministerul Sănătății: Alte 195 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova

Ministerul Sănătății: Alte 195 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova

Sanatoriile, taberele de vară și grădinițele pentru copii din stânga Nistrului își vor relua activitatea după 15 iulie

Sanatoriile, taberele de vară și grădinițele pentru copii din stânga Nistrului își vor relua activitatea după 15 iulie

Un bărbat a decedat, iar 17 persoane sunt conectate la respirație asistată. În spitale se tratează 51 de copii infectați cu COVID-19

Un bărbat a decedat, iar 17 persoane sunt conectate la respirație asistată. În spitale se tratează 51 de copii infectați cu COVID-19

Advertoriale
De ce copacii pot electrocuta și cum putem preveni accidentele de acest fel (VIDEO)

De ce copacii pot electrocuta și cum putem preveni accidentele de acest fel (VIDEO)

Digitally Responsible: Moldcell lansează o strategie comună de responsabilitate socială digitală

Digitally Responsible: Moldcell lansează o strategie comună de responsabilitate socială digitală

Dorești să cumperi metal, rapid și fără a sta la coadă? Acum e posibil cu BPM Сhat Bot

Dorești să cumperi metal, rapid și fără a sta la coadă? Acum e posibil cu BPM Сhat Bot

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristofor Aldea-Teodorovici a devenit tată! Artistul și-a numit copilul în cinstea mamei sale...
 • #ProfesoriCOOL Maria Puțuntică Stoian. În viața de pedagog totul e ca la...
Cele mai populare
 • 1
  Protestele în Belarus continuă. Mii de cetățeni au împărțit flori și îmbrățișări mascaților. Lukașenko: „Să stau și să aștept în timp ce Minsk este întors cu capul în jos? (FOTO)
 • 2
  Informațiile privind accesul moldovenilor pe teritoriul altor state au fost actualizate (DOC)
 • 3
  Vladimir Putin oferă americanilor vaccinul anti-COVID-19. SUA: „Nu este deschisă progreselor medicale făcute în Rusia”
 • 4
  Lukaşenko: „Trebuie să îl contactez pe Putin. Ameninţările nu mai vizează doar Belarusul”
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.