În acest sens, Comisia Europeană vine cu o serie de recomandări pentru autoritățile de la Chișinău. Mai exact, se recomandă reducerea numărului cererilor de azil depuse într-un mod nejustificat de către cetăţenii R. Moldova în Spaţiul Schengen, promovarea campaniilor informaţionale privind regulile de călătorie în Spaţiul Schengen, continuarea consultărilor pentru adoptarea strategiei și planului de acțiuni privind reforma justiției, consolidarea capacităților instituționale și competențelor Autorității Naționale de Integritate.
La fel, administrația Comisiei Europene solicită asigurarea investigării fraudei bancare, recuperarea activelor fraudate și tragerea la răspundere a celor vinovați.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a luat act de evaluarea și recomandările UE și că autoritățile vizate vor întreprinde acțiunile necesare pentru implementarea acestora.
Precizăm că în perioada 2014-2020, peste două milioane de moldoveni au efectuat călătorii în statele din spațiul Schengen. Potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), numărul de refuzuri de intrare constituie în mediu 0.3%, iar numărul cazurilor de ședere ilegală este în mediu de 0.5%. Posibilitatea de a călători fără viză în UE este deschisă pentru aproximativ 2.5 milioane de posesori ai pașapoartelor biometrice, inclusiv pentru mai mult de 200. 000 de cetățeni moldoveni care locuiesc în stânga Nistrului.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.