Ministerul Educației propune șapte modele pentru reluarea învățământului. Elevii revin la școală din septembrie

Ministerul Educației propune șapte modele pentru reluarea învățământului. Elevii revin la școală din septembrie


Ministerul Educației propune șapte modele pentru reluarea învățământului școlar din luna septembrie. În urma discuțiilor la nivel local, între directorii instituțiilor de învățământ, profesori, părinți și elevi, fiecare instituției își va alege și adapta propriu model de activitate. „Decizia cu privire la redeschiderea instituției de învățământ în 2020-2021 aparține APL de nivelul doi”, a precizat într-o conferință de presă, ministrul Educație, Igor Șarov.

„Planul de redeschidere a școlilor este un rezumat al propunerilor primite în ultimele săptămâni de la managerii în educației, părinți și elevi. Măsuri care sunt bune într-o zonă aglomerată din Chișinău, nu sunt neapărat de urmat într-o localitate cu puțini copii”, a spus Șarov.

Astfel, Ministerul Educației propune pentru consultări publice șapte modele pentru începutul anului școlar 2020-2021. Directorii urmează să discute cu comunitatea școlară, părinții, profesorii și elevii, iar ulterior vor aproba și adapta modelul cel mai potrivit:

1.     Prezența fizică 100% la școală

Acest model este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat. Prioritar este respectarea distanței fizice dintre elevi. În țară sunt 1250 de școli. Din analiza realizată de ministerul Educației, acest model poate fi aplicat până la 74% dintre școli, cele care au până la 300 de copii. La necesitate se pot organiza lecții a câte 30 de minute. Pauzele ar putea fi mai mari, cu aerisirea încăperilor.

2.     Învățarea în două schimburi

Celelalte modele pot fi preluate de 162 de școlii cu copii în număr de 300-500 de copii. Modelul doi prevede că organizarea învățământului se poate realiza în două schimburi. Clasele  primare și gimnaziale au prioritate pentru primul schimb. Lecțiile pot fi de 30 de minute pentru a permite schimbului doi să înceapă lecțiile mai devreme.

3.     Învățarea combinată

 Împărțirea școlii în zile de prezență și în zile de comunicare la distanță. Pe rând, o zi se vine la școală, o zi se comunică inclusiv online. Astfel, pe parcursul zilei, fizic în școli se vor afla jumătate din numărul elevilor. Sălile de clasă vor fi folosite rațional ca să nu fie admise aglomerări. În zile de prezență vor fi abordate subiecte noi și evaluările, în zile de comunicare la distanță - menținerea unei comunicări prin intermediul platformelor disponibile.

4.     Învățarea de tip hibrid, pe grupe, zilnic

Se propune ca 50% din totalul de elevi să meargă la școală și 50% - online. Aceasta înseamnă împărțirea clasei în două grupe și pe rând o zi se vine la școală, altă zi se fac lecții online. Pe parcursul zilei, în instituției fizic se vor afla jumătate din numărul elevilor. În zilele când se lucrează online pot avea loc disciplinele  ca educație fizică, educație plastică, educație tehnologică. Modelul este valabil în context pandemic, stare de alertă și cazuri depistate la nivel național.

5.     Învățarea alternantă săptămânal

Modelul presupune ca 50% din elevi să fie la școală și 50% online. Clasa se împarte în două schimburi care pe rând, o săptămână vine la școală, altă săptămână se fac lecții online.

6.     Învățarea la distanță, inclusiv online

Se aplică în cazuri punctuale de forță majoră la nivel local, multe cazuri de COVID-19 pozitiv într-o clasă, școală, localitate, cu respectarea izolării. La ameliorarea situației extraordinare se revine la unul dintre modelele mai sus descrise.

7.     Învățarea mixtă.

Îmbinarea a două și mai multe modele descrise mai sus. 

Fiecare model urmează să fie analizat și adaptat în funcție de necesitățile comunității și coordonate cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului. Responsabilitatea aprobării aparține consiliului de administrație și cel profesoral al instituției. Directorii vor discuta cu părinții, elevii și profesorii, vor aproba modelul cel mai potrivit. Decizia cu privire la redeschiderea instituției de învățământ în 2020-2021 aparține APL de nivelul doi.

Totodată,  Igor Șarov a accentuat importanța aspectelor ce țin de spațiile de învățare. Potrivit ministrului, pentru a evita cazurile de îmbolnăvire, în instituții trebuie respectată distanța fizică, astfel, spațiile urmează să fie reamenajate. „Soluțiile sunt diferite în fiecare școală, de aceea fiecare instituție va lua decizii în conformitate cu realitățile sale, nu venim cu măsuri identice pentru probleme diferite”, spune Igor Șarov.

Alte aspecte la care lucrează Ministerul Educației pentru adaptarea la noul an școlar țin de punerea în practică a curriculei ediției 2018-19,  calitatea formării profesorilor, calitatea programei școlare, dar și a conținuturilor manualelor și a celor online.

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

Advertoriale
Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
  LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
 • De la 11, discutăm LIVE cu vicepreședinta P. Șor Marina Tauber
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
 • De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
Cele mai populare
 • 1
  Imagini în care Usatîi și Jizdan trag din Kalashnikov, publicate de un membru PPDA (VIDEO)
 • 2
  Up grup al Partidului „Democrația Acasă” îl acuză pe Vasile Costiuc că i-a trădat și s-a autoproclamat liderul formațiunii fără să organizeze un Congres
 • 3
  Discuția cu Grigoriu, înregistrată de Platon: „Sunteți o mincinoasă și ați făcut o muncă inutilă”. Deputata: „Adresați-vă la alte organe, nu la comisia de anchetă” (AUDIO)
 • 4
  Președinta comisiei „Laundromat” spune că Veaceslav Platon ar fi telefonat-o și ar fi încercat să o intimideze. Omul de afaceri promite să publice discuția
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.