De ce poliția a intervenit la manifestațiile opoziției, dar a ignorat protestele PDM din iunie 2019? Răspunsul ex-șefului adjunct al IGP (VIDEO)

De ce poliția a intervenit la manifestațiile opoziției, dar a ignorat protestele PDM din iunie 2019? Răspunsul ex-șefului adjunct al IGP (VIDEO)

Deși a intervenit în forță la manifestațiile opoziției, în seara de 8 iunie 2019, poliția a ignorat protestele din fața mai multor instituții de stat, atunci când simpatizanții PDM au instalat corturi. Cum explică această situație ex-șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, vedeți în video de mai jos.

„Poliția nu este în drept să îngrădească persoanele care fac măsuri de proteste pașnice. Nu cred că a fost vreo instituție unde s-au desfășurat proteste unde să nu fie colegii din carabinieri sau din instituții polițienești”, a declarat acesta în cadrul unui interviu pentru AGORA.

Publicitate

Deși live-urile transmise de jurnaliștii AGORA, din seara respectivă, demonstrează lipsa forțelor de ordine în fața Ministerului de Interne și a Procuraturii Generale, Cavcaliuc a spus că de asigurarea și menținerea ordinii publice era responsabil atunci Inspectoratul General de Carabinieri.

Interviul integral cu Gheorghe Cavcaliuc îl puteți vede AICI.

Amintim că, pe 7 iunie 2019, Curtea Constituțională (CC) a decis că președintele Igor Dodon este obligat să dizolve Parlamentul până la finele zilei. A doua zi, socialiștii și democrații au votat însă Guvernul Maiei Sandu, iar socialista Zinaida Greceanîi a fost numită președintă a Parlamentului. Spre seară, în fața mai multor instituții publice au fost instalate corturi cu protestatari. Mai mult, Înalta Curte a declarat deciziile respective neconstituționale, iar șeful statului, Igor Dodon, a fost suspendat din funcție. Ulterior, în calitate de președinte interimar, ex-premierul Pavel Filip a stabilit, printr-un decret, alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie 2019.

Vezi și: Seara bruschează jurnaliști, ziua ține discurs alături de Plahotniuc. Iată individul care a agresat jurnalista AGORA (VIDEO)

Pe 9 iunie, sute de oameni au fost aduși la Chișinău la un protest organizat de PDM în Piața Marii Adunări Naționale. Manifestația s-a remarcat și prin aruncarea unor curcani în curtea Președinției. Deși câteva zile au insistat că sunt în continuare la guvernare, democrații au anunțat, pe 14 iunie 2019, că bat în retragere. Tot atunci, PDM a confirmat că Vlad Plahotniuc a plecat din țară.

La scurt timp, Curtea Constituțională și-a anulat deciziile din perioada 7-9 iunie. Ulterior, magistrații CC și-au dat demisia.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal