Problema podurilor din capitală este dezbătută de autoritățile municipiului Chișinău și de către experți încă din anul 2018. Șeful de atunci de la Direcția municipală transport Vitalie Butucel susținea că deși nu prezintă un pericol, acestea „trebuie reparate în regim de urgență în aproximativ 1-2 ani”. AGORA a contactat Direcția generală transport public și căi de comunicație pentru a vedea la ce etapă sunt lucrările preconizate și în ce stare se află acum aceste porțiuni de drum.
Potrivit șefului interimar DGTP ȘI CC, Lilian Copaci, în prezent, majoritatea podurilor din mun. Chișinău se află într-o stare tehnică bună, unul în stare satisfăcătoare și unul în stare nesatisfăcătoare, însă nu critică.
„Conform rapoartelor de expertiză tehnică elaborate de către experții tehnici atestări, podul din strada Ismail este în stare satisfăcătoare, însă s-a recomandat reducerea solicitării de pe grinzile marginale din cauza degradării parțiale a stratului de protecției din beton doar a grinzilor marginale, care au degradat din cauza precipitațiilor atmosferice și a multiplelor cicluri de îngheț-dezgheț”, se arată în răspunsul oferit pentru AGORA.
Despre podul din bd. Grigore Vieru, cei de la Direcția de transport afirmă că este în stare satisfăcătoare și necesită reparații curente doar ale rosturilor de dilatare.
În ceea ce privește podul din str. Mihai Viteazul, autoritățile susțin că este într-o stare nesatisfăcătoare, însă nu critică. Asta, chiar dacă specialiștii trăgeau semnale de alarma despre necesitatea lucrărilor de reparație a podurilor încă în anul 2018, în special în cazul podului de pe Mihai Viteazul.
„La Mihai Viteazul, spre exemplu, trebuie schimbate rosturile de dilatație, trebuie reparată partea carosabilă, trebuie schimbată hidroizolația, și atunci îl întinerim. Odată la 6-7 ani trebuie să scoatem stratul de uzură, el se uzează, sunt zeci de mii de unități de transport pe zi și să așternem alt asfalt nou care servește și ca un element de hidroizolare”, susținea expertul în căi ferate, drumuri și poduri, Sergiu Bejan.
Directorul interimar Lilian Copaci susține că documentația de proiect pentru reparația podului din str. Mihai Viteazul este deja elaborată, iar acum, este anunțată licitația repetată pentru selectarea antreprenorului în scopul executării lucrărilor de reparație conform prospecțiunilor expertizei tehnice.
Valoarea estimată a achiziției este de peste 57 de milioane de lei, sumă fără TVA inclus. Licitația are drept scop „desfășurarea lucrărilor de construcții complete sau parțiale și desfășurarea lucrărilor publice”. Aceasta a fost lansată la începutul lunii iunie.
Autoritățile municipale au dispus verificarea podurilor din Chișinău în urma tragediei din 14 august 2018, de la Genova, Italia. Atunci, peste 40 de persoane au murit, după ce un imens pod rutier s-a prăbușit.
În luna martie a anului 2019 autoritățile municipale au primit expertiza a două poduri din Chișinău – cel din strada Mihai Viteazul și cel din bulevardul Grigore Vieru, din zona circului. „Experții au recomandat în primul rând intervenția la podul din strada Mihai Viteazul. Ele la moment nu prezintă pericol, dar ni se recomandă o intervenție în regim de urgență, în aproximativ 1-2 ani, în funcție de posibilitățile financiare ale municipalității de investiții în poduri. Aceste poduri sunt exploatate de mai bine de 40 de ani, dar nu au fost făcute investiții, de aceea sunt lucrări ample care trebuie desfășurate”, declara șeful de atunci a Direcției municipală transport Vitalie Butucel.
De atunci în că mai așteptăm să înceapă urgent lucrările de reparație cel puțin la podul de pe strada Mihai Viteazul.
Vezi și aceste știri

Zidurile podului de la Telecentru vor fi pictate cu elemente din „Pomul Vieții”. Proiectul costă 300.000 de lei

VIDEO. Podurile din Chișinău: În ce stare se află și cât de probabilă e o catastrofă similară celei din Genova. Imagini cu drona
