GRAFIC. De ce nu trebuie să fii de acord cu indexarea accizelor la inflația anuală

GRAFIC. De ce nu trebuie să fii de acord cu indexarea accizelor la inflația anuală
Foto: contabilsef.md


Proiectul bugetului de stat, aprobat în cele din urmă de Guvern, aduce cu sine mai multe măsuri de înăsprire a politicii bugetar fiscale și vamale. Una din ele însă, deși ar părea inocentă, este în realitate o încălcare a echității monetare în relația stat-contribuabil.

Accizele, o modalitate a impozitării indirecte, se regăsesc într-un șir de produse consumate de moldoveni.

Din totalul de venituri la bugetul de stat, de circa 30 mlrd. lei, prognozate pentru anul 2015 de către  Ministerul Finanțelor, cota accizelor nete este estimată la circa 4 mlrd. lei, sau 13%, fiind în creștere față de suma executată pentru anul precedent cu 0,5 mlrd. lei. Ponderea accizelor în total impozite indirecte urmează a fi de circa o cincime. 

Pentru anul 2015 sunt prevăzute mai multe modificări ale accizelor, în direcția majorării. Creșterea unor accize pare a fi îndreptățită, cum ar fi cele pentru țigări, pentru care se dorește o ajustare la nivelul țărilor din regiune și din Uniunea Europeană.

Pentru altele însă, este prevăzută o majorare cauzată nu de practici internaționale, dar determinată de inflația prognozată pentru anul respectiv. Astfel, pentru accizele exprimate în sume fixe, cum sunt cele pentru băuturi alcoolice, oxigen, azot, articole de bijuterie sau de giuvaiergerie, autoturisme, alte tutunuri şi înlocuitori de tutun fabricate, este preconizată ajustarea la rata medie a inflației pentru întreg anul 2015. După cum se justifică oficialii, ajustarea dată este efectuată în scopul neadmiterii afectării veniturilor de deprecierea în timp a mijloacelor bănești de pe urma fenomenului inflaționist.

Pentru anul curent este așteptată o inflație de 6,4%, la fel ca și pentru anul viitor. Deși este discutabil cât de reale vor rămâne aceste limite ale creșterii prețurilor, vom face abstracție de obiectivitatea celor de la guvernare și le vom considera ca realizabile.

Astfel, de exemplu, pentru bere accizele vor crește de la 2,02 lei/litru la 2,15 lei/litru. Un litru de vin va fi taxat cu 11,17 lei/litru, față de 10,50 lei/litru în 2014. Uleiurile distilate vor fi mai scumpe cu 214 lei/tonă (3714 lei față de 3500 lei).

La prima vedere, ajustarea accizelor la inflație este ceva firesc. Dar chiar așa să fie? Majorarea accizelor este aplicată produselor cu accize fixe, cum sunt cele din alineatul precedent. Totuși nu toate accizele fixe din Codul fiscal al RM sunt exprimate în lei. Unele din ele sunt denominate în valută străină, mai exact în euro, accize care la fel urmează a se majora. Iar majorarea, după cum zice Ministerul Finanțelor, este în scopul ajustării la inflație. Dar despre care inflație poate fi vorba? Oare exprimarea accizelor în valută străină nu este deja o includere premeditată a inflației? Or, produsele supuse accizelor exprimate în euro, sunt niște produse de import, iar prețul de import se știe că influențează direct și prețul intern. Nu în zadar inflația în Republica Moldova este în mare parte o inflație importată, și nu una de natură monetară.

Din produsele de import supuse accizelor fixe în euro fac parte și autoturismele. În aceste condiții, în anul 2015, ca și în anul precedent, accizele pentru autoturismele importate vor crește cu valoarea inflației prognozate, adică cu 6,4% pentru fiecare cm3 al motorului. Mai jos sunt datele pentru autoturismele pe benzină cu capacitatea cilindrică între 1500-2000 cm3 pentru transport persoane.

Deci, pe lângă deprecierea prognozată a leului de la 14,04 USD/MDL în 2014 la 19,30 USD/MDL în 2015, care va duce intrinsec la creșterea accizului pentru autoturisme, accizele vor fi mai mari și urmare a creșterii valorii lor în valută.

Desigur, deprecierea de 37% a leului față de dolar poate fi nu atât de valabilă și pentru euro, dată fiind tendința de depreciere a monedei unice europene față de cea americană. Dar, pentru a neutraliza deprecierea leului față de dolar, raportul EUR/USD trebuie să scadă în anul 2015 cu circa 27%, față de media pe 2014. Dacă va fi așa, urmează să vedem. Către sfârșitul anului analiștii de la Barclays PLC sau Goldman Sachs Group, ca și alții, estimează că se va realiza paritatea euro/dolar.

Este puțin probabil că la elaborarea politicii bugetar-fiscale reprezentanții Ministerului Finanțelor au ținut cont de previziunile celor de la Barclays sau Goldman Sachs, fie ele într-adevăr realizabile. Cel puțin cei de la Minister nu au oferit o previziune a cursului EUR/MDL. Cetățeanului nostru îi rămâne doar să spere la o asemenea depreciere a monedei unice europene și la profesionalismul economiștilor străini.

Conceptual accizul este un impozit aplicat unui tip specific de bunuri, și anume unor bunuri neesențiale pentru asigurarea unui coș minim de consum al populației. Aceste bunuri sunt țigările, băuturile alcoolice, bijuterii, blănurile, parfumeriile etc., nu însă și autoturismele, cu excepția celor de lux sau înalt motorizate. În Moldova accizelor le sunt supuse toate autoturismele pentru transport persoane. Aprobarea majorării accizelor fixe exprimate în euro pentru unele produse necesare omului de rând este o măsură nu tocmai potrivită. În condițiile unor așteptări pesimiste pentru evoluția economiei naționale în timpul apropiat, politicile statului ar trebui îndreptate în sensul susținerii extensive a consumului, inclusiv prin diminuarea poverii fiscale. Scumpirea unor produse de bază pentru clasa de mijloc, cum sunt și autoturismele, creează spațiu pentru instaurarea unei oponențe crescânde în rândul populației față de autorități și pentru propulsarea și mai mult a incertitudinii față de ziua de mâine, efectele urmând a se vedea în emigrarea celor ce pleacă și reducerea consumului a celor ce rămân.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.