GRAFIC. De ce nu trebuie să fii de acord cu indexarea accizelor la inflația anuală

GRAFIC. De ce nu trebuie să fii de acord cu indexarea accizelor la inflația anuală
Foto: contabilsef.md

Proiectul bugetului de stat, aprobat în cele din urmă de Guvern, aduce cu sine mai multe măsuri de înăsprire a politicii bugetar fiscale și vamale. Una din ele însă, deși ar părea inocentă, este în realitate o încălcare a echității monetare în relația stat-contribuabil.

Accizele, o modalitate a impozitării indirecte, se regăsesc într-un șir de produse consumate de moldoveni.

Din totalul de venituri la bugetul de stat, de circa 30 mlrd. lei, prognozate pentru anul 2015 de către  Ministerul Finanțelor, cota accizelor nete este estimată la circa 4 mlrd. lei, sau 13%, fiind în creștere față de suma executată pentru anul precedent cu 0,5 mlrd. lei. Ponderea accizelor în total impozite indirecte urmează a fi de circa o cincime. 

Pentru anul 2015 sunt prevăzute mai multe modificări ale accizelor, în direcția majorării. Creșterea unor accize pare a fi îndreptățită, cum ar fi cele pentru țigări, pentru care se dorește o ajustare la nivelul țărilor din regiune și din Uniunea Europeană.

Pentru altele însă, este prevăzută o majorare cauzată nu de practici internaționale, dar determinată de inflația prognozată pentru anul respectiv. Astfel, pentru accizele exprimate în sume fixe, cum sunt cele pentru băuturi alcoolice, oxigen, azot, articole de bijuterie sau de giuvaiergerie, autoturisme, alte tutunuri şi înlocuitori de tutun fabricate, este preconizată ajustarea la rata medie a inflației pentru întreg anul 2015. După cum se justifică oficialii, ajustarea dată este efectuată în scopul neadmiterii afectării veniturilor de deprecierea în timp a mijloacelor bănești de pe urma fenomenului inflaționist.

Pentru anul curent este așteptată o inflație de 6,4%, la fel ca și pentru anul viitor. Deși este discutabil cât de reale vor rămâne aceste limite ale creșterii prețurilor, vom face abstracție de obiectivitatea celor de la guvernare și le vom considera ca realizabile.

Astfel, de exemplu, pentru bere accizele vor crește de la 2,02 lei/litru la 2,15 lei/litru. Un litru de vin va fi taxat cu 11,17 lei/litru, față de 10,50 lei/litru în 2014. Uleiurile distilate vor fi mai scumpe cu 214 lei/tonă (3714 lei față de 3500 lei).

La prima vedere, ajustarea accizelor la inflație este ceva firesc. Dar chiar așa să fie? Majorarea accizelor este aplicată produselor cu accize fixe, cum sunt cele din alineatul precedent. Totuși nu toate accizele fixe din Codul fiscal al RM sunt exprimate în lei. Unele din ele sunt denominate în valută străină, mai exact în euro, accize care la fel urmează a se majora. Iar majorarea, după cum zice Ministerul Finanțelor, este în scopul ajustării la inflație. Dar despre care inflație poate fi vorba? Oare exprimarea accizelor în valută străină nu este deja o includere premeditată a inflației? Or, produsele supuse accizelor exprimate în euro, sunt niște produse de import, iar prețul de import se știe că influențează direct și prețul intern. Nu în zadar inflația în Republica Moldova este în mare parte o inflație importată, și nu una de natură monetară.

Din produsele de import supuse accizelor fixe în euro fac parte și autoturismele. În aceste condiții, în anul 2015, ca și în anul precedent, accizele pentru autoturismele importate vor crește cu valoarea inflației prognozate, adică cu 6,4% pentru fiecare cm3 al motorului. Mai jos sunt datele pentru autoturismele pe benzină cu capacitatea cilindrică între 1500-2000 cm3 pentru transport persoane.

Deci, pe lângă deprecierea prognozată a leului de la 14,04 USD/MDL în 2014 la 19,30 USD/MDL în 2015, care va duce intrinsec la creșterea accizului pentru autoturisme, accizele vor fi mai mari și urmare a creșterii valorii lor în valută.

Desigur, deprecierea de 37% a leului față de dolar poate fi nu atât de valabilă și pentru euro, dată fiind tendința de depreciere a monedei unice europene față de cea americană. Dar, pentru a neutraliza deprecierea leului față de dolar, raportul EUR/USD trebuie să scadă în anul 2015 cu circa 27%, față de media pe 2014. Dacă va fi așa, urmează să vedem. Către sfârșitul anului analiștii de la Barclays PLC sau Goldman Sachs Group, ca și alții, estimează că se va realiza paritatea euro/dolar.

Este puțin probabil că la elaborarea politicii bugetar-fiscale reprezentanții Ministerului Finanțelor au ținut cont de previziunile celor de la Barclays sau Goldman Sachs, fie ele într-adevăr realizabile. Cel puțin cei de la Minister nu au oferit o previziune a cursului EUR/MDL. Cetățeanului nostru îi rămâne doar să spere la o asemenea depreciere a monedei unice europene și la profesionalismul economiștilor străini.

Conceptual accizul este un impozit aplicat unui tip specific de bunuri, și anume unor bunuri neesențiale pentru asigurarea unui coș minim de consum al populației. Aceste bunuri sunt țigările, băuturile alcoolice, bijuterii, blănurile, parfumeriile etc., nu însă și autoturismele, cu excepția celor de lux sau înalt motorizate. În Moldova accizelor le sunt supuse toate autoturismele pentru transport persoane. Aprobarea majorării accizelor fixe exprimate în euro pentru unele produse necesare omului de rând este o măsură nu tocmai potrivită. În condițiile unor așteptări pesimiste pentru evoluția economiei naționale în timpul apropiat, politicile statului ar trebui îndreptate în sensul susținerii extensive a consumului, inclusiv prin diminuarea poverii fiscale. Scumpirea unor produse de bază pentru clasa de mijloc, cum sunt și autoturismele, creează spațiu pentru instaurarea unei oponențe crescânde în rândul populației față de autorități și pentru propulsarea și mai mult a incertitudinii față de ziua de mâine, efectele urmând a se vedea în emigrarea celor ce pleacă și reducerea consumului a celor ce rămân.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)

Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)

Cere să i se facă dreptate. Tauber se adresează la CEDO, la un an după ce a fost eliminată din cursa pentru Primăria Bălți

Cere să i se facă dreptate. Tauber se adresează la CEDO, la un an după ce a fost eliminată din cursa pentru Primăria Bălți

La ce etapă se află ancheta de la TRM, în cadrul căreia se investighează votul juriului de la Chișinău la Eurovision

La ce etapă se află ancheta de la TRM, în cadrul căreia se investighează votul juriului de la Chișinău la Eurovision

Advertoriale
EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Sfârșitul politic al lui Putin: experții ucraineni, despre un eventual atac al Rusiei asupra Moldovei
 • 2
  Președintele rus și-a găzduit aliații la Moscova. Doar Putin și Lukașenko s-au referit la Ucraina
 • 3
  Presa internațională anunță când se va pronunța Comisia Europeană cu privire la aderarea Moldovei, Ucrainei și Georgiei la UE
 • 4
  Unde s-ar putea organiza ediția 2023 a Eurovision, dacă războiul din Ucraina continuă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.