
Deputații PAS vor retragerea proiectului de lege cu modificări la Codul Electoral: „Dacă majoritatea parlamentară va vota aceste prevederi, noi le vom contesta la CC”
Fracțiunea PAS susține că proiectul de lege ce prevede modificări la Codul Electoral trebuie retras de pe ordinea de zi a ședinței plenare din 16 iulie. Aceasta în condițiile în care necesită consultări suplimentare cu societatea civilă, așa cum, cred deputații PAS, conține prevederi neconstituționale și care contravin standardelor Comisiei de la Veneția. „Dacă majoritatea va insista și va vota aceste prevederi, noi le vom contesta la CC”, a menționat deputatul Sergiu Litvinenco.
・
„Ieri la ședința Comisiei Juridică s-au discutat modificările, pentru votul în lectura a doua. Societatea civilă a prezentat amendamente -129 de pagini. Toate amendamentele au fost respinse, fără niciun argument. Proiectul azi deja este în ședința plenului, inclus „cu viteza luminii”.
Mai multe prevederi ce încearcă să fie promovate trezesc îngrijorări, altele nu rezolvă probleme care există la moment în legislație și care au fost semnalate de CC în 2016”, a spus Sergiu Litvinenco într-o conferință de presă.
Deputatul menționează că modificările prevăd restrâng drepturile observatorilor, sau faptul că nu s-a acceptat posibilitatea dreptului extinderii programului pentru diasporă în ziua votului. „La sfârșitul zilei la secțiile de vot se creează rânduri”, susține Litvinenco.
„Mai există și problema contestațiilor. Ne-am putea pomeni în situația din 2016, când actorii electorali n-au avut posibilitatea de a contesta acțiunii ilegale ale altor alegători. Proiectul respectiv conține și prevedere bune, dar umbrite de cele îngrijorătoare”, spune Litvinenco.
Astfel, potrivit deputaților fracțiunii PAS, se impune retragerea acestui proiect de către majoritatea parlamentară pentru discuții suplimentare cu societatea civilă în vederea obținerii unui consens larg.
„Este inadmisibil să modifici legislația electorală în favoarea unui anumit candidat electoral cu doar trei luni înainte de alegeri. Acest lucru contravine standardelor Comisiei de la Veneția, jurisprudenței Curții Constituționale”, spune deputatul.
Acesta a menționat că în cazul în care majoritatea parlamentară va vota joi prevederile, fracțiunea le va contesta la Înalta Curte ca fiind neconstituționale.