Moțiunea de cenzură: Îți spunem, de la A la Z, ce semnifică votul de neîncredere

Moțiunea de cenzură: Îți spunem, de la A la Z, ce semnifică votul de neîncredere

Moțiune, moțiune de cenzură. Ce o fi însemnând? În contextul în care parlamentarii au înaintat un astfel de act, îți explicăm cap-coadă ce semnifică și ce consecințe poate aduce. 

Igiena informațională este la fel de importantă ca cea personală. Avem grijă să fii informat și pe timp de pandemie! Dacă vrei să fii susținător al presei independente, devino membru al comunității AGORA!

MOȚIUNE: Ce-i asta?

Publicitate

În Republica Moldova, conform legislației, există două tipuri de moțiuni: moțiunea simplă și moțiunea de cenzură. Așadar, moțiunea simplă reprezintă poziția Parlamentului privind fie o problemă internă, fie una externă. Totodată, moțiunea simplă poate fi înaintată dacă subiectul abordat face obiectul unei interpelări. Aceasta poate fi inițiată de cel puțin 15 deputați și se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți. Moțiunea de cenzură, cea despre care urmează să vorbim în continuare, semnifică retragerea încrederii acordate, la învestire, Guvernului de Parlament.

CINE o inițiază?

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului poate fi inițiată doar de organul Legislativ, adică de parlamentari. Pentru înaintarea acesteia este necesară cel puțin o pătrime din numărul total al aleșilor poporului, ceea ce constituie 26 de deputați.

CUM este depusă și dezbătută?

Moţiunea de cenzură, întocmită conform legislasției, adică care cuprinde motivarea și dispozitivul, se depune la preşedintele şedinţei, în plenul Parlamentului. După primirea moţiunii, preşedintele şedinţei o aduce la cunoştinţa forului legislativ, care stabileşte data dezbaterii. Totodată, dispune, imediat, remiterea moțiunii către Guvern, dar și către deputaţi. Aceasta se supune dezbaterii în prima zi a şedinţei plenare a săptămînii următoare, după data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură va începe cu prezentarea raportului Guvernului, stipulează legislația.

ADOPTATĂ sau RESPINSĂ

Moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților aleși. În cazul în care nu a întrunit numărul necesar de voturi, moțiunea de cenzură se consideră respinsă. Ceea ce înseamnă că deputaţii care au semnat-o nu vor putea iniţia, în cadrul aceleiaşi sesiuni, o nouă moţiune pe acelaşi motiv.

A TRECUT moțiunea de cenzură. Ce se întâmplă?

Dacă majoritatea deputaților aleși au votat pentru adoptarea moțiunii de cenzură, asta semnifică că și-au exprimat neîncrederea față de cabinetul de miniștri. Respectiv, în maxim trei zile de la data adoptării moțiunii, prim-ministrul Republicii Moldova va prezenta demisia Guvernului în fața șefului statului.

Executivul al cărui mandat a încetat îndeplinește numai atribuții de administrare a treburilor publice, până la numirea altui cabinet de miniștri.

ALT GUVERN. Cum este numit?

Președintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcția de Prim-ministru, după consultarea fracțiunilor parlamentare. Ulterior, candidatul la funcția de premier trebuie să ceară, în termen de 15 zile, votul de încredere al Legislativului asupra programului de activitate și a întregii liste de miniștri.  În baza votului de încredere acordat de Parlament, șeful statului numește Guvernul prin decret, în termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data adoptării de Legisltiv a hotărîrii pentru aprobarea programului de activitate al cabinetului de miniștri și acordarea votului de încredere.  Astfel, în termen de cel mult trei zile de la data emiterii decretului privind numirea Guvernului, membrii acestuia depun individual, în fața președintelui Republicii Moldova, jurământul.

Dizolvarea Parlamentului?

În cazul imposibilităţii formării unui nou Guvern, șeful statului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate dizolva Parlamentul. Legislativul poate fi dizolvat, dacă nu a dat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Totuși, Parlamentul NU POATE fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului preşedintelui Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal