Transportatorii din Republica Moldova pot solicita online actele permisive: A fost lansat sistemul informațional „e-Autorizație transport”

Transportatorii din Republica Moldova pot solicita online actele permisive: A fost lansat sistemul informațional „e-Autorizație transport”
foto: privesc.eu


Transportatorii din Republica Moldova pot solicita online a actelor permisive pentru transportul rutier și serviciile conexe. Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA), cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, au lansat astăzi sistemul informațional „e-Autorizație transport”. Noul sistem poate fi accesat la adresa www.eat.anta.gov.md.

„e-Autorizație transport” oferă o gamă largă de funcționalități specializate care optimizează procesul de solicitare, eliberare, repartizare și analiză a cererilor pentru obținerea autorizațiilor destinate transporturilor rutiere locale și internaționale de mărfuri și călători. În acest sens, autorizarea pentru efectuarea transporturilor rutiere în Republica Moldova va fi efectuată în formă digitală, fiind necesară o singură vizită la sediul ANTA, pentru ridicarea autorizației.

„Sistemul informațional „e-Autorizație transport” constituie o soluție din categoria G2B (de la Guvern-la Business), care are drept scop tranziția de la procesele manuale la cele digitale și diminuarea intermediarilor în procesul de interacțiune a operatorilor de transport rutier cu Agenția Națională Transport Auto”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.

Lansarea sistemului este rezultatul unei colaborări de peste un an între ANTA, Ministerul Economiei și Infrastructurii și Programul USAID Reforme Structurale în Moldova.

„Acest sistem constituie, de asemenea, un pas important pentru exportatorii moldoveni. Statele Unite au susținut, timp de mai mulți ani, dezvoltarea unor produse cu valoare adăugată, precum vinurile, textilele și unele produse agricole - fructele sîmburoase, strugurii de masă și pomușoarele. Sistemul „e-Autorizație transport” va permite Moldovei să beneficieze mai mult de vecinătatea sa cu Uniunea Europeană – cea mai mare piață mondială – deoarece va contribui la creșterea exporturilor și, ca rezultat, a prosperității cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat ambasadorul SUA în Republica Moldova, E.S. Dereck J. Hogan.

Beneficiile estimate în urma lansării Sistemului informațional „e-Autorizație transport” includ creșterea productivității și eficientizarea proceselor operaționale ANTA, reducerea cheltuielilor de procesare și gestionare a proceselor de lucru, reducerea erorilor mecanice în completarea datelor, integritatea datelor cu caracter personal.

„Acest proiect este un instrument al transparenței, al comunicării dintre cetățean și autorități, care reunește atît folosirea tehnologiilor electronice în comunicare, aplicarea unor metode de management al informației, cît și eficientizarea procesului administrativ. Totodată, vine ca răspuns la nevoile agenților economici prin simplificarea procesului și reducerea la maxim a cozilor de la ghișee, factor relevant în contextul pandemiei Covid-19”, a subliniat la rândul său ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Sergiu Railean.

Noul sistem reprezintă o soluție informatică ce va optimiza timpul și va reduce cheltuielile aferente procedurilor de evidență și eliberare a autorizațiilor de transport, precum și va eficientiza activitatea funcționarilor publici implicați.

„Sistemul va facilita activitatea transportatorilor de mărfuri și de pasageri și, în final, va contribui la economisirea de timp și de bani de către consumatori și transportatorii rutieri. ANTA este un partener bun și ne bucură mult reușita acestei colaborări, avînd speranța unei cooperări și în continuare. De asemenea, dumnealui a anunțat faptul că Programul va sprijini o campanie de comunicare națională direcționată de informare și promovare a sistemului lansat astăzi”, a adăugat directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir.

Sistemul simplifică interacțiunea companiilor din domeniul transportului cu ANTA. Prin digitalizarea procesului este asigurat un grad sporit de transparență și performanță cu un accent deosebit pe modernizarea serviciilor publice.

„Lansarea Sistemului informațional „e-Autorizație transport” este un prim pas către digitalizarea serviciilor publice prestate de Agenție prin intermediul platformelor informaționale automatizate, pentru a facilita activitatea agenților economici din domeniul transportului rutier. Acum, solicitarea, repartizarea și evidența actelor permisive pentru efectuarea transporturilor rutiere și a celor conexe e mai simplă și se realizează online. Procesarea digitală în Sistemul informațional „e-Autorizație transport” va asigura solicitanții cu un mecanism simplu, eficient și sigur pentru accesarea serviciilor ANTA”, a conchis directorul Agenției Naționale Transport Auto, Igor GUJA.

Sistemul informațional „e-Autorizație transport” a fost dezvoltat integral cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

Sistemul „e-Autorizație transport” este lansat începând cu data de azi în regim de pilotare necesară pentru un grup restrâns de operatori de transport. În această perioadă nu vor fi eliberate acte permisive prin intermediul sistemului. ANTA va anunța suplimentar când va fi lansat sistemul cu funcționalitate completă și acces deplin (pentru toți operatorii de transport).

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Numărul pasagerilor transportați a scăzut aproape în jumătate în primele cinci luni ale anului 2020 (INFOGRAFIC)

Numărul pasagerilor transportați a scăzut aproape în jumătate în primele cinci luni ale anului 2020 (INFOGRAFIC)

Ultima oră! Procurorii renunță oficial la învinuirile din „dosarul Petrenco”

Ultima oră! Procurorii renunță oficial la învinuirile din „dosarul Petrenco”

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. Republica Moldova, inclusă în zona galbenă

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. Republica Moldova, inclusă în zona galbenă

Advertoriale
Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

EuroCreditBank - ofertă specială pentru a-ți asigura viitorul în agricultură

EuroCreditBank - ofertă specială pentru a-ți asigura viitorul în agricultură

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Prețurile la gaze pentru Republica Moldova au crescut de patru ori, la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.