Patru angajați, cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale, sunt cercetați penal într-un dosar de abuz în serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi încercat să ajute un grup de acționari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entității bancare, cauzând daune în proporții deosebit de mari altor acționari, transmite Centrul Național Anticorupție (CNA).
„Au fost identificate bănuieli rezonabile că, în perioada anilor 2018-2019, persoanele au creat condiții și pregătit acte cu informații denaturate, ce au servit drept temei pentru emiterea abuzivă a hotărârii Comitetului executiv BNM din 11 ianuarie 2019 cu privire la acțiunea concentrată a unor acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț SA, urmată de suspendarea unor drepturi aferente calității de acționar și obligarea înstrăinării unor acțiuni, în termen de 3 luni”, se arată într-un comunicat CNA.
Acțiunile au dus la dobândirea drepturilor de proprietate a mai multor acționari care, cumulativ, dețineau 35,15 % din acțiunile Băncii de Finanțe și Comerț SA.
„Faptele sunt calificate de persoanele fizice și juridice de natură să producă un prejudiciu material în proporții deosebit de mari ce depășește suma de 123 milioane lei, dat fiind înstrăinarea forțată a acțiunilor, la un preț vădit diminuat prețului de piață”, se mai arată în comunicat.
Potrivt CNA, din materialele acumulate, rezultă o bănuială rezonabilă de folosire de către persoanele vizate a situației de serviciu, acțiuni care au cauzat daune.
Funcționarii sunt cercetați în stare de libertate, iar pana la o decizie definitivă și irevocabilă a instanței de judecată, aceștia beneficiază de prezumția de nevinovăție.
AGORA amintește că în dimineața zilei de 16 iulie ofițerii CNA au descins cu percheziții la mai mulți funcționari BNM.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
