Ziua Mâncării Gustoase: Care sunt „combinațiile interzise” și ce e o alimentație sănătoasă (VIDEO)

Ziua Mâncării Gustoase: Care sunt „combinațiile interzise” și ce e o alimentație sănătoasă (VIDEO)

Anual, la 16 iulie, este marcată Ziua Mâncării Gustoase. Pentru o alimentaţie sănătoasă, modul de preparare a alimentelor este esenţial. Așa că, ar trebui evitate obiceiuri precum prăjirea alimentelor sau prepararea mâncărurilor cu sos. Modul în care combinăm alimentele sănătoase în farfurie ţine de preferinţele culinare ale fiecăruia. Nutriționiștii însă ne atenționează asupra „combinaţiilor interzise”, precum carnea cu cartofii sau fructele cu lactatele. 

Să vorbim despre alimentație, dincolo de mituri…

Mit sau adevăr: „Pâinea neagră este întotdeauna mai bună decât cea albă”

Publicitate

„Diferența este doar în aportul nutritiv. Pâinea albă nu ne hrănește. Aici atenție mare la producător. Foarte mult depinde de ingrediente. Atenție mare cu cititul etichetelor”, spune nutriționista, Galina Tomaș.

Mit sau adevăr: „Dacă pe etichete scrie „natural”, produsul este sănătos”

„Sloganele astea mici „Natural”, „Bio”, posibil sunt adevărate, însă recomandarea mea este totuși, să luăm produsul și să-l citim, după care trebuie să vedem cum reacționează organismul nostru la acest produs”, mai menționează specialista.

Mit sau adevăr: „Alimentele proaspete sunt întotdeauna mai bune decât cele congelate”

„Clar că modalitatea cea mai perfectă este să mâncăm fructe de sezon, ele atunci sunt pline de antioxidanți și atunci când le-am cules să le punem repede la congelat. Astfel iarna va fi mai multă valoare nutritivă. A consuma fructe congelate nu este mit, dar este adevăr. – putem include aici fraza asta. Am putea să facem o înghețată din fructe. Destul de simplu. Fructe congelate sau trecem prin blender, după care punem la frigider”, a mai adăugat Tomaș.

Mit sau adevăr: „Mâncatul seara târziu îngrașă”

„Nouă ne place să mâncăm „gustos”, să ne culcăm noaptea cu burta plină. De acolo de fapt vin toate diagnozele. Avem mare grijă cu alimentația de seară, din considerentul că ea se depozitează. Ar trebui să se străduim să ne culcăm cât mai devreme. Este vorba despre ora 22.00. De la 22.00 la 02.00 sunt cele mai productive ore de somn., mai susține Galina Tomaș.

Mit sau adevăr: „Carnea și cartofii, o combinație nocivă”

„Carnea cu cartofii este o combinație nocivă. Carnea cu ouăle, carnea cu peștele. Deci, toate proteinele împreună. De ce sunt nocive? Pentru că au timp diferit de a se prelucra și atunci în organism apare putrefacția”, a adăugat nutriționista.

SFATURI

Cum ne dăm seama că nu avem o alimentație sănătoasă?

„Dacă ne trezim de dimineață și nu avem energie, ne trezim cu cearcăne, edeme înțelegem foarte clar că noi de fapt nu facem ceva corect. Și anume: nu ne alimnentăm rațional și nu ne hidratăm adecvat cu apă de calitate”.

Ce produse trebuie eliminate obligatoriu din alimentația zilnică?

„În cazul în care este vorba despre maioneză, untul care nu are 82% grăsime, dar este cu procentaj mai mic și calitatea este mai proastă. Atunci aceste produse categoric trebuie eliminate din regimul alimentar”.

Cum ar trebui să arate o porție echilibrată?

„Fiecare să se uite la pumnul său, este cât stomacul. Dacă perioada când nu mâncăm este destul de mare, atunci vrem să mâncăm o cantitate mare de mâncare, dar trebuie să înțelegem că organimsul se adaptează, stomacul se mărește, după care multă lume face intervenție chirurgicală pentru a-și micșora stomacul. Cu siguranță, mâncarea sănătoasă poate fi și gustoasă. Recomandarea mea este ca să adoptăm regulile unei alimentații raționale, să știm cum să combinăm produsele. Și această alimentație să ne servească pe parcursul a toată viața.

Sănătatea are gust!

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal