Moldovenii au acces restricționat în țări ca Grecia, Spania sau Bulgaria. Însă pot traversa liber hotarele Turciei, Angliei sau Belarus

Moldovenii au acces restricționat în țări ca Grecia, Spania sau Bulgaria. Însă pot traversa liber hotarele Turciei, Angliei sau Belarus
Sursa foto: autoblog.md


Pentru cetățenii R. Moldova în continuare sunt impuse restricții de intrare în țările vecine, România și Ucraina, din cauza situației pandemice. Aceasta cu unele excepții. Totodată, Spania și Grecia permit intrarea în țară pentru cei ce dețin cetățenia unui stat membru UE. De altă parte, moldovenii au acces liber în Turcia, Marea Britanie sau Belarusului. Iată alertele de călătorie pentru câteva state.

România

Guvernul României a adoptat Hotărârea privind prelungirea, până în data de 17 august, a stării de alertă pe întreg teritoriul Romaniei. Respectiv, sunt păstrate restricţiile aprobate anterior: 

Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini, inclusiv a cetățenilor Republicii Moldova, apatrizilor, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului cu excepția membrilor de familie ai cetăţenilor români, sau membrilor de familie ai cetăţenilor altor state membre ale, persoane care se deplasează în interes profesional, precum şi transportatorii și persoanele în tranzit.

Ucraina

Intrarea și aflarea pe teritoriul Ucrainei este permisă cetățenilor R. Moldova doar în cazul prezentării poliței de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19, cu amplasarea obligatorie în locuri determinate - la rude, prieteni, spații arendate, pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal. 

Totodată, perioada de autoizolare a persoanelor străine, sosite în Ucraina dintr-un stat sau care sunt cetățeni ai statului cu o răspândire semnificativă a COVID-19, este sistată în cazul prezentării rezultatului negativ al testării COVID-19 prin metoda PCR, efectuată după trecerea frontierei de stat a Ucrainei 

Bulgaria

În conformitate cu ordinul Ministerul Sănătății al Bulgariei din 15 iulie, intrarea în Bulgaria a cetățenilor statelor terțe, inclusiv ai Republicii Moldova, este interzisă până în data de 31 iulie. Restricțiile sunt valabile și în privința tranzitării. Cu titlu de excepție, autoritățile bulgare examinează solicitările de intrare și tranzitare a Bulgariei pentru persoanele aflate în situație umanitară dificilă.

Grecia

Autoritățile elene au anunțat decizia de prelungire, până în data de 31 iulie a interdicțiilor temporare de intrare pe teritoriul său a cetățenilor străini, din țările non-UE. Excepție de la prezenta Decizie vizează cetățenii, inclusiv a țărilor non-UE, care posedă permisul de ședere al unei țări membre UE sau din zona Schengen.

Cetățenii vor fi obligați, cu cel puțin 24 ore înaintea efectuării călătoriei, să completeze un formular electronic de localizare al pasagerilor. Ulterior aceștia vor primi un cod, în baza cărui, cetățenii vor fi testați obligatoriu, iar după testare, până la aflarea rezultatului se vor autoizola la destinația pe care au declarat-o în formularul de localizare al pasagerilor. 

Cetățenii R. Moldova care vor dori să călătorească în scop personal sau de afaceri în Republica Elenă și care nu dețin permis elen de ședere și contract de muncă elen, se vor adresa la oficiul consular al Ambasadei Greciei.

Spania

Conform recomandărilor UE, Spania menține restricții temporare impuse călătoriilor neesențiale din ţările terţe către UE şi ţările asociate Schengen. Călătoriile din țările terţe pe teritoriul spaniol, începând cu 4 iulie  până la 31 iulie, sunt permise doar pentru următoarele categorii de persoane:

 • rezidenții statelor membre UE, statelor asociate spațiului Schengen, Andorrei, Monaco, Vaticanului și San Marino, titularii unei vize de lungă ședere a unui stat UE sau unui stat asociat spațiului Schengen, sau lucrătorii transfrontalieri.

Marea Britanie

Marea Britanie nu a impus restricții de călătorie pentru cetățenii R. Moldova, inclusiv posesori ai actelor UE de identitate. Singura condiție care trebuie respectată începând cu 8 iunie curent, este obligativitatea izolării la domiciliu timp de 14 zile.

Belarus

Începând cu data de 16 iunie, compania aeriană belarusă „Belavia“, a reluat cursele aeriene regulate de pasageri pe ruta Chișinău - Minsk. Zborurile sunt efectuate de două ori pe săptămână, marți și vineri.

În același timp, Ministerul Sănătății al R. Belarus a modificat lista țărilor pentru care nu se aplică obligativitatea autoizolării la domiciliu. În această listă se regăsește și R.Moldova. Totodată, cetățenii moldoveni, care vin în R. Belarus trebuie să dețină un certificat medical, în limba rusă sau engleză, care atestă rezultatul negativ la testul COVID-19, efectuat cu cel mult două zile înainte de la data trecerii frontierei.

Turcia

Autoritățile turcești au anulat interdicțiile de intrare și ieșire de pe teritoriul său pentru cetățenii străin. Astfel, cetățenii R. Moldova pot intra pe cale terestră, maritimă și aeriană. 

Precizăm că zborurile dintre R. Moldova și R. Turcia, au fost reluate începând cu data de 1 iulie. Pasagerii aeronavelor sunt obligați să poarte mască de protecție în timpul aflării în aeronavă și pe aeroport. La intrare în Turcia toate persoanele vor fi supuse controlului medical. Cei ce vor manifesta simptome vor fi supuși testului la COVID-19 (potrivit autorităților testul va fi efectuat fără plată). Persoanele care vor fi testate pozitiv la COVID-19 nu vor fi returnate, acestea urmând a fi tratate pe teritoriul Turciei.

Informații mai detaliate puteți accesa pe pagina Ministerului Afacerilor Externe sau a ambasadelor acreditate în R. Moldova.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Octavian Țîcu îl va desemna premier pe Traian Băsescu dacă ajunge președinte al R. Moldova

Octavian Țîcu îl va desemna premier pe Traian Băsescu dacă ajunge președinte al R. Moldova

Igor Dodon nu înțelege de ce PD nu îl susține la prezidențiale: „Noi ne-am comportat onest cu ei”

Igor Dodon nu înțelege de ce PD nu îl susține la prezidențiale: „Noi ne-am comportat onest cu ei”

Igor Dodon îl vrea pe Andrei Năstase în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Pentru că el cu adevărat a luptat, nu ca alții”

Igor Dodon îl vrea pe Andrei Năstase în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Pentru că el cu adevărat a luptat, nu ca alții”

Advertoriale
AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Ce efecte ar avea lipsa unui suport din afara țării asupra ONG-urilor din R. Moldova și ce putem face pentru a întări societatea civilă. De vorbă cu Adrian Lupușor și Iulian Groza, în studioul AGORA
  Ce efecte ar avea lipsa unui suport din afara țării asupra ONG-urilor din R. Moldova și ce putem face pentru a întări societatea civilă. De vorbă cu Adrian Lupușor și Iulian Groza, în studioul AGORA
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Padle” electorale sau „October Surprises” - dezvăluiri ce pot schimba rezultatul alegerilor (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
 • Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Magia imunității parlamentare - iată nu-i, dar totuși este. De ce deputații lipsiți de ea oricum rămân imuni la alte dosare (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • După Cortină cu Maggy Platon – maternitatea, câștigurile de pe Instagram și cum dintr-o...
 • Te pregătești de Halloween? Vezi câteva idei cum ai putea decora un dovleac: haios și...
Cele mai populare
 • 1
  Dodon spune că o bătrână a ghicit în ouă că va câștiga din primul tur (FOCUS)
 • 2
  De la 1 ianuarie 2021, persoanele fizice ar putea plăti impozit pe veniturile obținute din dobânzile bancare
 • 3
  Renato Usatîi, huiduit la o întâlnire electorală din Găgăuzia: „Ce ai făcut pentru Găgăuzia? Balabol” (VIDEO)
 • 4
  Un copil de trei ani a murit la petrecerea de ziua lui, jucându-se cu o armă
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.