Alexei Repede: De la jurnalism, la mediu de afaceri. „Încercările prin care am trecut, nu le doresc nici celor mai aprigi dușmani” (INTERVIU)

Alexei Repede: De la jurnalism, la mediu de afaceri. „Încercările prin care am trecut, nu le doresc nici celor mai aprigi dușmani” (INTERVIU)


Alexei Repede este Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni. Putem să-i zicem „om de succes” și nu vom greși. A avut curajul să abandoneze o carieră bună în media de la Chişinău şi să schimbe tot, scrie ea.md. Casa, oraşul, școlile copiilor, meseria. Şi i-a reuşit. După multe lupte cu timpul, cu circumstanţele, cu politicienii, cu specialiştii în a pune piedici, lupte pentru un loc demn sub soarele măgulitor al marilor afacerilor din industria petrolului. Moldoveanul este fondatorul REPEDE PRESSURE CONTROL (România) și apare pe coperta celui mai proaspăt număr VIP Magazin din această vară.

Portret repede

„Viața m-a învățat multe lecții care mi-au conturat caracterul. Şi tocmai de asta sunt un om foarte discret și nu îmi place să vorbesc despre mine însumi. Sinceritatea este principala mea trăsătură, îmi place să spun lucrurilor pe nume. Încerc să ofer bunătate și respect, așteptând ca și răspuns același lucru. Uneori însă, sunt omul ce poate lua decizii care să taie în carne vie. 

Deseori sunt întrebat de unde atâta energie și ambiție. Răspunsul e simplu, nu-mi place să bat pasul pe loc, iar prin proiectele pe care le implementez, încerc să mă depășesc. În marea majoritate am făcut totul repede, însă cele mai importante și de impact decizii au fost gândite și analizate în timp. Nu poți face lucruri serioase și de lungă durată, atunci când iei decizii pripite și nechibzuite…”, declară Alexei Repede în interviul din revista VIP Magazin.

Succesul este relativ

„Pot spune că am avut o carieră bună în jurnalismul din Moldova. Am avut onoarea și norocul să muncesc la cea mai prestigioasă revistă din acele timpuri – revista Chipăruș, care era subordonată Crocodilului din Moscova. Nu eram verificați de autoritățile din Moldova, ci de cei din Moscova. Eram printre puținii jurnaliști care în acea perioadă nu erau membri de partid. Eram liber și puteam să-mi exprim viziunile fără ca cineva să mă amenințe cu retragerea biletului de partid. Toate articolele care rezultau din deplasările pe care le aveam, reflectau adevărata situație din teritoriu. Realitatea era deseori creionată. Iată de ce, ca jurnalist, mi-am propus să scriu doar faptele reale. Nu de puține ori eram chemat de redactorul-șef pentru a mi se explica că astfel de articole nu pot fi publicate. Scriam zeci de foi în care îmi relatam ideile și eram atât de mândru de rezultat, iar a doua zi, rupeam foile și scriam din nou. Eram un perfecționist. Era o adevărată provocare jurnalismul din acea vreme, dar primeam o satisfacție enormă. Așa erau anii ‘90 în jurnalismul moldovenesc”, își amintește protagonistul.

Prietenul… cel de la nevoie

„Da, am vândut apartamentul pe atunci ca să procur medicamente pentru cei de pe baricadele transnistrene. A fost o decizie instantanee. Acolo, pe câmpul de luptă, erau mulți dintre prietenii și colegii mei, adevărați patrioți ai Republicii Moldova. Erau măcelăriți și își pierdeau viața în tranșee. Nu le erau livrate medicamentele necesare, nici măcar cele mai banale – precum iodul sau bandajele. Oamenii de acolo au fost lăsați în voia sorții. Nu am putut să nu iau atitudine.

 Nici astăzi multe detalii despre momentele din acel conflict nu sunt cunoscute și nu sunt povestite publicului… erau niște scene groaznice. Soția s-a pomenit cu cumpărătorul la ușă. A înțeles decizia mea și m-a susținut în totalitate. Doi ani am trăit în biroul redacției, împreună cu cei patru copii. Nu a fost ușor. Analizând acum, cred că aș fi luat aceeași decizie”, spune Repede în interviul.

Nevoia l-a împins să plece

„Nu am plecat din Moldova din plăcere sau dintr-un moft. Am plecat pentru că am fost amenințat cu privarea de libertate și nu am avut de ales. S-a întâmplat că Bucureștiul a fost cel mai aproape. De asta am venit aici. Am fugit de dracu și am dat de taică-su.

Asta nu a fost prima dată când mi-am schimbat viața într-o noapte. La vârsta de 14 ani am mai făcut-o. Mi-am luat într-un rucsac sandalele primite cadou de Paști, o pereche de pantaloni scurți și am plecat spre Bălți, la o școală profesională… de acolo a pornit viața mea adevărată. Nu era deloc simplU”.

„Nu sunt omul care a ales drumurile ușoare. Ceea ce sunt astăzi este rezultatul a multor încercări și provocări, a multor speranțe și deziluzii. Nu am cedat niciodată și am reușit să îmi păstrez valorile și principiile, asumându-mi toate riscurile. Negrul nu era întotdeauna smoală, dar încercările prin care am trecut, nu le doresc nici celor mai aprigi dușmani”, spune Alexei Repede.

Un imigrant care a ajuns în Pipera

„Bucureștiul anilor ‘90 era plin de gunoi. A fost extrem de greu. Totuși, România era o țară străină și, ca orice alți străini, eram privit ca un imigrant. Această etichetă am purtat-o cu mine oriunde am mers, fie la instituții de stat pentru acte sau formalități, fie la instituții private. Existau și încă mai sunt multe idei preconcepute despre moldoveni. Am reușit să mă impun doar prin mult profesionalism și insistență.

A fost un drum lung și anevoios… dar, la finalul acestui drum, am obținut un succes vizibil, care a schimbat multe vieți. Am ales să fac business în domeniul utilajelor petroliere. Un domeniu extrem de competitiv și solicitant. Au fost momente de îndoieli care mi-au influențat viteza de dezvoltare, momente în care eram gata să renunț la visul meu de a deveni lider în acest domeniu, pentru că aici oamenii joacă după alte reguli. Nimeni nu-mi oferea nici o șansă. Dar mi-am văzut de drum. Știam sigur că, într-o zi, visul meu de a deveni lider în Europa la proiectare, inginerie, fabricație și servicii tehnice pentru industria petrolului va fi un mare succes. Și așa a fost”, mai povestește interlocutorul în interviul realizat de Rodica Ciorănică.

Doi patrioți altruiști într-un cuplu e totuși prea mult...

„Sunt poate unul dintre puținii bărbați care recunosc că femeia e cea care dă aripi unui bărbat. Fără suportul lor, nu am atinge mari altitudini. Sunt recunoscător că soția mea, Olga, mi-a fost mereu alături, a avut multă răbdare, îngăduință și înțelepciunea să mă susțină în deciziile luate, care de multe ori nu au fost deloc ușoare.

Așa s-a întâmplat și în momentul când am vândut apartamentul pentru a-i ajuta cu medicamente pe cei de pe baricadele transnistrene. Soția s-a pomenit cu cumpărătorul la ușă. A înțeles decizia mea și m-a susținut în totalitate. Doi ani am trăit în biroul redacției, împreună cu cei patru copii. Nu a fost ușor, dar greutățile prin care am trecut împreună, ne-au făcut mai puternici și am înțeles că doar familia este alături, indiferent de circumstanțe!

Nu o zic des, dar sunt foarte mândru de familia pe care o am, mai ales de soția mea. Și astăzi, după atâția ani de căsnicie, continuă să fie pentru mine o sursă de inspirație și determinare!”, mai spune Alexei Repede.

Vedeți interviul complet în cel mai nou număr VIP Magazin.

Cu un abonament anual de Fan AGORA, donăm împreună prânzuri calde pentru 39 de bătrâni. Ia un abonament anual.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format. Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Moldovenii din diaspora pot veni cu propuneri către Comisia Electorală Centrală în privința organizării alegerilor prezidențiale

Moldovenii din diaspora pot veni cu propuneri către Comisia Electorală Centrală în privința organizării alegerilor prezidențiale

Diaspora și localnicii din Cahul au strâns fonduri pentru susținerea spitalului raional. Din banii adunați au cumpărat un videolaringoscop

Diaspora și localnicii din Cahul au strâns fonduri pentru susținerea spitalului raional. Din banii adunați au cumpărat un videolaringoscop

Chicu, către diasporă: „Vă rog, veniți cu avioanele acasă. Nu veniți cu transportul terestru”

Chicu, către diasporă: „Vă rog, veniți cu avioanele acasă. Nu veniți cu transportul terestru”

Advertoriale
„Dă-i foială local”. Evenimentul marca Rockit Conference 2021 anunță primii speakeri supersonici!

„Dă-i foială local”. Evenimentul marca Rockit Conference 2021 anunță primii speakeri supersonici!

Profită de oferta de sărbători de la MAIB – credite în condiții preferențiale

Profită de oferta de sărbători de la MAIB – credite în condiții preferențiale

Un produs cosmetic inovator și eficient nu este neapărat scump! Iată doar câteva repere de care să ținem cont

Un produs cosmetic inovator și eficient nu este neapărat scump! Iată doar câteva repere de care să ținem cont

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
  Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Au rămas numai cu „vrutul”. Candidații la funcția de prim-ministru care nu au mai ajuns șefi de guverne (AUDIO)
 • Nicolae Manolov - XOR, investiții din SUA, IT, venituri de 10.000.000 $ anual | Nota de Plată
 • Oameni ca tine| Xenia Muntean: „N-am făcut o școală la Oxford sau la Harvard dar pot să schimb viețiile a mii de oameni” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: „Liubușoara de la Sireți” - poștașa care și-a legat destinul de satul în care s-a născut (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Sentimente neplăcute care indică, de fapt, evoluția ta ca persoană. După furtună,...
 • 34 de medalii de aur, 36 de medalii de argint și nu doar. Ce distincții au adus vinificatorii...
Cele mai populare
 • 1
  Ce spune SPPS despre paza Maiei Sandu, în momentul în care președinta se afla la cumpărături
 • 2
  Maia Sandu, în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Corupția este o problemă de securitate. Țara mea are nevoie de ajutor (VIDEO)
 • 3
  Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID în Moldova, despre dezvoltarea Moldovei prin domeniul TIC (INTERVIU)
 • 4
  Uniunea Europeană comentează decizia CC privind dizolvarea Parlamentului: „S-a creat un drum clar pentru ieșirea din criza instituțională prelungită”
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.