(video) Detalii despre intențiile Purcari în Norvegia: Target de vânzari - 2 mln de dolari

(video) Detalii despre intențiile Purcari în Norvegia: Target de vânzari - 2 mln de dolari

Vinăria Purcari lansează astăzi o campanie media, intitulată “Takk, Norge!” (Mulţumim, Norvegia! - n.ed.), prin care îşi propune să le mulţumească consumatorilor săi din această ţară în limba norvegiană. Eroii spotului sunt chiar cei care produc zilnic vinurile Purcari: ţăranii, muncitorii şi specialiştii de la vinărie. Niciunul dintre ei nu cunoaştea limba norvegiană, autorii spotului apelând la NORLAM, o misiune de experţi norvegieni în Moldova, care au voluntariat să-i ajute pe cei de la Purcari cu traducerile şi pronunţia.

„Le sunt recunoscător tuturor celor care cumpără vinurile Purcari, oriunde în lume. Le-aş spune mulţumesc fiecăruia în parte. Datorită lor am depăşit criza embargourilor ruseşti şi datorită lor Moldova este apreciată ca o ţară producătoare de vinuri. Takk Norge!” spune Victor Bostan, CEO Vinăria Purcari.

Două milioane de dolari în trei ani

Piaţa de importuri de vinuri din Norvegia este a 14-a din lume ca mărime, fiind estimată la circa 500 milioane de dolari anual. „Deşi numără doar cinci milioane de oameni, Norvegia este una dintre cele mai importante pieţe vinicole din lume. Ca valoare era jumatate din piaţa Rusiei la capitolul importuri de vin în 2013. O piaţă strategică pentru diversificarea exporturilor noastre. Targetul nostru este să ajungem la două milioane de dolari vânzări în maximum 3 ani”, comentează pentru Agora, Grigore Meriacre, manager vânzări EMEA la Purcari. Discrepanţa dintre piaţa rusă şi norvegiană ar putea fi mult mai mică acum după devalorizarea semnificativă a rublei faţă de alte valute şi criza economică din această ţară.

0.6% din vinurile consumate în Norvegia sunt din Europa de Est

Deşi este o piaţă mare, nu este una făra provocări. Circa 86% din vinurile consumate sunt din lumea veche (ţări ca Franţa, Italia, Spania etc.) şi doar 12% sunt din lumea nouă (Chile, Argentina, Australia, Africa de Sud etc.). Astfel, conform Organizaţiei Mondiale a Vinului, doar 0.6% din vinurile consumate în Norvegia sunt din Europa de Est, un segment în care concurează şi vinurile din Moldova. De asemenea, spre deosebire de alte pieţe, distribuţia băuturilor cu un conţinut mai mare de 4.75% este monopol de stat în Norvegia.

Vinmonopolet, monopolul care astăzi numără o reţea de 295 de magazine, a fost introdus în 1922 și are scopul de a modera consumul de băuturi alcoolice. Indirect, acesta contribuie la creşterea consumului vinului din contul băuturilor tari. Politica sa constă în impunerea unor taxe mari pentru alcool, dar și stabilirea unor reguli stricte de comercializare. Un alt specific caracteristic pieţei din Norvegia sunt limitările stricte ce ţin de publicitatea produselor alcoolice, lăsând un câmp de manevră restrâns pentru noii producători de vinuri, cu o cunoaştere de brand mai mică, precum Purcari.

“A fost o adevarată provocare sa gândim o campanie pentru aceasta piaţă. Oslo, capitala, e cel mai scump oraş din lume. Salariul mediu în aceasta ţară e de 4,500 euro, net. Adică de peste 20 de ori mai mult decât în Moldova. Ar fi o nebunie sa angajăm vreo agenţie de publicitate de acolo pentru ca ne-ar costa 1,000 de euro doar să le spunem bună ziua”, comentează Meriacre pentru Agora. De aceea, Purcari a mers pe o cale mai puţin ortodoxă, punând accent pe un mesaj sincer, care ar putea fi distribuit prin reţelele de socializare. “Poate va suna stâlcită norvegiana noastră, dar e un mesaj din toata inima şi sper să ajungă la un număr cât mai mare de norvegieni”, adaugă Meriacre.

Ce propune Purcari în rețeaua Vinmonopolet

În rețeaua Vinmonopolet pot fi găsite 6 vinuri Purcari: Negru de Purcari, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Grigio, Pinot Noir și Sauvignon Blanc. Cel mai vândut vin, Cabernet Sauvignon de Purcari, are un preț de raft de 119 krone, echivalentul a circa 270 de lei moldovenești.

Vinurile de Purcari nu au ramas anonime în circuitul de critici vinicoli norvegieni. Astfel, 365wines, un blogger de vin care-şi publică recenziile pe Instagram, descrie Cabernet Sauvignon-ul de Purcari astfel: „Aroma de stejarbine integrată, balansată şi complexă ... fructe roşii şi negre, lemn dulce, cafea şi ciocolată ca arome secundare şi terţiare. Are aceeasi plăcere la gust ca Negru de Purcari, dar mi s-a părut şi mai concentrat. Intensitatea aromei mai înaltă şi cu un postgust lung. 90 de puncte”.

Vinăria Purcari s-a remarcat printr-un număr de campanii media de succes în ultima vreme, destinate pieţelor cheie din exterior. Spotul Manifest Pentru Neschimbare („Glossa”), care a ţintit piaţa din România, a acumulat peste 1,000,000 de vizualizări pe You Tube. Vinul Freedom Blend a devenit un succes comercial în Ucraina fara a investi vreun ban în reclamă. Recenta ştire-glumă de 1 Aprilie despre colaborarea cu NASA, ţintind pieţele externe anglofone - Marea Britanie, SUA, Olanda etc - a contribuit la popularizarea cunoaşterii de brand în aceste ţări. „Bugetul nostru media este unul foarte mic, sub 3% din venituri. Cu un buget atât de mic, luptând contra unor concurenţi străini cu buzunare foarte adânci, nu avem cum să reuşim cu mesaje tradiţionale. Unica noastră şansă e să câştigăm prin inventivitate şi insistenţă. Noi suntem mult mai flamânzi ca ei. Iar economiile pe care le facem, le investim în noi plantări de vie, baricuri, tehnologie performantă, pentru că doar astfel poţi menţine şi creste calitatea. Până la urmă, chiar şi fără promovare, vinurile cele mai bune vor câstiga respectul şi loialitatea consumatorilor”, conclude Victor Bostan, CEO Vinăria Purcari.

Vinăria Purcari, alături de Vinăria Bostavan, Vinaria Bardar şi Crama Ceptura (România), face parte din grupul vinicol Bostavan Wineries. Acționarii grupului sunt fondul american de investiții Horizon Capital, International Finance Corporation (Banca Mondială) și fondatorul grupului, vinificatorul Victor Bostan. Cu circa 1,000 de hectare de viţă de vie şi circa 10 milioane de sticle vândute anual, Bostavan Wineries este cel mai mare jucător vinicol din Moldova.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal