Cel mai mare risc extern care ar putea să afecteze economia Republicii Moldova este diminuarea continuă a exporturilor către principalii parteneri comerciali, Federația Rusă și Ucraina. Evaluarea riscurilor macroeconomice și bugetar-fiscale a fost inclusă în proiectul Legii Bugetului pentru 2015 care a fost aprobată recent de Guvern.
Potrivit acestor prognoze, diminuarea continuă a exporturilor către principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova ar putea fi cauzată de creșterea tensiunilor geopolitice și impunerii embargourilor asupra livrărilor producției agroalimentare.
Un alt risc extern cu o propabilitate înaltă este încetinirea creșterii economice în spațiul european. O probabiliatate medie au riscurile externe- diminuarea remiterilor, presiunile dezinflaţioniste mondiale.
„Aceste riscuri au impact negativ asupra economiei naționale și în rezultat impact negative asupra bugetului, care se va manifesta prin reducerea veniturilor și nerespectarea țintei de deficit bugetar”, se menționează în nota informativă a Legii Bugetului pentru anul 2015.
Pe plan intern, sunt anticipate următoarele riscuri: aprobarea pe parcursul anului a unor modificări în legislația fiscală, riscul valutar, rata dobânzii flotantă, precum și creșterea semnificativă a tarifelor la sursele energetice. În nota Ministerului Finanțelor se menționează că aceste riscuri au o probabilitate medie.
„Aceste ruiscuri au impact negativ asupra realizării și planificării bugetului, care se va exprima în reducerea veniturilor, creșterea costurilor/cheltuielilor bugetare, nerespectarea țintei de deficit, instabilitate bugetară, creșterea datoriei externe și interne”, se mai spune în nota informativă.
Mnisterul Finanțelor propune ca soluții continuarea reformelor structurale, promovarea politicii bugetar fiscale prudente și intervenirea cu un șir de măsuri de redresare în cazul situațiilor de criză.