Patru femei militare povestesc despre propriile experiențe în calitate de pacificatoare militare în cadrul misiunilor ONU

Patru femei militare povestesc despre propriile experiențe în calitate de pacificatoare militare în cadrul misiunilor ONU

Patru femei militare au relatat despre propriile experiențe în calitate de pacificatoare militare în cadrul misiunilor ONU de menținere a păcii în Republica Centrafricană și în Sudanul de Sud. Discuția a avut loc în cadrul conferinței video „Participarea femeilor la consolidarea păcii: perspectiva pacificatoarelor militare”, organizată cu suportul UN Women Moldova, scrie moldova.unwomen.org.

Istoria Iuliei Madan

Iulia Madan îndeplinește serviciul militar începând cu anul 2001, deținând pe parcurs mai multe funcții. Ultima funcție pe care a îndeplinit-o Iulia este în sectorul cooperării internaționale. Ea a participat de două ori la misiunile de menținere a păcii „MINUSCA” în Republica Centrafricana, în perioada anilor 2014-2016 și 2018-2020.

„Odată ajunsă la finele primului mandat, am avut un scop bine determinat și anume - de a reveni înapoi și de a monitoriza personal procesul de restabilire a păcii în acea zonă de conflict și, spre marele meu noroc, peste doi ani am revenit pe continentul african în cadrul aceleiași misiuni, în Republica Centrafricana. Am revenit cu un bagaj de experiență mult mai bogat, obținut pe durata primului mandat. Eram mult mai încrezută în forțele proprii și, totodată, entuziasmată de noile provocări. Am avut ocazia să activez în echipe cu adevărați profesioniști și profesioniste care aveau o bogată experiență în acest domeniu. Astfel, mi-am dezvoltat enorm abilitățile profesionale” – povestește Iulia.

„Cu părere de rău, cel mai frecvent victimele unui conflict devin persoane vulnerabile care nu-și pot asigura securitatea pe cont propriu – mă refer în special la femei și copii. Dacă vorbim despre eficacitatea detașării unei femei militare în operațiuni de menținere a păcii și în activități de colectare a informației în teren, prin interacțiunea cu populația locală din zona de conflict, prezența acesteia într-o echipă de observatori și observatoare este mai mult decât necesară și importantă. Desigur, am în vedere și întreprinderea tuturor măsurilor de protecție, prevenție și reabilitare. Mai mult decât atât, suntem un exemplu pentru cei care trebuie să privească lucrurile dincolo de limitele stabilite de către o societatea dominată de violență, precum și un stimul pentru femeile care se află în aceste zone de conflict.” Acum Iulia îşi continuă serviciul militar în localitatea de baştină, în cadrul Armatei Naţionale, dar, cu siguranţă, experienţa pe care a obţinut-o în cele două misiuni este de neînlocuit.

Istoria Elenei Milcenco

Elena Milcenco a avut oportunitatea să participe, în perioada noiembrie 2017 – februarie 2019, în cadrul Misiunii Me Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Centrafricană (MINUSCA). De asemenea, Elena a avut ocazia să deţină nu doar funcția de observatoare militară, dar şi de consilieră gender (Gender Adviser).

„Eu am ajuns în această misiune cu gândul că voi fi observatoare militară, însă odată ce consilierul pe acțiuni de protecție a studiat CV-ul meu și a înțeles că eu am trecut și un curs de consiliere gender, a considerat că timp de șapte luni voi activa în calitate de consilieră gender. Această funcție presupune colectarea informației de securitate și de analiză în funcție de riscuri și pericole la care se supun sau care prezintă diferite categorii de gender (ex. băieți tineri, fete virgine, bărbați de vârstă medie etc.), evaluarea potențialelor riscuri care pot dăuna misiunii sau populației locale și identificarea metodelor eficiente de executare a mandatului misiunii, ținând cont de riscurile și pericole mai sus-menționate.

De exemplu, în diferite regiuni, băieții cu vârsta cuprinsă între 8-13 ani, ai căror parinți au fost uciși în cadrul conflictului din anul 2014, au fost înrolați în grupările paramilitare și au fost antrenați  ca soldați. Cel mai tânăr băiat soldat pe care l-am întâlnit eu avea opt ani, cu el am lucrat mult în scopul de a-i schimba viziunea și pentru a-l scoate din acea unitate paramilitară în care a fost înrolat.

În alte regiuni am depistat că fetele virgine sunt de asemenea expuse riscului din motiv că până la acțiunile armate de amploare, acestea erau vândute de către proprii părinți la subdiviziunile paramilitare. Pentru acea societate era un lucru tradițional și normal. Depistând acest fenomen noi, de fapt, am atins două scopuri care țin și de securitatea internă a misiunii, dar și de securitatea populației și executarea mandatului de protecție a populației civile.

S-au depus multe eforturi și în combaterea fenomenului de violență sexuală. Pentru aceasta, am fost nevoită să trec cursuri specializate în timp ce eram în misiune” – povestește Elena despre experiențele trăite în misiunea de menținere a păcii.

Drept o continuare a gândurilor expuse de Iulia MADAN despre importanța detașării femeilor în misiunile de menținere a păcii, Elena a făcut referire la un caz care implica un bărbat, victimă a violenței sexuale, folosite ca armă de război. Acesta a refuzat să discute cu bărbați militari și a menționat că va oferi declarații doar unei persoane de gen feminin și neapărat ca aceasta să fie din afara Africii. „Deci, sunt cazuri în care însăși populația locală solicită să colaboreze cu femei din partea misiunii” – concluzionează Elena.

„Vreau să le comunic colegelor să nu le fie frică de misiuni de menținere a păcii, deoarece suntem extraordinare. Nimic din ceea prin ce am trecut eu nu a fost într-atât de complicat, încât să refuzi o astfel de oportunitate. Eu vă încurajez să vă implicați activ pentru că noi avem ce oferi lumii, noi avem ce oferi misiunilor.”

Alte două femei militare ne-au relatat despre experiențele lor în cadrul misiunii ONU din Sudanul de Sud (UNMISS), una din primele cinci cele mai periculoase țări din lume, în special pentru femei, încât în acea zonă este practicată și mutilarea genitală. Este o țară aflată într-un război continuu, cu cea mai proastă situație umanitară din lume.

Natalia Lefter, pacificatoare militară. Poză din cadrul misiunilor ONU, arhivă personală.

Istoria Nataliei Lefter

Natalia Lefter face parte din Armata Națională de mai mult de 11 ani și a obținut doctoratul în științe pedagogice, fiind și conferențiară universitară, maestră a sportului judo și sambo. Natalia a revenit acasă de aproape un an și jumătate, continuând serviciul militar în cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale și fiind profund marcată de experienţa trăită în calitate de pacificatoare.

„Visul meu era sa ajung într-o misiune sub egida ONU pentru ca să mă simt utilă, să fiu o femeie militară mândră că am putut contribui cu experiența mea la menținerea păcii în lume, însă toată lumea îmi spunea: „Natalia, tu ești specialistă în pregatire fizică, nu ai șanse”, dar eu am mers înainte studiind toate aspectele teoretice și practice pentru a fi înrolată în misiunea dată. Șanse sunt mereu dacă crezi în tine.

Indiferent că ești femeie militară sau bărbat militar, avem aceleași responsabilități atât în misiuni, cât și acasă. Uneori, femeii militare îi revin și mai multe sarcini. Pe parcursul patrulării am interacționat cu mai multe femei: mame, adolescente, copile, și toate aveau nevoie de comunicare și de susținere de la o femeie puternică moral și fizic. Femeile au nevoie de un model care să poată să le ofere încrederea că fiecare persoană, indiferent de statutul acesteia, de culoare, etnie, rasă sau religie – poate să devină la fel de puternică.”– povestește ea.

Natalia susține că „Dacă vrei să ai bune reușite în misiune, trebuie să fii puternică, să fii independentă și să te lași ghidată de forța interioară care te va ajuta să depășești orice obstacol și dificultate. Nu te mulțumi niciodată cu puținul pe care-l ai, fii ambițioasă, fii puternică, autodepășește-te și acceptă provocările vieții”.

Tatiana Sîrghi, pacificatoare militară. Poză din cadrul misiunilor ONU, arhivă personală.

Istoria Tatianei Sîrghi

Tatiana Sîrghi, care a revenit cu cinci luni în urmă din Sudanul de Sud, unde a activat în calitate de observatoare militară: „Activez în forțele armate din primăvara anului 2010. Pe parcursul acestor 10 ani, am avut posibilitatea de a înțelege ce reprezintă o femeie militară. Aici lucrurile vin de la sine, progresele noastre sunt succesele noastre. Îndemn colegele mele să aplice pentru o misiune militară  pentru că le așteaptă în față o carieră frumoasă. Am încercat să le povestesc și copiilor mei despre această experiență ca să înțeleagă că sunt cei mai norocoși copii de pe fața pământului pentru că suntem într-o zonă fără conflicte deschise și că au tot ce le trebuie pentru o viață fericită – au posibilitatea să învețe și să se bucure de un viitor minunat” – a împărtășit Tatiana.

În anul 2020 este marcată cea de a 20-a aniversare a Rezoluţiei 1.325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea. Rezoluția a reafirmat importanța participării egale și a implicării depline a femeilor în procesul de menținere și promovare a păcii și securității. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Compensații: Cetățenii vor fi anunțați despre categoria de vulnerabilitate energetică atribuită treptat

Compensații: Cetățenii vor fi anunțați despre categoria de vulnerabilitate energetică atribuită treptat

LIVE TEXT. 28.11.2022. Conferința Reforma Administrației Publice: Provocări și perspective

LIVE TEXT. 28.11.2022. Conferința Reforma Administrației Publice: Provocări și perspective

Hackathon pentru Incluziune și Accesibilitate în Moldova. Între 2 și 4 decembrie creează soluții inovative împreună cu organizatorii evenimentului

Hackathon pentru Incluziune și Accesibilitate în Moldova. Între 2 și 4 decembrie creează soluții inovative împreună cu organizatorii evenimentului

Advertoriale
Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

Planifici o călătorie cu microbuzul sau autocarul? Află care a fost evoluția prețului la biletele cu autocarul în acest an

Planifici o călătorie cu microbuzul sau autocarul? Află care a fost evoluția prețului la biletele cu autocarul în acest an

Au sau nu nevoie ONG-urile de Contabilitate?! Află ce includ serviciile contabile pentru ONG-uri oferite de DAD Accountant

Au sau nu nevoie ONG-urile de Contabilitate?! Află ce includ serviciile contabile pentru ONG-uri oferite de DAD Accountant

EMISIUNI
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
  Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
Cele mai populare
 • 1
  Ministrul eston al apărării: Rusia nu a fost slăbită în mod grav de război până în prezent
 • 2
  Poliția anunță că pe 28 noiembrie va avea loc un nou protest în fața Procuraturii Generale
 • 3
  Compania ucraineană Energoatom afirmă că rușii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie
 • 4
  Preţul petrolului s-a prăbuşit peste noapte și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.