Parlamentul dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu (LIVE)

Parlamentul dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu (LIVE)
poză simbol, sursa: parlament.md


Deputații s-au întrunit în ședință plenară pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Premierul a venit la Parlament pentru a prezenta raportul Executivului, dar și pentru a răspunde la întrebările parlamentarilor.

UPDATE 18:15 „Este clară discuția și jocul. Toate sunt legate de alegerile prezidențiale. Este o mândrie să fii într-un partidi și să ai posibilitatea să lucrezi cu multe guverne. Guvernul actual are nenorocul să activeze într-o perioadă unicală pentru toată lumea. Numai a venit și a început această nenorocită pandemie. Eu mă uit la voi și mă gândeam - da cu cine o să guvernăm noi după alegeri? Voi spuneți socialiștii sunt răi, da voi sunteți mai buni? Guvernul ăsta a luat măsuri drastice. Opoziția spunea: hai să aducem oamenii acasă, de ce scoatem aramata. Eu cred că trebuie să fim corecți atunci când este vorba de Guvern. Sunt convins că nevotarea acestei moțiuni este salvarea PAS și Platformei DA. Sunt convins că dacă această moțiune trece, noi până în octombrie nu o să avem Guvern. Cine o să voteze? Antagonismele acestea parlamentare care sunt aici o să dea un Guvern tehnocrat?”, a întrebat retoric Dumitru Diacov.

UPDATE 17:50 „Când am votat Guvernul dvs, am avut încredere. Din păcate, v-ați pomenit într-o plasă a unui candidat la alegerile prezidențiale. Ați devenit vioara cea mai importantă din această luptă cu orice preț pentru un singur fotoliu. Am încercat să înțeleg rațiunea care a fost pusă azi în raportul dvs. Am avut impresia că cetățenii noștri sunt oameni foarte bogați, probleme nu sunt și guvernarea nu înțelege ce pretenții pot avea oamenii la ei”, a menționat deputatul Pro Moldova Vladimir Cebotari.

UPDATE 17:37 Deputatul PAS Lilian Carp a spus că „acest Guvern este staff-ul electoral al lui Igor Dodon”.

Este mai ușor să târîi pe jos veteranii de război, decât să încerci să rezolvi problema transnistreană. A fost doar mica reformă a justiției, în urma căreia ne-am trezit cu Platon la libertate, cu băieții care au ucis un tânăr în bătaie – eliberați. Mi-e teamă să mă gândesc ce va fi cu marea reformă a justiției. La politica externă. Să nu ai cu vecinii tăi o relație cât de cât bună, asta trebuie să poți. Să-l întâlnești sub pod, trebuie să fii și ticălos. În condițiile în care pensionarii și familiile vulnerabile nu au bani de o pâine, noi nici nu îi primim în magazin fără o mască. Plecați și o să vedeți că suntem mai responsabili decât voi”, a declarat acesta.

UPDATE: 17:20 După sesiunea de întrebări-răspunsuri, urmează luările de cuvânt. Primul a ieșit la tribuna centrală președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari.

„Măcar azi să nu apelăm la refrenul potrivit căruia Guvernul a plătit pensiile și salariile. Nu e o faptă eroică, e o obligațiune a oricărui Executiv. Avem cifră enormă de lucrători medicali infectați, decedați, care în prima lună nici nu au avut medicamentele de protecție. Guvernul a provocat și a stimulat șomajul, businessul mic și mijlociu a rămas de izbeliște. Este blocată cu rea-credință reeșalonarea datoriilor. Politica externă echilibrată s-a rezemat la faptul că Dodon se odihnea atât în Europa, cât și în Federația Rusă. Guvernul Chicu lucrează, însă lucrează pentru un singur cetățean. Îi satisface orice capriciu lui Igor Dodon”, a spus deputatul.

UPDATE 16:01 Premierul și-a finalizat raportul. În timp ce deputații PDM și PSRM au aplaudat, cei din opoziție au huiduit și au scandat „Rușine!”.

„Analizând textul moțiunii de cenzură, argumentele aduse, fie autorii nu prea înțeleg ce au scris, fie au scris cu intenții nu prea bune, în speranța că moțiunea nu va trece. Autorii nu își doresc preluarea responsabilităților, au alte scopuri”, a declarat Ion Chicu.  

„La momentul actual, indicatorii macroeconomici sunt la un nivel satisfăcător, rezervele naționale sunt la un nivel record, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 0,9%. În primele două luni, veniturile bugetului de stat le-au depășit cu 26% pe cele din primele luni ale anului 2019. Asta numim noi eliminarea de scheme, dar nu declarații ieftine”, a adăugat premierul.

UPDATE 15:09 Premierul a fost întrerupt, din nou. De această dată, s-a cerut accesul presei în sala plenului. Unii deputați și jurnaliști au fost bruscați de ofițerii SPPS.

UPDATE 15:00 În timpul discursului, premierul a ținut să-și compare activitatea cu cea a Guvernului Sandu. A acuzat precedentul Executiv că nu a îndeplinit vreo condiție pentru acordarea asistenței macrofinanciare, că a negociat cu FMI un acord în detrimentul economiei naționale. De asemenea, premierul a declarat că a implementat de șase ori mai multe acțiuni din Acordul de Asociere UE-RM.

Ion Chicu a mai subliniat că Executivul pe care-l conduce a reușit să atragă asistență financiară de 4,8 miliarde de lei, iar Guvernul Sandu – 2,1 miliarde de lei.

UPDATE 15:02 Mai multe persoane protestează în fața clădirii Legislativului.

UPDATE 14:38 Prim-ministrul a fost huiduit de opoziția parlamentară, după ce și-a început raportul prin critici aduse Guvernului Sandu. Pentru a evita o încăierare, s-a dispus o pauză. 

UPDATE 14:22 Deputatele PP Șor Violeta Ivanov și Marina Tauber au venit, totuși, la ședința Parlamentului.

„Fracțiunea noastră a venit la ședință. Suntem gata să fim prezenți, dar nu ne dați posibilitatea să fim prezenți toți deputații. Dacă considerați că ședința de azi poate să fie continuată, eu cred că împreună trebuie să solicităm prezența dlor Vitiuc și Himici. Dvs ați spus că joi o să fie ședința”, a declarat Marina Tauber.

„Biroul permanent s-a convocat în ședință și a luat decizia de a convoca ședința azi. Deputații infectați trebuie să stea în izolare și să se trateze. Noi le dorim sănătate. Ceilalți membri ai fracțiunii care nu sunt suspecți, nimeni nu le interzice să vină la ședință”, a spus președinta Legislativului, Zinaida Greceanîi.

Știrea inițială: Menționăm că la fața locului au fost aduși mai mulți carabinieri.

Pentru demiterea Guvernului, este nevoie de cel puțin 51 de voturi. La ședință sunt prezenți 93 de deputați.

Vezi și: Moțiunea de cenzură: Îți spunem, de la A la Z, ce semnifică votul de neîncredere

Deputații Partidului Șor, care au anunțat că vor susține moțiunea, nu au fost lăsați să participe la ședință, după ce Igor Himici și Vladimir Vitiuc au fost confirmați cu noul coronavirus. Parlamentarii din fracțiunea PP Șor au fost anunțați că pot veni la Legislativ doar dacă prezintă testele negative la COVID-19.

Amintim că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu a fost depusă pe 16 iulie, la inițiativa Partidului Platforma DA. Actul a mai fost semnat de PAS și de deputatul neafiliat Octavian Țîcu.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Zeci de carabinieri, aduși la Parlament înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură (FOTO, VIDEO)

Zeci de carabinieri, aduși la Parlament înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură (FOTO, VIDEO)

Deputații Platformei DA vor participa la ședința Parlamentului: „Vom lupta ca această moțiune să treacă”

Deputații Platformei DA vor participa la ședința Parlamentului: „Vom lupta ca această moțiune să treacă”

Deputații PP Șor pot veni la Parlament doar cu prezentarea testelor negative la COVID-19. Reacție: „Abuz vădit, cu substrat politic”

Deputații PP Șor pot veni la Parlament doar cu prezentarea testelor negative la COVID-19. Reacție: „Abuz vădit, cu substrat politic”

Cum au fost surprinși Vitiuc și Himici, deputații infectați cu COVID-19, la ultima ședință a Parlamentului

Cum au fost surprinși Vitiuc și Himici, deputații infectați cu COVID-19, la ultima ședință a Parlamentului

Deputații Pro Moldova vor participa la ședința Parlamentului, deși Candu spune că Legislativul urma să intre în carantină

Deputații Pro Moldova vor participa la ședința Parlamentului, deși Candu spune că Legislativul urma să intre în carantină

Cu lovituri în mese în semn de nemulțumire pentru microfonul stins: Slusari prezintă în plen moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu (FOCUS)

Cu lovituri în mese în semn de nemulțumire pentru microfonul stins: Slusari prezintă în plen moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu (FOCUS)

Advertoriale
Avantajele cardului Routex de la Petrom pentru companiile din Moldova

Avantajele cardului Routex de la Petrom pentru companiile din Moldova

Au învățat activismul, implicându-se. Povestea a trei lideri comunitari și cum reușesc să-și motiveze semenii (FOTO)

Au învățat activismul, implicându-se. Povestea a trei lideri comunitari și cum reușesc să-și motiveze semenii (FOTO)

Stai acasă și vezi online filme de Cannes, Veneţia şi Oscar, în cadrul Zilelor Filmului Românesc

Stai acasă și vezi online filme de Cannes, Veneţia şi Oscar, în cadrul Zilelor Filmului Românesc

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
  Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
 • Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Magia imunității parlamentare - iată nu-i, dar totuși este. De ce deputații lipsiți de ea oricum rămân imuni la alte dosare (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Hai să ne lansăm în drum! De unde s-au „catapultat” în campanie candidații și cât de reale le sunt promisiunile
 • Oameni ca tine: Cristian Serdeșniuc, tânărul profesor care și-a legat destinul, visele și viitorul de școala din sat (FOTO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • „Teroare existențială” – Mama dragonilor a sărit cu parașuta la cea de-a 34-a...
 • Ești mai mult tristă decât fericită? Exercițiu practic de la Sanda Diviricean, ca să...
Cele mai populare
 • 1
  Slusari: „Dodon a bătut palma cu Șor în vederea creării unei majorității neoficiale în Parlament”
 • 2
  Prognoza meteo pentru acest weekend: Ce surprize ne pregătește sfârșit de octombrie
 • 3
  Și-a cumpărat un Opel înmatriculat în Lituania cu acte expirate și îl folosea nestingherit. Acum bărbatul e cercetat de poliție
 • 4
  Valul doi de coronavirus împinge Europa în carantină. Sunt introduse restricții dure în tot mai multe țări
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.