Republica Moldova ar putea rata peste două miliarde de lei sau 116 milioane de dolari, dacă nu va semna în acest an un acord cu Fondul Monetar Internațional. „Încheierea unui program de colaborare cu FMI, are o importanță majoră pentru asigurarea durabilității bugetului, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu”, menționează Ministerul Finanțelor în nota informativă a proiectului privind Legea Bugetului pentru anul 2015.
Totuși, Ministerul Finanțelor subliniază că lipsa unui astfel de program ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern, suma căruia, în proiectul bugetului de stat, este de circa 2,23 miliarde de lei (echivalentul a circa 116 miloane de dolari SUA, dintre care granturi - 896,8 miloane de lei lei (echivalentul a 46,5 miloane de dolari SUA) și împrumuturi - 1,3 miliarde de lei (echivalentul a 69,5 miloane de dolari SUA).
„Totodată, în ceea ce privește obținerea suportului bugetar extern, este necesar de menționat riscul intern - în cazul când autoritățile publice nu vor realiza măsurile de politici prevăzute în matricele de politici pe fiecare program de suport bugetar în parte, suportul respectiv va fi redus”, se mai menționează în nota Ministerului Finanțelor.
Guvernul vrea să iniţieze negocierile unui nou program de cooperare cu FMI
Săptămâna trecută, premierul Chiril Gaburici i-a înmânat noului şef al misiunii FMI în Moldova, Ivanna Vladkova-Hollar, scrisoarea adresată Directorului Departamentului European al FMI, Poul Thomsen, în care este exprimată intenţia Guvernului de la Chişinău de a iniţia negocierile pe marginea unui nou program de colaborare cu FMI.
„În scopul consolidării stabilităţii macroeconomice, continuării reformelor structurale şi diminuării impactului negativ al factorilor externi asupra dezvoltării economice a ţării, solicităm respectuos iniţierea negocierilor unui nou program de asistenţă şi lansăm invitaţia misiunii FMI să efectueze, în viitorul apropiat, o vizită la Chişinău, pentru a discuta noul program”, se menţionează în scrisoare.
Chiril Gaburici a subliniat importanţa intensificării cooperării bilaterale şi a exprimat interesul autorităţilor moldoveneşti pentru o colaborare eficientă cu partenerii externi, inclusiv cu experţii FMI, în vederea accelerării reformelor menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor din Republica Moldova.
La rândul său, Ivanna Vladkova-Hollar a menţionat că discuţiile purtate cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei şi altor instituţii, au fost utile. Potrivit oficialului FMI, urmează o analiză şi stabilire a priorităţilor pentru activitatea de mai departe a misiunii. Ivanna Vladkova-Hollar şi-a exprimat convingerea că dialogul dintre FMI şi Republica Moldova va fi în continuare unul deschis, constructiv şi eficient.
Ce cred unii experți
Economistul de la Centrul analitic Expert Grup de la Chişinău, Iurie Morcotîlo, consideră că autoritățile de la Chișinău nu vor semna nici în acest an un acord cu FMI.
„Până în trimestrul trei nu va veni o delegație FMI, iar venirea unei delegații la Chișinău nu înseamnă că Guvernul va accepta acele condiții propuse de FMI pentru semnarea unui astfel de acord de către Republica Moldova. De obicei, FMI vine cu condiții destul de dure și anume optimzarea cheltuielilor bugetare, restricții privind creșterea salariilor și pensiilor, modificarea unor legi fiscal, mărirea unor tarife. Cu tarifele putem spune că stăm destul de bine, dpentru că Guvernul a acceptat acest lucru, însă în ceea ce privește salariile și pensiile, aici vor fi multe discuții”, a declarat economistul în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
Totodată, el a menționat că misiunea FMI ar putea cere și date concrete privind cifrele și mecanismele de finanțare, precum și un plan de acțiuni din partea Guvernului cum să redreseze situația în sectorul financiar-bancar.
„Practic, fără prezentarea unor informații detaliate, negocierile vor fi blocate între FMI și Republica Moldova. Teoretic, noi putem să existăm fără banii FMI, luând în considerație că anul 2014 a fost destul de bun, am avut și o creștere economică, remitențele cât de cât au crescut, datoria de stat era la un nivel destul de normal și nu erau probleme cu băncile. În cazul anului 2015, avem probleme grave în sectorul bancar, datorii mai mari, o temperare economică, descreșterea remitențelor. Astfel, Guvernul fără o asistență externă din partea donatorilor, în special al FMI, se va descurca destul de greu pentru a acoperi gaura din buget”, a mai spus Iurie Morcotîlo.
Republica Moldova nu mai are acord cu FMI din anul 2013. În acest an, potrivit proiectului Legii Bugetului de Stat, se prevăd venituri totale în sumă de 30,3 miliarde lei, cheltuieli - 34,3 miliarde lei și un deficit bugetar de 3,9 miliarde lei.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
