Cum s-a schimbat viața copiilor în pandemie? Psiholog: Adolescenții trec prin depresie și panică

Cum s-a schimbat viața copiilor în pandemie? Psiholog: Adolescenții trec prin depresie și panică
Foto: zdg.md


A fost un an școlar cu multe provocări pentru copii. Mai mult de două luni de lecții online, pentru cei care au avut acces la tehnologii. Dar nu despre asta vorbim acum, ci cum le-a fost afectată sănătatea, statul mai mult în casă, mișcarea puțină și orele petrecute pe scaun în fața calculatorului. Criza creată și restricţiile impuse de autorităţi în contextul epidemiei COVID-19 au remodelat legăturile dintre copii și părinţi, dintre bunici și nepoţi. Vizitele pe fugă, mesele care reuneau familia, îmbrăţișările și ascultatul poveștilor pe genunchii bunicilor au devenit, peste noapte, imposibile. Cunoscutul psiholog Mohammadifard Gholamali dă un semn de alarmă și spune că odată cu începerea pandemiei numărul solicitărilor la specialiști s-a dublat. De cele mai dese ori, adolescenți trec prin depresie și panică. Greutăți au întâmpinat și adulții care se plâng de probleme în cuplu.   

Pandemia a afectat nu doar copiii, dar și maturii

Solicitările la psiholog sunt din ce în ce mai multe și cu probleme foarte severe, spune specialistul.

„Majoritatea se adresează cu probleme în cuplu. În această perioadă s-au adunat mai mulți factori de stres decât este capabil cuplul să gestioneze, astfel relaţia ajunge să manifeste dezechilibru. De cealaltă parte, adolescenții trec prin depresie și panică. Copii au coșmaruri în somn. Dacă nu se vor întreprinde unele măsuri, atunci bolile psihice se vor amplifica. Solicitările acum sunt mult mai mari. Depresia și panica sunt principalii factori care au influențat negativ oamenii în timpul pandemiei”, afirmă Mohammadifard Gholamali.

Socializare - cel mai important factor

Oricât de ușor oamenii s-ar adapta la situaţii noi, unii au fost puternic afectați de separarea de cei dragi, de șomajul și problemele financiare. Psihologul spune că lipsa de comunicarea cu cei din jur amplifică și mai mult starea de incertitudine, iar asta, în scurt timp ar putea crea efecte negative. 

„Socializarea este un factor extrem de important pentru fiecare, atât în copilărie, adolescență și maturitate. Capacitatea de a interacționa cu ceilalți este, din punct de vedere psihologic, o valoare inestimabilă. Așa-zisul fundament al fiecăruia se „construiește” din copilărie. Din acest motiv avem cel mai mult nevoia de a interacționa în mod direct cu oamenii din jurul nostru. Copii care sunt lipsiți de aceste valori extrem de importante, vor întâmpina greutăți atunci când vor ajunge în perioada de adolescență. Mai exact, acestora le va fi complicat să-și găsească noi prieteni sau să se adapteze la un job nou, cu noi provocări”, specifică psihologul.

„Pandemia ce a făcut? A venit și „a tăiat hrana” multor oameni, a încetat dezvoltarea psihologică și a inteligenței emoționale la copii. Acesta fiind efectul nefast al pandemiei”

Mohammadifard Gholamali
 

Rolul părinților și a autorităților

„Părinții ar trebui să caute noi soluții pentru copii lor. Minimul care îl pot face părinții este să le creeze copiilor o atmosferă unde aceștia își pot dezvolta inteligența emoțională. Însă, sigur nu lăsăm totul doar pe umerii maturilor. În aceste momente, mai mult ca niciodată ar trebui să se implice și autoritățile. Ei ar trebui să le vină în ajutor tuturor părinților care acum sunt în dificultatea. Această pandemie poate dura jumătate de an sau un an, nu contează. Acum, cel mai important este ca responsabilii să acționeze. Relația cu ceilalți nu o poți face doar online. De aceea, școlile ar trebui să facă un program special. De exemplu, o clasă să fie împărțită în cinci sau șase grupe. Adolescenții au nevoie de o altă abordare, mult mai complicată. Pandemia, cu părere de rău, i-a adus pe adolescenți mai mult într-un spațiu virtual, ceea ce în viitor se vor „ciocni” cu urmări foarte grave”, menționează Gholamali.

Ieșirea din pandemie - o provocare atât pentru copii, cât și pentru adulți

„Aici o să fie o mare problemă. După pandemie, majoritatea vor avea tulburări de sănătate mintală. Și asta nu este o glumă. Acum nu înțelegem ce se petrece, doar că mai târziu o să ne fie foarte complicat. O să simțim pe pielea noastră toate efectele psihologice”, a precizat Mohammadifard Gholamali. 

Recomandări

În ultimele trei luni copii au făcut școală online așa că au stat cu ochii în calculator mai multe ore pe zi. În acest sens, specialistul recomandă evitarea acestui gen de activitatea, întrucât ar putea afecta sistemul nervos. La rândul lor, părinții sunt îndemnați să lupte pentru drepturile copiilor. 

„Părinților le recomand șă-și ceară drepturile de la autorități. Să ceară guvernanților rezolvarea problemelor, soluții. În cazul în care nu se întreprinde nicio măsură, atunci oamenii o să aibă de suferit psihologic. Iar adolescenților le recomandă să nu petreacă mai mult de o oră în fața calculatorului. Le recomand maturilor să găsească ocupații copiilor, atâta timp cât aceștia sunt în vacanță. Sub nicio formă să stea singuri”, a punctat psihologul. 

Toate grădinițele și școlile din țară au fost închise începând cu 11 martie.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

Advertoriale
Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
  LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
 • De la 11, discutăm LIVE cu vicepreședinta P. Șor Marina Tauber
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
 • De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
Cele mai populare
 • 1
  Imagini în care Usatîi și Jizdan trag din Kalashnikov, publicate de un membru PPDA (VIDEO)
 • 2
  Up grup al Partidului „Democrația Acasă” îl acuză pe Vasile Costiuc că i-a trădat și s-a autoproclamat liderul formațiunii fără să organizeze un Congres
 • 3
  Discuția cu Grigoriu, înregistrată de Platon: „Sunteți o mincinoasă și ați făcut o muncă inutilă”. Deputata: „Adresați-vă la alte organe, nu la comisia de anchetă” (AUDIO)
 • 4
  Președinta comisiei „Laundromat” spune că Veaceslav Platon ar fi telefonat-o și ar fi încercat să o intimideze. Omul de afaceri promite să publice discuția
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.