Astăzi se împlinesc 28 de ani de la încheierea acordului de încetare a focului de pe Nistru. În acest sens, deputatul Platformei DA Chiril Moțpan a venit cu un șir de sugestii pentru soluționarea conflictului transnistrean. Moțpan susține că autoritățile de la Chișinău ar trebui să inițieze negocierile unui nou acord cu Federația Rusă, întrucât cel semnat anterior nu mai corespunde realității.
Totodată, deputatul sugerează consolidarea structurilor de forță, eliminarea posturilor de grăniceri, schimbarea statutului reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE, monitorizarea situației în zona de securitate de către o misiune de evaluare internațională.
„Conflictele din regiune au demonstrat că atât Comisia Unificată de Control, cât și comandamentul militar s-au dovedit a fi incapabile să aplice mijloacele și metodele disponibile pentru a proteja cetățenii și instituțiile de drepturile încălcate ale lor, precum și să asigure ordinea de drept de securitate. Forțele pacificatoare s-au limitat la funcția de statiști, contribuind la consolidarea regimului separatist”, a declarat Chiril Moțpan.
Amintim că războiul de pe Nistru s-a încheiat pe data de 21 iulie 1992 atunci când președintele Federației Ruse, Boris Elțin, şi al Republicii Moldova, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.
Potrivit unor date estimative, în timpul conflictului au murit aproape 300 de combatanţi moldoveni, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 din partea stângă a Nistrului.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Podul care leagă orașele Râbnița și Rezina, blocat de mai mulți locuitori din regiunea transnistreană

În regiunea transnistreană, anul trecut, rata deținuților depășea de cinci ori media europeană (INFOGRAFIC)

Siberia înregistrează anomalii termice. Cercetătorii: Regiunea arctică se încălzeşte de două ori mai repede decât restul Terrei

Studenții pasionați de IT și originari din regiunea Bălți vor putea primi burse în proiectul Tekwill

Alți șapte medici, originari din regiunea transnistreană, vor primi cazare în localitățile de pe malul drept
