
O altfel de admitere: Fără rânduri imense, dar cu înscrieri online. Ofertele universităților pentru studiile de licență (CARDURI)
O altfel de admitere la universități, în acest an, pentru proaspeții absolvenți de liceu. Dacă anii precedenți se formau cozi care durau ore în șir la intrarea instituțiilor de învățământ superior, în acest an, în contextul pandemiei, procesul de admitere va avea loc în regim online. Așadar, îți prezentăm universitățile de stat din Republica Moldova, oferta lor educațională pentru licență, taxele, dar și platformele unde te poți înscrie pentru studii.
・
Universitatea de Stat
Universitatea de Stat din Moldova are 11 facultăți. De la Drept, Istorie, Filosofie și Psihologie, până la Chimie, Fizică și Economie. Pe toate le poți vedea în graficul de mai jos. Pentru un an de studii cu frecvență la zi, studenții vor fi nevoiți să scoată din buzunar de la 5.000 până la 10.500 de lei.
Taxele pentru fiecare specializare în parte le poți vedea aici. De menționat este faptul că perioada de admitere începe la 27 iulie, iar dosarul îl poți depune aici.

Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”
Cei care vor să urmeze studiile de licență la Universitatea „Ion Creangă” urmează să plătească de la 4.400 de lei până la 6.000 de lei, în funcție de facultatea pe care o vor alege. Cea mai „ieftină” specialitate este limba și literatura română din cadrul facultății de istorie și filosofie, iar cea mai „scumpă” - limbi și literaturi străine. Instituția are cinci facultăți, iar taxele pentru fiecare în parte le poți vedea aici.
Aici poți accesa formularul de înscriere la concursul de admitere.
Universitatea Agrară
Universitatea Agrară are șase facultăți și 25 de specialități pentru studiile de licență. Costul cursurilor variază între 4.500 și 7.300 de lei. Cel mai „ieftin” fiind programul biotehnologiilor agricole, iar cel mai „scump” - dreptul.
Concursul de admitere desfășoară începând cu nouă iulie. Cei care nu au reuit să-și depună actele, o pot face în turul doi care durează în perioada 19-26 iulie.
Aici poți vedea prețul fiecărei specialități.
Documentele trebuie depuse online, iar formularul poate fi accesat aici.

Universitatea de Educație Fizică și Sport
Studenții pot alege patru specialități diferite. Mai exact, este vorba despre Pedagogie, Sport, Kinetoterapie și protecție, Pază și securitate. Admiterea începe din 27 iulie curent, iar taxele de studii cu frecvența la zi încep de la 4.700 de lei și ajung până la 8.200 de lei.
Universitatea de Educație Fizică și Sport, de asemenea, organizează concursul de admitere online.
Academia „Ștefan cel Mare”
Academia „Ștefan cel Mare” oferă studii în domeniul dreptului, dar și în cel al securității civile și ordinii publice. Pentru persoanele care vor urma studiile la zi, prețul contractului va fi de 9.000 de lei. În același timp, studiile costă 5.500 de lei pentru studenții de la frecvență redusă.
Mai multe detalii despre procesul de admitere la Academie, vezi pe pagina oficială a instituției.
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
Cei care aleg să își facă studiile superioare la Universitatea din Bălți pot aplica la Litere, Științe reale, Economice și ale mediului, Științe ale educației, Psihologie și arte sau la Drept și științe sociale. Costul studiilor variază între 5.500 de lei și 8.400 de lei, în cazul studenților care aleg să își facă studiile cu frecvența la zi.
Aici poți vedea lista tuturor specialităților, dar și a tarifelor pentru ele.

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul
Universitatea din Cahul dă start concursului de admitere, ca majortatea instituțiilor de învățământ superior, la 27 iulie curent. Viitori studenți urmează să plătească între 7.000 și 7.500 de lei pentru un an de studii, în funcție de facultatea aleasă. Înregistrarea se va face și aici online. Pentru mai multe detalii te îndemnăm să vizitezi site-ul instituței.

Academia de Studii Economice
Business, Marketing, Economie sau Drept. Sunt doar câteva dintre facultățile Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM). Dacă îți dorești să faci studiile de licență la ASEM, atunci va trebui să scoți din buzunar între 6.500 și 8.600 de lei, pentru un an de învățământ.
Taxele pentru fiecare facultate în parte le poți vedea aici. Iar acesta este formularul de înscriere online la concursul de admitere.

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice
Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice stabilește cele mai mari taxe pentru un an de studii, costurile ridicându-se la 35.950 de lei pentru cei car vor să facă canto academic. Cea mai mică sumă o vor achita cei care o să aplice la teatrologie - 10.260 de lei.
Importat este faptul că există specialități la care potențialii studenți trebuie să susțină probe de concurs pentru a fi înmatriculați la studii. Despre ce este vorba poți vedea aici, aici și aici.
Formularul de înscriere la concursul de admitere poate fi accesat aici.

Universitatea Tehnică din Moldova
Cei care vor să învețe la UTM vor plăti pentru un an de studii de licență, la zi, de la 7.000 până la 11.000 de lei. Cel mai scump contract este la specialitatea de arhitectură și design interior, iar prețul contractului pentru celelalte facultăți variază. Iată lista taxelor
Înscrierile la UTM vor începe la 27 iulie și se vor încheia la 4 august. Detalii despre programul de admitere, dar și despre actele necesare, aici.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”
Persoanele care vor să îmbrace halatul alb vor suporta, anual, cheltuieli între 19.300 și 32.200 de lei pentru studiile de licență. Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” oferă șapte programe de învățământ, despre ce este vorba vezi în graficul de mai jos.
În cazul în care te interesează o specialitate anume, poți accesa lista taxelor aici.

Universitatea Cooperatist-Comercială
Universitatea Cooperatist-Comercială deține șapte programe de instruire pentru cei care intenționează să urmeze studii de licență. Costurile programelor pentru an an variază între 7.600 și 8.100 lei, aici poți vedea taxele pentru fiecare specialitate în parte.
Actele pentru concursul de admitere trebuie depus online. Iată formularul.
