Vom avea sau nu televiziune digitală terestră și unde au dispărut frecvențele NIT-ului

Vom avea sau nu televiziune digitală terestră și unde au dispărut frecvențele NIT-ului
Foto: www.radardemedia.ro

De doi ani frecvențele companiei NIT nu sunt utilizate cu toate că inițial au prezentat interes pentru anumiți agenți economici. Odată cu trecerea la televiziune digital terestră aceste frecvențe nu mai prezintă interes. Totuși pentru a trece la semnal digital terestru autoritățile mai au de parcurs multe etape.

Pe 2 mai 2013 Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie definitivă prin care postului de televiziune NIT (Noile Idei Televizate SRL) i-a fost retrasă licența de emisie. După aproape doi ani de la această decizie frecvenţele pe care emitea postul respectiv rămân, neutilizate.
Şeful direcției Expertiză şi Licențiere al CCA, Victor Pulbere declara că pentru a desfăşura un concurs pe aceste frecvenţe trebuie să fie măsuraţi parametrii reali de emisie, o procedură care durează, de regulă, ceva timp. În prezent de aceste măsurări se ocupă Ministerul Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor(MTIC).

La finele anului 2013 Daniel Stici, şeful Direcţiei politici în domeniul comunicaţiilor de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor afirma că „actualizarea parametrilor tehnici la fiecare staţie, poate dura chiar și un an, din cauza faptului că parametrii care există nu corespund cerinţelor actuale. Acum aceste canale nu pot fi oferite în starea în care sunt”.

Un inginer care activează în domeniul telecomunicaţiilor spune că „măsurarea parametrilor frecvenţei unei staţii durează aproximativ o zi sau dacă staţiile sunt apropiate pot fi făcute măsurări chiar la două staţii pe parcursul unei zile”. Astfel măsurarea parametrilor frecvenței celor 14 stații putea fi făcută în câteva săptămâni.

Stațiile canalului de televiziune NIT

1) can. 49 TV în loc. Chișinău, 2) can. 21 TV în loc. Cahul, 3) can. 45 TV în loc. Leova, 4) can. 48 TV în loc. Edineț, 5) can. 52 TV în loc. Comrat, 6) can. 57 TV în loc. Bender (Varnița), 7) can. 57 TV în loc. Trifești, 8) can. 37 TV în loc. Ungheni, 9) can. 50 TV în loc. Cimișlia, 10) can. 53 TV în loc. Căușeni, 11) can. 47 TV în loc. Soroca, 12) can. 56 TV în loc. Mîndreștii Noi, 13) can. 48 TV în loc. Strășeni, 14) can. 59 TV în loc. Criuleni.

Am solicitat un răspuns oficial de la MTIC în ceea ce privește soarta frecvențelor care au aparținut companiei NIT. „În cazul punerii repetate în funcțiune a acestor stații de televiziune analogică, după 17 iunie 2015 funcționarea lor va fi blocată totalmente din cauza interferențelor prejudiciabile după implementarea televiziunii digitale terestră, în cadrul a 16 alocări digitale ale Republicii Moldova precum și din partea a 5 alocări digitale ale României și Ucrainei, reieșind din prevederile Actelor finale ale Conferinţei Regionale Radiocomunicaţii 2006, ratificate prin Legea nr. 69 din 27.03.2008, că după 17 iunie 2015 stațiile de televiziune analogică nu vor produce perturbații și nu vor cere protecție de la televiziunea digitală terestră. În baza calculelor efectuate s-a constatat că, zona de acoperire a stațiilor de televiziune analogică exploatate de către NIT anterior, după 17 iunie 2015 va constitui 0,01 % al teritoriului Republicii Moldova.

Reieșind din cele expuse, recomandarea acestor canale de televiziune analogică pentru repartizarea prin concursul Consiliului Coordonator al Audiovizualului nu este rezonabilă”, ne informează serviciu de presă al MTIC.

Totuși unii agenți economici care activează în acest domeniu sunt de altă părere. „Frecvențele companiei NIT au fost foarte atractive în 2013, mai ales că urmau alegerile parlamentare, iar în acest an vor avea loc alegeri locale. Această frecvență a fost „pusă la murat” în mod intenționat pentru a nu crea concurență marilor jucători de pe piața TV”, afirmă  managerul unui post TV care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul.  

Suntem pregătiți de implementarea televiziunii digitale terestre?

Solicitat să comenteze o eventuală amânare a trecerii la televiziunea digitală terestră, Pavel Filip, Ministrul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor declară că „nu există nici un proiect de lege care să prevadă amânarea implementării televiziunii digitale terestre. Guvernul precedent a aprobat un proiect în privința tranziției la televiziunea digitală. Din punct de vedere tehnic toate instituțiile statului sunt pregătite să asigure această tranziție. Urmează să asigurăm dotarea cetățenilor social-vulnerabili cu echipamente, care să permită recepționarea semnalului digital terestru. Vă asigur că televiziunea digitală va fi implementată în așa mod ca toți cetățenii din Republica Moldova să poată avea acces liber la fiecare program de televiziune. Noi nu am făcut nici o declarație că acest termen va fi amânat, conform angajamentelor internaționale, în luna iunie Republica Moldova este obligată să asigure tranziția la televiziunea digitală. Pot fi elemente de conjunctură ce țin de țările vecine România și Ucraina, pentru că este vorba de interferențe care por bruia televiziunea analogică și cea digitală. Eu nu exclud că prin anumite înțelegeri de vecinătate să asigurăm această tranziție în așa mod ca să nu încurcăm unul altuia. Noi suntem pregătiți din punct de vedere tehnic, iar întreprinderea de stat Radiocom deja a testat primul multiplex. Când vor fi asigurate toate condițiile pentru a nu crea interferențe va fi asigurată și trecerea la televiziunea digitală”, a declarat ministrul.

Totuși pe 6 martie 2015 membrii CCA s-au declarat alarmați de faptul că în luna martie continuă procedura de avizare a documentelor referitoare la tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, dat fiind că la 17 iunie 2015, transmisia analogică se va afla în afara legii.

În acest context poate fi remarcat faptul că la două luni înainte de trecerea la televiziunea digitală terestră nu a fost anunțat un concurs pentru noile frecvențe care urmează să fie alocate televiziunilor, de asemenea nu a fost organizată licitația pentru achiziționarea receptoarelor care vor asigura recepţia şi conversia semnalului digital pentru păturile social vulnerabile.

Pavel Filip a declarat că „nu cunoaște cât va costa un astfel de receptor însă în viitorul apropiat urmează să fie organizate licitații pentru importul acestor dispozitive”.

Presa din România scrie că prețul unui receptor DVB T2 începe de la 35 de dolari, iar pentru a recepţiona canalele este necesară o antenă exterioară.

TVR va emite în continuare în sistem analogic

România trece la televiziunea digitală în iunie, totuși televiziunea România a cerut amânarea datei privind trecerea la DVB T2, iar Ministerul pentru Societatea Informațională a găsit o soluție pentru a nu decala termenul, scrie Economica.net.

„Societatea Naţională de Radiocomunicaţii din România susține transmiterea programului TVR1 în banda VHF până pe 31 decembrie 2016 - lucru posibil, deoarece, din informațiile pe care le avem, nici în ţările vecine nu a început implementarea televiziunii digitale în bandă VHF (canalele 6 - 11) - licențele e foarte probabil să fi fost date, dar nu avem semnale că implementarea ar începe curând deoarece nu s-au primit solicitări de coordonare în această bandă”, spun cei de la minister.

Conform acordului, semnat în cadrul Conferinţei Regionalede Radiocomunicaţii Geneva 2006 la17 iunie 2015, 104 ţări s-au obligat ca staţiile de televiziune analogică terestră să nu fie protejate de Lege şi nu vor mai avea dreptul să utilizeze banda pe care o utilizează în prezent, dacă perturbă transmisiile digitale terestre de televiziune, care urmează să ia locul acestora.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost evacuați

Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost evacuați

Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum

Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum

Germania va importa gaz din Qatar din 2024. Berlinul a semnat un parteneriat în domeniul energiei cu Doha

Germania va importa gaz din Qatar din 2024. Berlinul a semnat un parteneriat în domeniul energiei cu Doha

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Au fost publicate noi dovezi care arată cum soldații ruși au executat opt bărbați în Bucea
 • 2
  Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)
 • 3
  Ce se întâmplă la Hotelul Național? Chironda zice că a început demolarea, iar Primăria solicită implicarea agențiilor de stat din domeniu
 • 4
  S-a dat ordin să „înceteze apărarea” Mariupolului, spune comandantul uzinei siderurgice Azovstal
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.