Vom avea sau nu televiziune digitală terestră și unde au dispărut frecvențele NIT-ului

Vom avea sau nu televiziune digitală terestră și unde au dispărut frecvențele NIT-ului
Foto: www.radardemedia.ro


De doi ani frecvențele companiei NIT nu sunt utilizate cu toate că inițial au prezentat interes pentru anumiți agenți economici. Odată cu trecerea la televiziune digital terestră aceste frecvențe nu mai prezintă interes. Totuși pentru a trece la semnal digital terestru autoritățile mai au de parcurs multe etape.

Pe 2 mai 2013 Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie definitivă prin care postului de televiziune NIT (Noile Idei Televizate SRL) i-a fost retrasă licența de emisie. După aproape doi ani de la această decizie frecvenţele pe care emitea postul respectiv rămân, neutilizate.
Şeful direcției Expertiză şi Licențiere al CCA, Victor Pulbere declara că pentru a desfăşura un concurs pe aceste frecvenţe trebuie să fie măsuraţi parametrii reali de emisie, o procedură care durează, de regulă, ceva timp. În prezent de aceste măsurări se ocupă Ministerul Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor(MTIC).

La finele anului 2013 Daniel Stici, şeful Direcţiei politici în domeniul comunicaţiilor de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor afirma că „actualizarea parametrilor tehnici la fiecare staţie, poate dura chiar și un an, din cauza faptului că parametrii care există nu corespund cerinţelor actuale. Acum aceste canale nu pot fi oferite în starea în care sunt”.

Un inginer care activează în domeniul telecomunicaţiilor spune că „măsurarea parametrilor frecvenţei unei staţii durează aproximativ o zi sau dacă staţiile sunt apropiate pot fi făcute măsurări chiar la două staţii pe parcursul unei zile”. Astfel măsurarea parametrilor frecvenței celor 14 stații putea fi făcută în câteva săptămâni.

Stațiile canalului de televiziune NIT

1) can. 49 TV în loc. Chișinău, 2) can. 21 TV în loc. Cahul, 3) can. 45 TV în loc. Leova, 4) can. 48 TV în loc. Edineț, 5) can. 52 TV în loc. Comrat, 6) can. 57 TV în loc. Bender (Varnița), 7) can. 57 TV în loc. Trifești, 8) can. 37 TV în loc. Ungheni, 9) can. 50 TV în loc. Cimișlia, 10) can. 53 TV în loc. Căușeni, 11) can. 47 TV în loc. Soroca, 12) can. 56 TV în loc. Mîndreștii Noi, 13) can. 48 TV în loc. Strășeni, 14) can. 59 TV în loc. Criuleni.

Am solicitat un răspuns oficial de la MTIC în ceea ce privește soarta frecvențelor care au aparținut companiei NIT. „În cazul punerii repetate în funcțiune a acestor stații de televiziune analogică, după 17 iunie 2015 funcționarea lor va fi blocată totalmente din cauza interferențelor prejudiciabile după implementarea televiziunii digitale terestră, în cadrul a 16 alocări digitale ale Republicii Moldova precum și din partea a 5 alocări digitale ale României și Ucrainei, reieșind din prevederile Actelor finale ale Conferinţei Regionale Radiocomunicaţii 2006, ratificate prin Legea nr. 69 din 27.03.2008, că după 17 iunie 2015 stațiile de televiziune analogică nu vor produce perturbații și nu vor cere protecție de la televiziunea digitală terestră. În baza calculelor efectuate s-a constatat că, zona de acoperire a stațiilor de televiziune analogică exploatate de către NIT anterior, după 17 iunie 2015 va constitui 0,01 % al teritoriului Republicii Moldova.

Reieșind din cele expuse, recomandarea acestor canale de televiziune analogică pentru repartizarea prin concursul Consiliului Coordonator al Audiovizualului nu este rezonabilă”, ne informează serviciu de presă al MTIC.

Totuși unii agenți economici care activează în acest domeniu sunt de altă părere. „Frecvențele companiei NIT au fost foarte atractive în 2013, mai ales că urmau alegerile parlamentare, iar în acest an vor avea loc alegeri locale. Această frecvență a fost „pusă la murat” în mod intenționat pentru a nu crea concurență marilor jucători de pe piața TV”, afirmă  managerul unui post TV care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul.  

Suntem pregătiți de implementarea televiziunii digitale terestre?

Solicitat să comenteze o eventuală amânare a trecerii la televiziunea digitală terestră, Pavel Filip, Ministrul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor declară că „nu există nici un proiect de lege care să prevadă amânarea implementării televiziunii digitale terestre. Guvernul precedent a aprobat un proiect în privința tranziției la televiziunea digitală. Din punct de vedere tehnic toate instituțiile statului sunt pregătite să asigure această tranziție. Urmează să asigurăm dotarea cetățenilor social-vulnerabili cu echipamente, care să permită recepționarea semnalului digital terestru. Vă asigur că televiziunea digitală va fi implementată în așa mod ca toți cetățenii din Republica Moldova să poată avea acces liber la fiecare program de televiziune. Noi nu am făcut nici o declarație că acest termen va fi amânat, conform angajamentelor internaționale, în luna iunie Republica Moldova este obligată să asigure tranziția la televiziunea digitală. Pot fi elemente de conjunctură ce țin de țările vecine România și Ucraina, pentru că este vorba de interferențe care por bruia televiziunea analogică și cea digitală. Eu nu exclud că prin anumite înțelegeri de vecinătate să asigurăm această tranziție în așa mod ca să nu încurcăm unul altuia. Noi suntem pregătiți din punct de vedere tehnic, iar întreprinderea de stat Radiocom deja a testat primul multiplex. Când vor fi asigurate toate condițiile pentru a nu crea interferențe va fi asigurată și trecerea la televiziunea digitală”, a declarat ministrul.

Totuși pe 6 martie 2015 membrii CCA s-au declarat alarmați de faptul că în luna martie continuă procedura de avizare a documentelor referitoare la tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, dat fiind că la 17 iunie 2015, transmisia analogică se va afla în afara legii.

În acest context poate fi remarcat faptul că la două luni înainte de trecerea la televiziunea digitală terestră nu a fost anunțat un concurs pentru noile frecvențe care urmează să fie alocate televiziunilor, de asemenea nu a fost organizată licitația pentru achiziționarea receptoarelor care vor asigura recepţia şi conversia semnalului digital pentru păturile social vulnerabile.

Pavel Filip a declarat că „nu cunoaște cât va costa un astfel de receptor însă în viitorul apropiat urmează să fie organizate licitații pentru importul acestor dispozitive”.

Presa din România scrie că prețul unui receptor DVB T2 începe de la 35 de dolari, iar pentru a recepţiona canalele este necesară o antenă exterioară.

TVR va emite în continuare în sistem analogic

România trece la televiziunea digitală în iunie, totuși televiziunea România a cerut amânarea datei privind trecerea la DVB T2, iar Ministerul pentru Societatea Informațională a găsit o soluție pentru a nu decala termenul, scrie Economica.net.

„Societatea Naţională de Radiocomunicaţii din România susține transmiterea programului TVR1 în banda VHF până pe 31 decembrie 2016 - lucru posibil, deoarece, din informațiile pe care le avem, nici în ţările vecine nu a început implementarea televiziunii digitale în bandă VHF (canalele 6 - 11) - licențele e foarte probabil să fi fost date, dar nu avem semnale că implementarea ar începe curând deoarece nu s-au primit solicitări de coordonare în această bandă”, spun cei de la minister.

Conform acordului, semnat în cadrul Conferinţei Regionalede Radiocomunicaţii Geneva 2006 la17 iunie 2015, 104 ţări s-au obligat ca staţiile de televiziune analogică terestră să nu fie protejate de Lege şi nu vor mai avea dreptul să utilizeze banda pe care o utilizează în prezent, dacă perturbă transmisiile digitale terestre de televiziune, care urmează să ia locul acestora.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Un lider taliban spune că execuțiile și mutilările vor reveni „dar poate nu în public”: „Sunt necesare pentru siguranța cetățenilor”

Un lider taliban spune că execuțiile și mutilările vor reveni „dar poate nu în public”: „Sunt necesare pentru siguranța cetățenilor”

În decurs de o lună petrolul s-a scumpit cu circa 9% și a ajuns la maximul ultimelor două luni

În decurs de o lună petrolul s-a scumpit cu circa 9% și a ajuns la maximul ultimelor două luni

Directorul adjunct al ANP, învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc și a munițiilor” a fost achitat

Directorul adjunct al ANP, învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc și a munițiilor” a fost achitat

Advertoriale
Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Și-au recunoscut datoria? Liderul de la Tiraspol susține că regiunea transnistreană ar intenționa să-și achite restanțele la gaz
 • 2
  Directorul Promo-Lex, Ion Manole, despre noua Avocată a Poporului: „A fost un vot simplu, plictisitor și antidemocratic”
 • 3
  Parcarea publică municipală de pe strada Ismail a fost amenajată
 • 4
  Culeg struguri pentru o pedeapsă redusă. 14 deținuți din sudul țării muncesc la un agent economic
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.