Admiterea 2020: Lucruri pe care trebuie să le știi dacă urmează să te înscrii la o universitate din Republica Moldova (CARDURI)

Admiterea 2020: Lucruri pe care trebuie să le știi dacă urmează să te înscrii la o universitate din Republica Moldova (CARDURI)

Rândurile imense din fața universităților, care durau ore întregi, nu vor mai fi în acest an. În contextul pandemiei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a hotărât ca desfășurarea concursurilor de admitere la instituțiile de învățământ superior să se desfășoare online. Este doar unul dintre lucrurile de care ar trebui să ții cont dacă intenționezi să depui actele la o universitate din Republica Moldova. Ce alte lucruri trebuie să fie respectate pentru a deveni student cu acte în regulă, vezi mai jos. 

Actele se depun doar online?

Concursurile de admitere se vor desfășura, în toate universitățile, în regim online, arată o hotărâre a Ministerului Educației. Totuși, există excepții. Autoritățile vor permite deplasarea fizică la instituțiile de învățământ superior persoanelor care nu dispun de mijloace digitale pentru a efectua înscrierea online. 

Când depun actele?

Startul depunerii dosarelor pentru concursul de admitere se va da la 27 iulie. Prima etapă va dura până la 4 august, iar rezultatele preliminare vor fi afișate la 7 august. Ulterior, candidații acceptați vor trebui să depună actele, în original, la universitatea aleasă. În contextul situației epidemiologice, procesul se va desfășura etapizat, în mai multe blocuri ale instituției. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 20 august. 

MECC menționează că universitățile vor putea organiza, și în acest an, sesiuni suplimentare de admitere pentru locurile neacoperite. Data desfășurării turului doi se stabilește de fiecare universitate în parte. 

De ce acte am nevoie?

 - cererea de înscriere la concursul de admitere

- actul de studii, în original, cu anexa respectivă

*absolvenți liceelor din România și alte state, promoția din anul admiterii, prezintă certificatul de studii, cu notele obținute la examenele de bacalaureat şi situația școlară pe anii de studii, urmând ca diploma de bacalaureat să fie prezentată ulterior

- patru fotografii 3×4 cm

-  bonul de înscriere

Acte necesare după caz:

- instituția de învățământ superior poate solicita de la candidat prezentarea Adeverinței medicale F086 e sau poate organiza un examen medical suplimentar la specialitățile de formare profesională care necesită condiții fizice speciale.

- diplomele de gradul I-III, obținute de către candidați la concursurile școlare republicane sau internaționale, la disciplinele de studiu, precum și diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri organizate de MECC.

- adeverința eliberată de organul teritorial de tutelă și curatelă, pentru copiii orfani și copiii rămași fără ocrotire părintească.

- certificatele medicale corespunzătoare, care atestă gradul de dizabilitate al candidatului sau al părinților acestuia.

- certificatul despre componența familiei și copiile certificatelor de naștere ale fraților sau surorilor, pentru candidații care provin din familii cu patru și mai mulți copii. 

-copia certificatului de naştere al candidatului la studii – reprezentant al diasporei moldovenești de peste hotare, sau al unuia dintre părinții acestuia, pentru a demonstra țara de origine.

- certificatul care confirmă că unul din părinții candidatului a participat la acțiunile militare pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova sau în războiul din Afganistan ori la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, eliberat de organele abilitate, adeverință care confirmă participarea candidatului la operațiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak.

- confirmarea apartenenței la familii de romi;

-extrasul din Carnetul de muncă 

- recomandarea organului local de specialitate în domeniul învățământului sau adeverința de la locul de muncă al părinților – cadre didactice pentru înscrierea la concursul de admitere la specialitățile din domeniul general de studiu Ştiinţe ale educaţiei. 

La câte universități pot depune dosarul?

Persoana care intenționează să urmeze studii superioare de licență se poate înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe facultăți, fie la o instituție sau la mai multe. Totuși, candidatul va putea fi înmatriculat la o singură universitate și doar la o specialitate, în funcție de alegere. 

Poți participa la concursul de admitere?

La concursul de admitere poate participa persoana care are diplomă de bacalaureat ori are diplome de studii profesionale/medii de specialitate, fie deține diplomă de studii superioare sau un act echivalent.

Cum mi se calculează media de concurs?

Media generală minimă de admitere la studii superioare de licență nu poate fi mai mică decât cinci. Așadar, la calcularea mediei generale de concurs pot fi utilizate notele de la examenele de bacalaureat, media generală a examenelor de bacalaureat, nota medie generală a anilor de liceu, notele pe discipline din anexa la diploma de bacalaureat, notele și mediile din diplomele de studii profesionale, notele de la examenele de absolvire și mediile din atestatele de studii medii de cultură generală, notele obținute la probele concursului de admitere, conform metodologiile proprii aprobate de senat.

Ce înseamnă cota de 15 la sută și cine beneficiază de ea?

Cota de 15 la sută  este determinarea unui anumit număr de locuri la buget pentru anumite categorii de candidați. Așadar aceasta este valabilă pentru:

- tinerii rămași fără ocrotire părintească

-tinerii cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, care le permite urmarea studiilor și practicarea profesiei în specialitatea aleasă

-tinerii cu ambii părinți cu grad de dizabilitate

-tinerii ai căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea integrității şi independenței Republicii Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl; militarii-participanți la operațiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak; 

-tinerii din familiile cu patru și mai mulți copii, aflați la întreținere

- absolvenți ai școlilor din localitățile de Est ale Republicii Moldova şi din Bender, care au studiat conform programelor de învățământ aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova

- tinerii din familiile de romi

-tinerii care au efectuat serviciul militar în termen.

 Înscrierea la cota de 15 la sută din numărul total de locuri cu finanțare bugetară se efectuează la solicitarea candidaților. Candidații din categoriile enumerate mai sus pot participa, concomitent, la concursul general de admitere, inclusiv la locurile cu taxă de studii.

Pot fi înmatriculat la buget fără concurs de admitere?

Se  înmatriculează fără concurs de admitere, în limita locurilor prevăzute în planul de înmatriculare cu finanțare, bugetară, pentru, următoarele categorii de absolvenți:

- candidații care provin din familii de cadre didactice  și participă la concursul de admitere la studii superioare de licență la specialitățile din domeniul general de studiu „Științe ale educației” și au media de admitere cel puțin opt.

-candidații care au obținut performanțe la concursuri internaționale sau naționale, conform profilului solicitat, recunoscute de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării sau de o instituţie internaţională abilitată în domeniu.

- deținătorii premiilor de gradul I – III (diplome și medalii de aur, argint, bronz), obținute la olimpiadele internaționale la disciplinele școlare incluse în Planul-cadru pentru învățământul general din ultimii trei ani.

- deținătorii premiilor de gradul I – III, obținute la olimpiadele republicane la disciplinele școlare incluse în Planul-cadru pentru învățământul general din anul admiterii, precum și premianții concursului republican „Cel mai bun elev inovator” în anul admiterii, cu condiția că optează pentru specialitatea corespunzătoare disciplinei la care au fost premiați.

- premianții competițiilor sportive europene și mondiale (locurile I – III), din ultimii trei ani, care optează pentru specialitatea din domeniul general de studiu „Științe ale sportului sau specialitatea pedagogicăEducație fizică”.

-  candidații care participă la concursul de admitere la studii superioare de licență la specialitățile din domeniul general de studiu „Științe ale educației” în baza recomandărilor la studii eliberate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului și au media de admitere cel puțin opt.

- deținătorii premiului de gradul I, obținut la olimpiadele organizate de instituțiile de învățământ superior la disciplinele școlare incluse în Planul-cadru pentru învățământul general din anul admiterii, cu condiția că optează pentru specialitatea corespunzătoare disciplinei la care au fost premiați, în cadrul instituției respective de învățământ superior.

Cum contest rezultatele preliminare?

Eventualele contestații ale rezultatelor concursului de admitere vor fi depuse, de asemenea, online. Candidatul va notifica universitatea la care a depus actele despre nemulțumirea pe care o are în termen de 24 de ore din momentul afișării rezultatelor preliminare.

Taxele: cum sunt stabilite?

Fiecare instituție de învățământ superior stabileşte taxele de studii aprobate de Consiliul de dezvoltare strategică instituţională, în funcție de specialitate și universitate. 

Vreau mai multe informații, unde le găsesc?

Fiecare universitate are, pe pagina oficială, secțiunea „Admitere”. Respectiv, acolo găsești toate informațiile despre proces. În același timp, te poți informa și de pe site-ul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

Apropo, îți prezentăm universitățile de stat din Republica Moldova, oferta lor educațională pentru licență, taxele, dar și platformele unde te poți înscrie pentru studii. Poți citi articolul aici.

Te-ar putea interesa: O altfel de admitere: Fără rânduri imense, dar cu înscrieri online. Ofertele universităților pentru studiile de licență

Vezi și aceste știri
Un deputat a fost dat afară din partidul lui Zelenski după ce a mers „să se întâlnească cu diaspora” din Thailanda

Un deputat a fost dat afară din partidul lui Zelenski după ce a mers „să se întâlnească cu diaspora” din Thailanda

O asociație nu poate instala o statuie a Reginei Maria la Chișinău și dă vina pe Consiliului Național al Monumentelor de For Public pentru blocarea inițiativei

O asociație nu poate instala o statuie a Reginei Maria la Chișinău și dă vina pe Consiliului Național al Monumentelor de For Public pentru blocarea inițiativei

Mobilizarea în Rusia: încheiată, reluată sau încă în desfășurare?

Mobilizarea în Rusia: încheiată, reluată sau încă în desfășurare?

Advertoriale
Fundația Orange ajută tinerii din Moldova să dezvolte competențe în domeniul producției digitale (VIDEO)

Fundația Orange ajută tinerii din Moldova să dezvolte competențe în domeniul producției digitale (VIDEO)

Sărbători, mese copioase, kilograme în plus? Simți nevoia unei detoxifieri? Încearcă preparatele –Heel

Sărbători, mese copioase, kilograme în plus? Simți nevoia unei detoxifieri? Încearcă preparatele –Heel

EXIMBANK a migrat cu succes la un nou centru de procesare

EXIMBANK a migrat cu succes la un nou centru de procesare

CUPRINS
 1. Actele se depun doar online?
 2. Când depun actele?
 3. De ce acte am nevoie?
 4. La câte universități pot depune dosarul?
 5. Poți participa la concursul de admitere?
 6. Cum mi se calculează media de concurs?
 7. Ce înseamnă cota de 15 la sută și cine beneficiază de ea?
 8. Pot fi înmatriculat la buget fără concurs de admitere?
 9. Cum contest rezultatele preliminare?
 10. Taxele: cum sunt stabilite?
 11. Vreau mai multe informații, unde le găsesc?
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.