APP vine cu precizări în cazul conflictului cu investitorul AIC: „În procesul de rezoluțiune a contractului au fost respectate toate drepturile Avia Invest”

APP vine cu precizări în cazul conflictului cu investitorul AIC: „În procesul de rezoluțiune a contractului au fost respectate toate drepturile Avia Invest”

Agenția Proprietății Publice vine cu precizări privind acuzațiile făcute de concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, precum că autoritățile ar fi creat impedimente în implementarea contractului de concesiune. Conducerea APP dă asigurări că drepturile Avia Invest au fost respectate, iar prejudiciul solicitat, în valoare de 900 de milioane de euro, este nejustificat. 

„În procesul de rezoluțiune a contractului, APP a respectat toate drepturile SRL Avia Invest, privind termenele și modalitățile de constituire a garanției de bună execuție, însă SRL Avia Invest nu a executat obligațiile contractuale, fapt care a dus la apariția obligației APP de a rezoluționa contractul de concesiune în scopul evitării răspunderii pentru inacțiuni privind implementarea contractului.

Prin notificarea de rezoluțiune a contractului nu s-a urmărit crearea unor impedimente în implementarea contractului de concesiune, dar s-a încetat raporturile contractuale cu SRL Avia Invest, ca urmare a neexecutării obligațiilor contractuale. Totodată, până la rezoluțiunea contractului, careva influențe asupra activității SRL Avia Invest, nu a fost efectuate, or în contextul litigiilor civile, măsurile de asigurare asupra SRL Avia Invest au fost aplicate doar în volumul daunelor și penalităților rezultate din neexecutarea obligațiilor contractului de concesiune, de către SRL Avia Invest”, se menționează în comunicatul APP.

Publicitate

La fel, APP declară că prejudiciul solicitat de Avia Invest, în valoare de 900 de milioane de euro, este nejustificat.

„Adresarea SRL Avia Invest în arbitrajul de la Stockholm cu solicitarea de încasare a 900 mln EUR, în calitate de prejudiciu din contul statului Republica Moldova reprezintă o încercare a SRL Avia Invest de a influența autoritățile statului pentru a exploata în continuare Aeroportul Internațional Chișinău, chiar și neexecutând obligațiile esențiale ale contractului.

Suma de 900 mln EUR, solicitată de SRL Avia Invest Este nejustificată, atît timp cît investițiile totale, pe întreaga durată a contractului de concesiune care urmau a fi efectuate de către SRL Avia Invest potrivit contractului constituiau doar 244 miloane de euro, iar, această sumă este artificial invocată pentru a sustrage atenția de la neexecutarea obligațiilor contractuale de către SRL Avia Invest”, se arată în comunicatul APP.

Precizăm că Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a rezoluționat (n.r. - a desființat retroactiv) contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent, încheiat cu Avia Invest . Mai mult, Agenția a solicitat de la Avia Invest restituirea bunurilor AIC.

Reamintim că în luna iunie APP spunea că Avia Invest nu-și respectă obligațiile contractuale. Atunci firma spunea că acuzațiile „sunt mincinoase și făcute sub influența politicului”. Administrația dădea asigurări că sunt îndeplinite toate sarcinile potrivit contractului de concesiune.

Mai mult, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău a dat în judecată Guvernul R. Moldova și s-a adresat la curtea internațională de arbitraj. Compania Avia Invest cere să i se achite prejudicii de 885 de milioane de euro.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal