Numărul angajaților în Zonele Economice Libere a înregistrat o creștere de 14,5%. Asta arată ultimele date ale unui raport realizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Pe parcursul anului 2019 pe teritoriul țării au activat șapte ZEL-uri, cu 34 de subzone. Din numărul total de subzone, 15 subzone au fost create în anul 2018.
Numărul angajaților rezidenților ZEL-urilor la sfârșitul anului 2019 a constituit 18.180 de persoane. Astfel, s-a înregistrat o creștere față de anul precedent de 2.297 de persoane sau cu 14,5%. Valoarea totală a fondului de salarizare al rezidenților a constituit în anul 2019 circa 1483,3 milioane de lei. Salariul mediu al unui angajat din cadrul rezidenților s-a majorat cu 0,7% și a constituit 7,56 mii lei/persoană în 2019.
Totodată, ministerul anunnță că valoarea totală a mărfurilor produse şi serviciilor prestate în ZEL-uri a constituit circa 11.735,2 de milioane de lei, dintre care ponderea producției industriale a constituit 93,5%. Rezidenții zonelor libere au produs cablu electric izolat, cablaj electric industrial, articole din cablaj electric pentru autoturisme, placi ceramice, covoare, fire de lână, fir sintetic, mobilă, plasă din fibră de sticlă, vinuri, mezeluri etc.
În 2019, valoarea totală a venitului din vânzări externe s-a majorat cu 17,9% comparativ cu anul precedent și a constituit 208,6 milioane de lei.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Moldova ar putea semna un nou acord cu FMI. Ministerul Economiei duce tratative în acest sens

Ministerul Educației propune șapte modele pentru reluarea învățământului. Elevii revin la școală din septembrie
