Pe malul râului Nistru se desfășoară o construcție care ar aparține cumnatului lui Igor Dodon (ZdG)

Pe malul râului Nistru se desfășoară o construcție care ar aparține cumnatului lui Igor Dodon (ZdG)


Pe malul râului Nistru se desfășoară o construcție care a nemulțumit mai mulți locatari. Potrivit jurnaliștilor Ziarului de Gardă, unul din proprietari e cumnatul președintelui Igor Dodon, care ar fi decis extinderea construcției chiar în apele râului Nistru unde au turnat beton și au amenajat o platformă care ar urma să fie folosită pe post de debarcader. Locuitorii din regiune spun că Dodon ar pregăti o zonă de odihnă pentru familia sa. Pe de altă parte, reprezentanții Președinției spun că această construcție nu ar avea nicio legătură cu liderul țării. 

Lucrările de construcție se desfășoară la Molovata, satul de baștină al primei doamne, Galina Dodon. Deși terenurile pe care au loc lucrările au fost cumpărate anul trecut, vecinii ne-au comunicat că abia în această primăvară a început construcția. Amplasate pe malul râului Nistru, terenurile, spre nemulțumirea locuitorilor din zonă, au fost înconjurate de un gard înalt pe care vecinii îl compară cu zidurile unui penitenciar.

Cumnatul președintelui și-a cumpărat lot pe malul Nistrului

Oamenii din localitate vorbesc despre faptul că pe terenul de pe malul Nistrului, pe care se desfășoară construcția, era amplasată anterior o casă bătrânească. După ce foștii proprietari au decedat, copiii acestora au acceptat să-l vândă, astfel zona a ajuns să aibă noi proprietari.

Inițial, în 2019, terenurile au fost procurate de un oarecare Radu Secrieru, în vârstă de 24 de ani. Ulterior, în februarie 2020, un teren, cu o suprafață de 0.1044 ha, a fost cumpărat de către fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu, care nu a ajuns până acum în atenția presei. Cel de-al doilea teren, cu o suprafață de 0.11 ha, și care are ieșire la Nistru, a rămas în proprietatea lui Radu Secrieru.

Radu Secrieru este fiul lui Liviu Secrieru, care împreună cu fratele său, Dinu Secrieru, figurează în calitate de fondator a două societăți cu răspundere limitată: „Gurmand Invest” și „Olioterra”. Prima firmă are ca și activitate licențiată transportul contra cost, înregistrând în 2019 un profit de circa 1,9 milioane de lei. Cea de-a doua firmă, „Olioterra”, are ca arie de activitate fabricarea uleiurilor și grăsimilor și a încheiat anterior mai multe contracte cu statul. În 2016 și 2017, „Olioterra” a câștigat contracte în mărime de circa 3,5 milioane de lei cu Departamentul dotări al Ministerului Apărării.

Numele companiei „Olioterra” figurează și în mai multe procese de judecată, majoritatea împotriva altor companii, având drept obiect achitarea datoriilor. Într-unul dintre litigii însă, „Olioterra” a acționat în judecată Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), care-i refuzase plata unor subvenții de 957 mii lei, declarându-i dosarul neeligibil. După un proces care a durat mai bine de doi ani, în aprilie 2019, Curtea Supremă de Justiție i-a dat câștig de cauză companiei „Olioterra”, obligând AIPA să plătească subvențiile de aproape un milion de lei. 

Surse ale ZdG, apropiate fraților Secrieru, spun că aceștia au o relație de prietenie mai veche cu Igor Dodon.

Dar de ce mă întrebați pe mine a cui e? Întrebați-l pe Dodon

Vineri, 17 iulie, am mers la Molovata pentru a vedea la ce etapă se află lucrările de construcție. Am găsit un teren, îngrădit cu ziduri înalte din beton, pe care se aflau mai multe utilaje și materiale de construcție. Teritoriul este „păzit” de mai multe camere de supraveghere, instalate atât în curtea interioară, cât și pe colțurile exterioare ale gardului din beton. Totodată, am observat și o platformă care se extinde în apele râului Nistru, similară cu o terasă, despre care am aflat ulterior că ar urma să servească pe post de debarcader, un mic port pentru acostarea ambarcațiunilor.

Întrebați cui aparțin terenurile pe care se desfășoară lucrările, mai mulți oameni din localitate ne-au spus că ar fi vorba despre familia președintelui.

„Am înțeles că e a lui Petrea, cumnatul lui Dodon. Am înțeles că va veni el mai întâi și pe urmă o să vină unul mai mare. Dodon cred că, cine altul mai mare?”, spune o locuitoare a satului.

„Dar de ce mă întrebați pe mine a cui e, întrebați-l pe Dodon”, ne-a spus și unul dintre vecini.

„Se spune că Dodon construiește. El e boier acum, face ce vrea”, susține încă un locuitor din Molovata.

Foto: Ziarul de Gardă 

Nu i-am găsit la fața locului nici pe proprietari, dar nici pe muncitori. În schimb, am reușit să discutăm cu mai mulți vecini care s-au arătat indignați de întorsătura pe care au luat-o lucrurile de la schimbarea proprietarilor terenului.

Mai multe femei, ale căror case se învecinează cu terenurile aflate în construcție, spun că până acum au venit sute de mașini de mare tonaj care au adus materiale de construcție și au deteriorat drumurile:

Foto: Ziarul de Gardă

„Deja câte mașini de pământ au adus, eu nu înțeleg. Crapă și casele. Dar cât colb, Doamne ferește”.

„Ne temeam ce era pe aici. Crăpau și gardurile. Am dat noi întrebări, dar nimeni nu ne ia în seamă. Au adus tone de ciment”.

Eu nu mă interesez cine și cu cine sunt neamuri

primarul Molovata, Igor Brînza

Am luat legătura cu primarul localității, Igor Brînza, care ne-a comunicat că nu știe dacă proprietarii au autorizație pentru a construi pe râu.

„Din câte sunt la curent, acolo a fost procurată recent, cu câteva luni în urmă, o casă veche. Un băietan s-a apropiat și a înregistrat la primărie că a procurat terenul cu acea casă veche. În rest, în mare parte, nu îl cunosc pe acel om. Despre autorizație, nu știu dacă au dus-o până la capăt, știu doar că făceau documentele. Trebuie să vedeți cu dumnealor care este situația. Acolo e vorba de un șir de acte permisive pe care trebuie să le obțină”, a declarat primarul. 

Despre declarațiile din sat precum că această construcție ar avea legătură cu familia președintelui, primarul a răspuns scurt: „Eu nici nu mă interesez care, cine și cu cine prietenește sau sunt neamuri”. 

Întreaga investigație o găsiți aici. 

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Rise Moldova: O companie din satul Ruseni, raionul Anenii Noi, va livra instituțiilor medicale din R. Moldova 100 mii de teste pentru COVID-19

Rise Moldova: O companie din satul Ruseni, raionul Anenii Noi, va livra instituțiilor medicale din R. Moldova 100 mii de teste pentru COVID-19

Igor Ceaika, apropiat al lui Dodon, decorat de liderul de la Tiraspol? În scurt timp, anunțul despre distincție a fost scos de pe site

Igor Ceaika, apropiat al lui Dodon, decorat de liderul de la Tiraspol? În scurt timp, anunțul despre distincție a fost scos de pe site

Chicu nu consideră că Dodon se implică în activitatea Guvernului: „Ce am avut până în 2019 nu era conlucrare”

Chicu nu consideră că Dodon se implică în activitatea Guvernului: „Ce am avut până în 2019 nu era conlucrare”

Advertoriale
Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale. Ce tehnologii să așteptăm de la Moldcell și de ce astăzi încă nu avem nevoie de 5G (VIDEO)

Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale. Ce tehnologii să așteptăm de la Moldcell și de ce astăzi încă nu avem nevoie de 5G (VIDEO)

Constantin Caragia: „Vinul este un organism viu, care are propriul său caracter”

Constantin Caragia: „Vinul este un organism viu, care are propriul său caracter”

Cum s-a reușit integrarea culturii de soia cultivate în Moldova în lanțul valoric la nivel local și global. Experiența proiectului „Donau Soya” (VIDEO)

Cum s-a reușit integrarea culturii de soia cultivate în Moldova în lanțul valoric la nivel local și global. Experiența proiectului „Donau Soya” (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Rusanda Alexandru, despre viața la țară și puterea de a merge împotriva valului (VIDEO)
  Oameni ca tine: Rusanda Alexandru, despre viața la țară și puterea de a merge împotriva valului (VIDEO)
 • Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)
 • Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Au rămas numai cu „vrutul”. Candidații la funcția de prim-ministru care nu au mai ajuns șefi de guverne (AUDIO)
 • Nicolae Manolov - XOR, investiții din SUA, IT, venituri de 10.000.000 $ anual | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Supă-cremă aromată cu țelină și bacon – sănătate și savoare în farfurie
 • Zdarova Natasha a încins o horă alături de câteva tinere nepaleze pe melodia „Foaie verde...
Cele mai populare
 • 1
  Mișcarea Populară Antimafie îndeamnă partidele pro-europene și unioniste să susțină în mod condiționat Partidul Acțiune și Solidaritate
 • 2
  De unde a luat Gațcan uniforma pentru 9 mai? Armata Națională: Toate uniformele de gală sunt în depozite
 • 3
  Nu au scos nici un cuvânt. 11 deputați nu au vorbit deloc în plenul Legislaturii a X-a
 • 4
  PUN refuză propunerea AUR de a participa împreună la alegerile parlamentare
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.