Printre aceste recomandări se numără și crearea unui oficiu de ombudsman în afaceri care „ar activa ca un facilitator și promotor al intereselor investitorilor în fața instituțiilor de stat și unde investitorii își vor putea exprima doleanțele / nemulțumirile, acestea urmând a fi examinate și solu ționate; crearea unui mecanism independent pentru soluționarea problemelor și plângerilor companiilor cu privire la tratamentul incorect sau concurența neloială”.

Totodată, investitorii propun crearea unui mecanism neutru de soluționare a disputelor avansate dintre investitor și stat, care va permite, cu participarea deplină a statului, o opinie consultativă obiectivă a unei părți terțe calificate cu privire la fondul cauzei, conform legisla- ției internaționale și de protejare a investitorului.

De asemenea, investitori propun evaluarea activității instanțelor locale de arbitraj cu scopul reducerii elementelor de corupție, dar și consolidarea capacităților instanțelor de judecată în examinarea cazurilor ce țin de protecția investitorilor.

Setul de recomandări a fost elaborat de Camera de Comerţ Americană din Moldova, Asociaţia Businessului European şi Asociaţia Investitorilor Străini.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!