Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul va redeveni moschee începând de astăzi. Astfel, va fi organizată prima rugăciune musulmană după aproape un secol la care va participa președintele Turciei și alți oficiali.
Recep Erdogan a sosit la Istanbul și a inspectat clădirea înaintea redeschiderii acesteia ca moschee. Liderul de la Ankara a inaugurat și noua plăcuță a catedralei pe care stă scris „marea moschee Hagia Sofia". Unele mozaicuri din bazilica Sfânta Sofia din Istanbul, care reprezintă figuri creştine, vor fi acoperite cu draperii în timpul rugăciunilor musulmane, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui turc.
Mai multe ţări, mai ales Rusia şi Grecia, care monitorizează cu atenţie soarta patrimoniului bizantin din Turcia, dar şi Statele Unite şi Franţa, au avertizat autorităţile de la Ankara în legătură cu proiectul de transformare a Sfintei Sofia în lăcaş de cult musulman, o măsură pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un politician conservator islamist, o susţine de mai mulţi ani, scrie digi24.
Capodoperă arhitecturală bizantină datând din secolul al VI-lea, Sfânta Sofia este unul din principalele obiective turistice din Istanbul şi a atras circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019. Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani, în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de primul preşedinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal, cu intenţia de a oferi acces întregii lumi la această capodoperă.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Parlamentul Bulgariei aprobă remanierea Guvernului, în timp ce protestele continuă

Explozie puternică la o fabrică de artificii în Turcia: cel puţin 2 morţi şi 73 de răniţi (VIDEO)

Moldovenii vor vizita Turcia atât pe cale aeriană, cât și pe cale terestră și maritimă. De când intră în vigoare dreptul de a călători

De ce Turcia trimite sute de tone de ajutoare, în pandemie, fiind în Top-10 cele mai afectate țări? Strategia din spatele generozității

„Curți Confortabile” - proiect al PSRM-ului de peste 40 de milioane de lei, dar cu informații eronate și „lucrări necalitative” (DOC, VIDEO)
