*Acest material este sponsorizat

Competențele IT și STEM vor fi educate în toate instituțiile de învățământ. TEKWILL și ATIC au semnat un Memorandum de înțelegere cu MECC și MEI (VIDEO)

Competențele IT și STEM vor fi educate în toate instituțiile de învățământ. TEKWILL și ATIC au semnat un Memorandum de înțelegere cu MECC și MEI (VIDEO)

Un sector IT mult mai dezvoltat și forță de muncă mai pregătită pentru cerințele piețele. Sunt obiectivele principale ale Memorandumului de Înțelegere „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții” semnat de Proiectul TEKWILL și Asociația Națională a Companiilor TIC în Moldova cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) al Republicii Moldova.

Parteneriatul își propune:

 • să sporească interesul și motivația elevilor pentru educație prin aplicarea unor metode interactive și utilizarea unor echipamente TIC moderne
 • să dezvolte competențele TIC pe tot parcursul vieții, la toate nivelele de învățământ
 • să ofere educație în profesiile viitorului pentru fiecare elev din Republica Moldova
 • să elaboreze suporturilor didactice digitale necesare și să doteze cu echipamente tehnice  școlile din Republica Moldova și
 • să susțină pregătirea cadrelor didactice în adoptarea și promovarea tehnologiilor informaționale.

Textul documentului se înscrie în activitățile prevăzute de Strategia Națională de Dezvoltare a Societății Informaționale „Moldova digitală 2020”, iar memorandumul a fost semnat în cadrul unui eveniment desfășurat în incinta Centrului de Excelență TIC „Tekwill”.

Angajamentele autorităților pentru dezvoltarea competențelor IT și STEM

Potrivit Memorandumului de Înțelegere, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și-a luat angajamentul să contribuie la implementarea activităților prin oferirea de asistență pentru introducerea soluțiilor TIC în educație, prin promovarea dialogului cu industria locală și cea de peste hotare, a partenerilor de dezvoltare și a donatorilor străini.

„Tehnologia și inovația reprezintă viitorul. Sunt termeni, care au pătruns în cele mai diverse domenii ale societății, de la afaceri până la sport, de la educație și sănătate până la o gamă largă de servicii. Este bine cunoscut faptul că forța de muncă calificată constituie elementul cheie pentru crearea și dezvoltarea afacerilor, iar companiile IT din Moldova se confruntă cu un deficit de personal calificat, care să corespundă exigențelor și provocărilor mediului de afaceri din IT. În acest sens, sunt necesare soluții educaționale inovative, dar cu impact rapid, care să abordeze atât calitatea capitalului uman, cât și ecosistemul antreprenorial, ca provocări pentru inovația digitală și afacerile IT de succes.”

Sergiu Răileanu, ministru al Economiei și Infrastructurii

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat că deja a fost inițiat procesul de reformare a programului de studiu și urmează a fi introduse profiluri dedicate IT și inginerie pentru treapta liceală. De asemenea, au fost reconceptualizate mai multe discipline școlare și a fost introdus un nou modul – „Educație Digitală” dar și alte cursuri opționale bazate pe TIC. Ministrul Igor Șarov a menționat că astăzi au fost puse bazele unui parteneriat care complementează acțiunile anterioare ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.  

„Transformarea digitală a educației nu este doar o prioritate, ci o necesitata indiscutabilă a Republicii Moldova pentru a spori interesul și motivația elevilor pentru învățare, prin creșterea calității și rezultatelor învățării copiilor și a tinerilor, urmare a aplicării metodelor interactive de învățare și echipamentelor TIC moderne.”

Igor Șarov, ministru al Educației, Culturii și Cercetării

Mai mult, MECC s-a angajat să dezvolte abilitățile tehnice în rândul cadrelor didactice prin elaborarea unui curs pentru sporirea competențelor digitale pentru profesorii din învățământul general. Cât privește, învățământul superior actul prevede promovarea unui management bazat pe performanțe și un sistem de motivare și creștere profesională, atragerea profesioniștilor, inclusiv din industrie pentru predarea IT, actualizarea programelor de formare continuă și altele.

Dezvoltarea forței de muncă și susținerea sectorului privat – pe lista angajamentelor ATIC și TEKWILL

Potrivit Memorandumului, ATIC va promova inițiativele publice-private în domeniul educației digitale și totodată, va crea și supraveghea implementarea instrumentelor de instruire, testare și certificare online a competențelor digitale, inclusiv a cadrelor didactice din învățământul profesional tehnic cu profil pedagogic și va promova ideile, proiectele inovaționale și de cercetare în domeniul TIC, ș.am.d.

„ATIC este organizația reprezentativă din partea industriei TIC din Republica Moldova și este un susținător, promotor și implementator a diverselor proiecte pentru dezvoltarea sectorului TIC în țară. Prin semnarea acestui Memorandum, ne-am angajat să oferim suport la transpunerea practicilor europene în implementarea învățământului digital la toate etapele de instruire, promovarea inițiativelor publice-private în domeniul educației digitale, a orientării în carieră TIC, precum și a celor de dezvoltare a capacităților instituțiilor superioare de învățământ.”

Marina Bzovîi, directoare executivă ATIC

„Deoarece reprezentăm companiile TIC, cunoaștem în detaliu necesitățile lor și dificultățile cu care se confruntă. Acest memorandum vine să reconfirme angajamentele noastre față de sectorul privat și conține o serie de prevederi ce urmează a fi implementate în următorii cinci ani. Astfel, ne-am asumat responsabilitatea de a contribui la implementarea Strategiei „Moldova digitală 2020”, precum și la dezvoltarea unei economii digitale și care să facă față provocărilor economice globale. De asemenea, vom promova în societate și mediul de afaceri, idei privind potențialul țării de a trece substanțial de la o economie tradițională, la industrii cu valoare adăugată înaltă – IT și servicii digitale, mai modernizate.”

Veaceslav Cunev, președintele Consiliului ATIC

De asemenea, în limita fondurilor disponibile, ATIC va contribui la dotarea instituțiilor de învățământ cu echipamente și suporturi didactice pentru promovarea educației digitale în sistemul de învățământ general, organizarea cursurilor opționale în domeniul IT, crearea bibliotecilor virtuale pentru elevi și profesori, etc. 

În același timp, prin proiectele dezvoltate, Proiectul TEKWILL va contribui la pregătirea forței de muncă în domeniu creând programe educaționale și va încuraja tinerii antreprenori din domeniu să dezvolte afaceri, servicii și produse software în Moldova.

„Tehnologiile digitale emergente schimbă structura lanțului valoric la nivel internațional, iar Moldova trebuie să își modifice abordarea strategică pentru a se alinia la tendințele globale. Aceasta reconfirmă faptul că educația este o componentă importantă în pregătirea forței de muncă de mâine, care trebuie adaptată necesităților pieței. Prin suportul partenerilor noștri de dezvoltare, vom efectua investiții majore pentru formarea și dezvoltarea capitalului uman, un aspect esențial pentru o creștere economică competitivă, mai productivă și orientată spre dezvoltare pe termen lung. De asemenea, vom contribui la îmbunătățirea capacităților antreprenoriale, dar și a potențialului startup-urilor de a constitui un ecosistem viabil.”

Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC/ directoarea proiectului TEKWILL:
„Tekwill în fiecare școală” – cursuri extra-școlare pentru profesiile viitorului

Un interes sporit va fi acordat și programului complex de cursuri extra-curriculare „Tekwill în fiecare școală”, care își propune să instruiască aproximativ 850 de profesori, până în anul 2023 și să crească numărul beneficiarilor, în mod special a celor din medii social defavorizate. Astfel, pentru extinderea numărului de beneficiari, TEKWILL a dezvoltat o platformă de eLearning gratuită, care conține patru module de studiu pentru noile discipline: inteligența artificială, dezvoltare software, industria creativă, leadership antreprenorial. Mai mult, TEKWILL și-a luat angajamentul de a promova cursurile „Tekwill în fiecare școală” prin parteneriate cu instituțiile de profil, comunicare cu managerii și profesorii școlilor, dar și implicarea activă a bibliotecilor din țară.

Proiectul TEKWILL – Revoluția începe!

Proiectul TEKWILL este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!” Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

P.

Vezi și aceste știri
Studenții pasionați de IT și originari din regiunea Bălți vor putea primi burse în proiectul Tekwill

Studenții pasionați de IT și originari din regiunea Bălți vor putea primi burse în proiectul Tekwill

Proiectul Tekwill se extinde la nivel național - pentru a răspunde noilor provocări ale domeniului (VIDEO)

Proiectul Tekwill se extinde la nivel național - pentru a răspunde noilor provocări ale domeniului (VIDEO)

Principalele acțiuni Tekwill pentru dezvoltarea pieței muncii în domeniul IT

Principalele acțiuni Tekwill pentru dezvoltarea pieței muncii în domeniul IT

Cum să faci o bancă cu 0 lei în cont? Tema unui „Uber pentru bani”, discutată în cadrul Shared Breakfast la Tekwill

Cum să faci o bancă cu 0 lei în cont? Tema unui „Uber pentru bani”, discutată în cadrul Shared Breakfast la Tekwill

Tekwill: Pe 15 martie facem un an de inovație, un an de Tekwill

Tekwill: Pe 15 martie facem un an de inovație, un an de Tekwill

Tekwill Academy lansează cursul de instruire Java Fundamentals

Tekwill Academy lansează cursul de instruire Java Fundamentals

Advertoriale
Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Rusia intră de azi în default tehnic: Țara este în incapacitatea de-ași îndeplini obligațiile față de creditorii externi
 • 2
  Primarul capitalei: Suntem chemați în judecată pentru anularea deciziei CMC privind tarifele la călătoria cu transportul public
 • 3
  Primele imagini din cadrul vizitei Maiei Sandu în Ucraina. Șefa statului a fost în Borodianca, Bucea și Irpini (FOTO. VIDEO)
 • 4
  Săptămâna începe cu ploi și temperaturi de până la +30. Cum va fi vremea în următoarele zile
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.