Platforma DA cere convocarea de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului

Platforma DA cere convocarea de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului

Platforma DA cere convocarea de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului. Prin intermediul unui comunicat de presă, formațiunea susține revendicările producătorilor agricoli revoltați și spune că înțelege motivele obiective ale protestelor agricultorilor din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni.

Potrivit comunicatului, Platforma DA a acumulat mai multe date statistice privind recolta cerealelor de prima grupă și starea culturilor de câmp de primăvară. Astfel, în mai multe raioane precum Basarabeasca, Căușeni, Ștefan Vodă, Cimișlia, UTA Gagauzia, Nisporeni, Ungheni recolta medie de grâu nu depășește 500 kg per hectar, iar roada medie pe țară, conform calculelor prealabile, nu va depăși 1,5 tone la hectar. Totodată, culturile de floarea soarelui și porumb sunt, la fel, puternic afectate de secetă în marea majoritate a raioanelor.

„În majoritatea regiunilor țării agricultorii suportă pierderi enorme și sunt în pragul disperării. În mai multe cazuri fermierii nu mai au posibilitatea să achite plățile pe arendă cu cantitățile de grâu prestabilite și se află în incapacitate de plată față de bănci și furnizorii de inputuri. Insolvența ramurii nu este doar predictibilă în aceste momente, ci deja în proces de instaurare”, se arată în comunicat.

În contextul situației survenite în sectorul agrar din Republica Moldova, Platforma DA cere președintei Parlamentului să convoace ședința extraordinară a legislativului pentru examinarea proiectelor de legi privind declararea vacanței fiscale pentru agricultorii afectați, restabilirea cadrului legislativ pentru eliberarea certificatelor de forță majoră și realocarea pe interiorul bugetului de stat a cel puțin 200 mln lei pentru compensarea pierderilor fermierilor.

În caz contrar, deputații Platformei DA anunță că vor veni cu inițiativa convocării ședinței Parlamentului prin solicitarea a cel puțin 1/3 din deputați, așa cum prevede legea.

Reamintim că mai mulți agricultori din raioanele Căușeni și Ștefan-Vodă au ieșit, luni, la protest pe traseul național. Oamenii s-au declarat nemulțumiți de felul în care statul gestionează criza în care s-au pomenit fermierii. În lipsa ploilor, culturile cerealiere sunt compromise, iar manifestanții sunt de părere că reprezentanții puterii ar fi putut să se implice mai mult pentru a le asigura viitorul și activitatea.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal